Szinte megsértődtünk, amikor a New York Times, az árral szemben úszva, nem tette fel az 52 meglátogatandó hely listájára sem Budapestet, sem Magyarországot. Igen, Szabadkát és Varasdot is ajánlják a művelt amerikai értelmiségnek, aminek örülünk, de földrajzilag ők már nem ennek a magyar nevű országnak a részei. Persze ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a tavalyi Magyarországról szóló beszámolók cunamija ne folytatódna: a közelmúltban még a CIB-robbantáson kívül is cikkeztek a magyar fővárosról a Brit-szigeteken, az Ibériai-félszigeten és a tengerentúlon is.

Me gusta Gellért

A spanyol El Economista internetes kiadása összegyűjtött ötöt a földkerekség legszebb uszodái közül, ha netán a honfitársaiknak egyszer csak elegük lenne abból, hogy az egész országot víz veszi körül, és nyáron szinte bármelyik út addig vezeti őket, hogy a nyílt tengeren strandolhatnak, valamilyen nyálcsorgató naptárképre illő partszakaszon.

Budapestre nézve feltétlenül hízelgő, hogy, egyetlen európaiként, aGellért Fürdővel felkerült a listára olyan nagyágyúk mellé, mint egy indiai palotából kialakított luxushotel, egy szingapúri felhőkarcoló tetejére lazán feldobott medence, vagy egy Balin található, Völgyzugolyra hasonlító szálloda. Mert azért olyan hely Michelin-csillagaival nehéz versenyezni, ahol Arwen bármelyik pillanatban beszállhat mellénk a medencébe.
Lost in Budapest

A The Guardian című brit lap újságírója egy egész cikken át pont akkorát csodálkozik a Claustrophilián és általában a koncepcióján, mint Adrien Brody, amikor a premieren tudta meg, hogy Terrence Malick kivágta szinte a teljes (fő)szerepét Az őrület határánból. Persze, tényleg van abban valami perverz, hogy bezárja magát az ember egy lakásba csak azért, hogy aztán csavaros rejtvények megfejtése után kijöhessen onnan.Az is kiderül a cikkből, hogy a Claustrophilia a Tripadvisor legjobb értékelést kapott budapesti programja. Valamint érezze magát legalább Neónak a Mátrixból, akinek sikerül teljesíteni a pályát, mert a több száz próbálkozó csapat közül eddig mindössze 11 járt sikerrel még úgy is, hogy Viktor, nagy kegyesen, néha egy hangosbeszélőn keresztül segít az elkeseredett szabadulóknak.
Mint minden, a Claustrophilia is egy fura ötlettel indult, ami Oszvald Viktor fejéből pattant ki, miközben még bohócnak öltözve zsonglőrködött kislánya születése után. Ez az izgalmas, de nem ijesztő játék a 90-es évek slágerének számító point-and-click számítógépes játékokból indul ki, mint a The Secret of Monkey Island, vagy a világuralomra törő színes „kúplényekkel” operáló Day of the Tentacle.
Hollywood in Budapest

Az itthon.hu talált rá egy Budapestről szóló cikkre aPalm Beach Society hasábjain, ahol általában a floridai felső tízezer hétköznapi nyüglődéseiről közölnek tényfeltáró anyagokat. Még december közepén hoztak le egy cikket arról, hogy Budapest valójában a dunai Hollywood, csak ezt eddig orvul eltitkolták előlük.

Ezért meglátogatták a Korda stúdiót, ahol a Borgiákat, Spielberg Münchenjét vagy a Hellboy második részét forgatták, közben pedig a cikkíró elámult, hogy mennyire hasonlít a város Münchenre és Párizsra. Nem csoda, hogy korábban Budapest

nem is egy alkalommal eljátszotta ezt a szerepet.

Ezután Tom Gates még felsorolja, hogy Helen MirrentőlIgor Sztravinszkijon át egészen Snoop Doggig mennyire sok külföldi sztár lakott az 1896-ban alapított Corinthia Hotelben, valamint nagyon-nagyon halkan megsúgja, hogy Jeremy Irons kedvenc helye a volt, amíg itt forgatott, de a cikk második felében a nyomozás hirtelen véget ér és átmegy bámészkodó amerikai turistába, ezért a hollywoodi vonalnak hátat fordít. Sikerül beszámolni az , a cirkuszról, a macskás kávézóról, a és egy esti dunai hajózásról – bármilyen filmes referencia nélkül.