Élmény
A legjobb szabadulós játékok
Fotó : Funlock
A legjobb szabadulós játékok

Egykor, a fűrész első részét nézve soha nem gondoltuk volna, hogy önként vállalkozunk majd ilyen kalandokra, de mégis: imádunk csapdába esni és a legszorultabb helyzetből is kiszabadulni. Szerencsére Budapest régi épületeinek alagsorai, illetve lakásai tökéletesek, ha éppen menekülni akarunk, és talán nem is véletlen, hogy Budapest szabadulós játék nagyhatalommá vált. Összeszedtük azokat, ahol mi már jártunk, természetesen szpojlerezés nélkül.

Claustrophilia Mindquest Para Park Da Vinci Titka  Detectivity  Funlock TRAP

Claustrophilia

Fotó: Claustrophilia
A 2013 májusában nyílt Claustrophilia életkorát tekintve még gyereknek számít a room escape bizniszben, ennek ellenére egyáltalán nincs könnyű dolga annak, aki ezt választja. Itt az egyik különlegesség, hogy nem is tudjuk pontosan, hogy hol végződik a szabadság, és hol kezdődik az éles kihívás, a feladatok furák és egy egészen újszerű gondolkodásmódra van szükség a kijutáshoz. Emellett a játék egyik jó tulajdonsága, hogy bizonyos részei csak az agyat, mások a test képességeit is igénybe veszik. Sajnos többet nem mondhatunk, bár szeretnénk.
Cím: 1078 Budapest, Erzsébet krt. 8., 10-es kapucsengő.
Ár: 10000 Ft/játék, a kedvezményekről a honlapon lehet tájékozódni.
Claustrophilia - A Wicklewood hagyaték

Mindquest

Fotó: Mindquest
A Mission Impossible rajongóinak valószínűleg ez lesz a kedvence. A Mindquest keretein belül egy titkosügynök bőrébe bújhatunk, mégpedig két fontos feladattal: az egyik szerint hatástalanítanunk kell egy bombát, a másik szerint pedig éppen meg kell találnunk a világ legnagyobb gyémántját. Természetesen a rendelkezésre álló idő itt is egy óra, de ha jó a csapatmunka és figyelünk a részletekre, akkor a világ biztonságban lesz.
Cím: 1077 Budapest, Klauzál u. 19.
Ár: 3-5 Játékos: 10000 Ft/Csapat, 2 Játékos: 6000 Ft/Csapat
MindQuest

Para Park

Az egyik klasszikus szabadulós játék a ParaPark, ahol talán a legtöbb rajongó legelőször járt. A játék lényege, hogy az embert bezárják a Gondozó nevű romkocsma 4 pincéjének egyikébe, ahonnan különféle lakatok, üzenetek, kulcsok és rejtvények juttatják a játékosokat – ideális esetben – egyre közelebb  és közelebb a kijutáshoz. Természetesen egyedül itt sem lehet boldogulni, szükség van egy együttműködni képes csapatra, akik felosztják a megfejtendő problémákat, hogy végül újra a szabadban lehessünk.
Cím: 1081 Budapest, Vajdahunyad utca 4.
Ár: szobától függően 7000-9000 Ft
ParaPark
  • 1081 Budapest, Vajdahunyad utca 4.

Da Vinci Titka 

Ez a játék abban különleges, hogy nem próbál semmilyen módon az idegekre hatni, egyszerűen csak feladja a leckét, próbára tesz, és az esetek felében ki is nevet. A történet nagyjából egy összeesküvés-elmélet, amely a szadkőművesekre és a templomos lovagokra fókuszál, a rejtélyt pedig nekünk kell megfejteni. Külön jó pont, hogy eközben végig rengeteg ismeretterjesztő információra tehetünk szert, mindezt anélkül, hogy külön igényt kéne erre kialakítani. Ez a játék egyébként a Paniq Szoba egyik helye, így két helyszínen 4 különböző szobát lehet kipróbálni: 1-es pálya („Fűrész”), 2-es pálya („Lost”), valamint 3-as és 4-es pálya, új helyszínen, A Da Vinci Titkai és Houdini Vérfagyasztó Szeánsza.
Ár: 2 fős csapat esetén: 3790 Ft/fő, 3 fős csapat esetén: 2870 Ft/fő, 4 fős csapat esetén: 2375 Ft/fő, 5 fős csapat esetén: 1990 Ft/fő, 6 fős csapat esetén: 2100 Ft/fő.

Detectivity 

Fotó: Detectivity
Ez egyszerre kijutós játék, lakásszínház, nyomozás és élő film, ahol te irányítod az eseményeket. A hangulatot a különböző nyomok, különleges illatok és hanghatások garantálják. A feladat nem könnyű, egyszerre kell az embernek a megérzéseire, az eszére és a társaira támaszkodnia annak érdekében, hogy sikeresen kijusson. Kicsit olyan ez, mintha Batman képességeit és Poirot rafináltságát gyúrták volna össze, hogy mindössze 60 perc alatt kijusson oda, ahonnan bejött. Persze senki nem fog úgy kinézni, mint Batman.
Cím: 1027 Budapest, Margit krt. 56.
Ár: 10 000Ft/csoport
Detectivity

Funlock

Fotó: Funlock
A romkocsma hangulatot mellőző, és a szokásos feladatokat továbbgondoló Funlock egy egészen új élményt kínál: többek között neonfényket, elektromos áramköröket és high tech berendezéseket.  Ez a sok kütyü arra jó, hogy megtaláljuk a kiutat, bár már a bejutáshoz is kell némi előkészület, ami a regisztráció után e-mailben érkezik. A játék egyébként végig rendkívül logikus, a kijutási arány pedig állítólag 70% körül van.
Cím: 1068 Budapest, Hegedű u. 1.
Ár: 10 000 Ft csapatonként, a csapat létszámától függetlenül.

Funlock (bezárt)
Cím: 1068 Budapest, Hegedű utca 1.

TRAP

Fotó: TRAP
A TRAP elnevezés egy mozaikszó: Team Race Against Puzzles, vagyis csapatjáték a rejtvények megfejtéséért. Nagyon szerettük ezt a játékot annak ellenére, hogy tényleg magában hordozza a legtöbb szabadulós-klisét: vannak lakatok, kulcsok, lámpaburába rejtett nyomok (vagy nem ott van), de valamiért van benne valami izgalmas, ami miatt jó sokan szeretnének menni, közöttük rengeteg külföldi is. Éppen ezért az instrukciók és a weboldal is angolul van.
Cím: 1085 Budapest, Mária utca 19.
Ár: 9000Ft/játék