Steve Nolan Dailymailben közölt cikkében annak a kutatásnak az eredményeit összegzi, melyben a világ huszonöt fővárosát hasonlították össze olyan szempontból, hogy mennyibe kerül egy átlagos pár napos kiruccanás. A kutatás tizenkét szinte kötelező elemet vett sorra, melyek elengedhetetlenek a nyaralás során. Budapest árszínvonala győzött, Koppenhága a leghúzósabb.

Font jóBár a britek úti célokat feltüntető kívánságlistájának élén nem Budapest áll, ha ár-érték arányról van szó, akkor egy „city-break” a magyar fővárosban mindenképpen jobb választás, mint ha New Yorkba, Rómába vagy éppen Stockholmba indulnának.

A huszonöt főváros árait összehasonlító tanulmány Varsót és Vilniust is megelőzve egyértelműen Budapestet találta legkedvezőbbnek. Egy átlagos budapesti kirándulást 134.76 £-ra, azaz körülbelül 46 000 Ft-ra becsültek.
A Post Office Travel Money kutatása szerint Budapest éri meg legjobban a brit turistáknak, akik a font helyzete miatt mostanában az eddig jellemzőnél jobban megfontolják, mire költik a pénzüket. Vagy inkább azt, hogy ugyanazért az összegért, mennyi mindent kaphatnak. Összehasonlításképpen: a legdrágább főváros Koppenhága440.45 £-ba, azaz csaknem 151 000 Ft-ba kerül.A legkedvezőbb városok top 10-es listája:

  1. Budapest, Magyarország
  2. Vilnius, Litvánia
  3. Varsó, Lengyelország
  4. Riga, Lettország
  5. Lisszabon, Portugália
  6. Dubrovnik, Horvátország
  7. Prága, Csehország
  8. Tallin, Észtország
  9. Isztambul, Törökország
  10. Belfast, Észak-Írország

A huszonöt főváros esetében egyébként három kivételével – Berlin, Prága, Lisszabon – mindenhol emelkedett az árszínvonal. A britek szemében az árakat is figyelembe véve a kedvenc városok Dubrovnik, Moszkva, illetve Krakkó tűnnek. Ha pedig nem számítana a pénz, akkor leginkább New York-ba, Sydney-be vagy Rio de Janeiro-ba utaznának.

Budapest népszerűsége egyre nő a külföldiek számára, ezt bizonyítja, hogy a főváros bekerült Európa tíz legvonzóbb turisztikai célpontja közé.