Minden lehet menő, még egy zöldséges is. Ezt bizonyítja a Bródy Sándor utcai Szezon, ami a zöldségekkel teli rekeszeken túl valami egészen újszerűt rejteget: egy turmix szaküzletet. Ez persze nem a hivatalos megnevezése a boltnak, ha a helyi szakzsargon lendületes szakkifejezéseihez szeretnénk nyúlni, akkor azt mondanánk, hogy ez egy “mahungoló”. Igen, az.

A kezdetekA “mahung” szó egyébként természetesen nem létezik, a szerzői jog teljes mértékben Pétert illeti meg, aki nem nyelvújító ugyan, de kitalált valamit, amivel nem igen találkozhatunk máshol Budapesten: friss zöldségekből és gyümölcsökből készít italokat, különböző fűszerek és trükkök felhasználásával, elképesztő kombinációkban.

Ez nem volt mindig így, az üzlet három éve nyílt, előtte pedig a tulajdonos fotózással és újságírással foglalkozott. A zöldség-gyümölcs árusítás ötletét felesége zöldségtermesztéssel foglalkozó családja adta. Kezdetben szó sem volt nagyra törő tervekről, a bolt régen valóban csak egy zöldségest takart, de ha egyszer támad egy ötlet egy turmixgép-reklám láttán, akkor nincs mit tenni, meg kell próbálni. 2 éve készült el az első ital, azóta pedig a turmixgépet már présgépre cserélték, mert - amint azt megtudtuk - a turmixolás során keletkező hő tönkreteszi a vitaminokat, míg a préselés 90%-ban megőrzi a fontos összetevőket. Ez itt igenis fontos.

A hosszú élet titkaAz biztos, hogy Péter nem lövöldözik vaktölténnyel. A boltban kapható italokat komoly formatervezés és kutatómunka előzte meg, amelynek során olyan szempontok kerültek elő, mint a savasság, lúgosság, enzimek, vitaminok, egészség, harmónia és ízvilág. De természetesen nem csak a meglévő listáról lehet választani. Itt előzetes egyeztetés alapján akár személyre is szabják az italokat ízlés szerint, de az utcáról betérve is van lehetőség variálni: a vendég mond egy gyümölcsöt, és már záporoznak is a hozzáillő kombók. A Szezonban a kávét is szívesen használják fűszerként, ha annak ízvilága összeegyeztethető az aktuális ötlettel, de az sem ritka, hogy ha egy adott zöldség olajban oldódó vitaminokat tartalmaz, akkor olaj is kerül majd az italba. Mindenre figyelnek.

De a különböző egészségügyi probémákra is meg lehet próbálni itt csodaszert találni: ízületi panaszokra és izomfájdalmakra például kifejezetten ajánlatos valami meggydúsban gondolkozni, ha pedig valaki vashiányos, akkor érdemes egy “Hajrá Vasast” (660Ft/3dl) inni, ami céklából, paradicsomból és szederből készül.

Megtudtuk egyébként olyan szakmai titkokat is, hogy a zeller egy negatív kalóriás zöldség, hogy minden ami sárga, az tartalmaz valamilyen fajta B-vitamint, és hogy nem mindig jó keverni a
gyümölcsöket azöldségekkel. Ezt mi kóstoláskor megszegtük ugyan, de úgy tűnt tökéletesen megfér egymás mellett a káposztás-uborkás-almás-citromos-gyömbéres-mentás italunk a Star Wars nevű koromfekete lével, ami tényleg úgy néz ki, mint Darth Vader sisakja, de az íze abszolút Jedi. Ennek alapja sajnos szakmai titok, és akárhogy próbáltuk nem tudtuk kitalálni.

Egy ilyen ital feltalálásának az ideje egyébként 3 percig, de akár napokig is eltarthat, a folyamat közben a feltaláló pedig alkalmanként akár 2-3 litert folyadékot is elfogyaszt; szerintünk Péter átlagéletkora ezek után már legalább 200 év.

A Mahung, mint márka?A környékbeli egyetemisták körében egyre népszerűbb Szezon jövője mindenképpen egy ikonikus brand kialakításáról, új italok kikísérletezéséről, és a hely bővítéséről fog szólni, de egyéb, ételekkel kapcsolatos tervek is vannak, szintén az egészség, a zöldségek és a különleges ízek jegyében. A részletek persze még nem publikusak, de reméljük minden sikerül és lesz időnk mindent többször is megkóstolni.
Mahung Biokocsma és Juicepub (bezárt)Cím: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.