Még a nyáron tűnt fel az Uránia mozi közvetlen szomszédságában egy levendulaszínűre festett bicikli, kosarában egy nagy csokorral a nevezett virágból. A fal mellett kitartóan parkoló jármű ízléses figyelemfelkeltéssel irányította a tekinteteket a Levendula Kézműves Fagylaltozó kicsiny üzlethelyiségének irányába, ahol késő őszig kaphattunk igazi fagylaltkülönlegességeket. A hideg idő beálltával a levendulabringát szánkóra cserélték, és a fagylaltpultot kézműves bonbonokkal töltötték fel. Nemsokára pedig a Szent István körúton is megnyitja kapuit a jellegzetes színvilágú boltocska.

Lapáttal mérveA nyári hőségben nyilvánvaló választás a nassolni vágyóknak egy-két gombóc könnyű fagylalt, ami gyorsan hűsít az aszfaltolvasztó időben. Nos, ehhez képest, amit a Levendulában kapunk, az valami egészen más. Egy adag finomság itt az átlagárak felett van, a megszokott gombócos kiszerelés helyett viszont kis lapát segítségével porciózzák, ennélfogva valamivel több fagyi jut a tölcsérekbe, mint amire számítanánk. Ami miatt azonban mégis bőven elég a Levendulában – a bőséges és izgalmas választék ellenére – két adagnál megállni, az a fagylaltok tömény, sűrű, anyagerős textúrája és mély, telítő ízei. Ez a fagyi a vizes-poros gyors hűsítőkhöz képest a skála másik végpontján helyezkedik el. A szigorúan adalékanyagmentes, leggyakrabban krémesre főzött tejszínes alapba ritkaság számba menő ízek kerülnek a tihanyi camambert-től a muskotályos körtén át a nutellás kókuszig.

A fahéjas szilva és karamellizált füge típusú nehéztüzérségen kívül persze olyan üde ízek is repertoáron vannak, mint a kihagyhatatlanul frissítő bazsalikomos citrom, a névadó levendulás fondante, vagy az egyenesen Szicíliából érkező alapanyagból készült pisztácia. Ha ehhez képest mégoly egyszerű ízekre vágyunk, mint a barack, csokoládé, vanília, kávé, vagy gyömbér, akkor is bátran vegyük irányba a Levendulát, mert megszokott kedvenceink egészen új dimenzióba kerülnek majd! A fagylaltok egyébként egytől egyig szőlőcukorral készülnek, színükben pedig az alapanyagok természetes árnyalatai köszönnek vissza. Nemcsak arra ügyelnek a fagyicsodák készítői, hogy a mesterséges adalékok és színezékek elkerüljék a Levendula kínálatát, de a glutén-, tejfehérje- és tejcukorérzékenyek számára is kínálnak zavarba ejtően finom alternatívákat.

Levendulaszánkó és belga csokoládéTalán már nem kell sokat várni hozzá, hogy ezt a különleges fagyiélményt újra átéljük, ám a Levendulában addig sem áll meg az élet, amíg a tavaszra várunk. A hideg beálltával a névtáblát és a biciklit lecserélték, a cégér szerint most tehát kézműves csokizó vár bennünket az évszaknak megfelelő, de továbbra is levendulaszínű hójáró járművel.

Háromféle belga csokiból készült forró finomságot kortyolhatunk tej-, fehér és étcsokisváltozatban, az egyféle olasz forró csokoládé pedig elképesztő, „megáll-benne-a-kanál” töménységével tűnik ki a felhozatalból – ebben poharanként egy egész tábla csoki vált halmazállapotot. Ha csokoládéról van szó, sokan a natúr, ízesítetlen változatra szavaznak, ha valaki mégis kalandozna a fűszeres italok területén, az természetesen bevetheti a jó öreg chilit, gyömbért, vaníliát, mogyorót, vagy – a név kötelez! – levendulát; a vállalkozó szelleműek pedig barátkozhatnak a keserű meggyel, rózsaborsos kókusszal, gesztenyével, jázminnal, zsályával, citrom- és kakukkfűvel.

Ha egy pohár ilyen ízes és kiadós forró csoki után fér még belénk bármi, figyelmünket fordítsuk a fagylaltpult felé, amely most kézműves bonbonok otthonává alakult át. A kínálat időről időre változik valamennyire, ezért aztán mindig izgalmas kaland a választékból szemezgetni. Találunk klasszikus ízesítésű bonbonokat is, a Levendula azonban ebben a tekintetben sem hazudtolja meg önmagát: a cél a roppanós csokoládéba burkolt, meglepő ízpárosítások megkedveltetése az értő közönséggel. Az irányokat a virágos ízek (levendula, rózsa), a fűszeres finomságok (csillagánizsos, rozmaringos, mentás, szarvasgombás, wasabis) és az alkoholtartalom (belga sörös, kecskesajtos vilmoskörtés, Guinesses, chilis tequilás, vodka narancsos) jelölik ki.

A Levendulába az ember betér, beleszeret, elégedetten távozik, majd nem tud ellenállni, hogy visszajöjjön – akár télen, akár nyáron. Nagy öröm ezért, hogy a Rákóczi úti üzletük mellett a tavasz folyamán a Szent István körúton is megnyitnak, hogy egész évben kényeztessék Budapest különleges finomságokra áhítozó apraja-nagyját.

Facebook
Web