2011-ben szervezték meg először a 100 éves házak rendhagyó születésnapi buliját. A program elindítója az OSA Archívum, a projekt vezetője pedig a KÉK – Kortárs Építészeti Központ voltak. Harmadjára is elindul a program, ami mindenképpen bizonyítja azt, hogy egyes kitűzött célok közül jó néhány már eddig is meg tudott valósulni. Az idei második lakógyűlés után az is világos, hogy az önkéntesekkel, lakókkal és a kutató-szervezők lelkesedésével ezúttal sem lesz gond.Már csak a meghívott vendégeknek kell az eddigieknél jobban aktivizálódni 2013. április 6-7-én.

Borítékolt örömhír

A KÉK kutatóinak – művészettörténészekkel, építészekkel, civilekkel és város szeretőkkel kiegészülve – hosszú munkája előzi meg a budapesti házak életkorát megállapító dokumentum kiadását. Az Országos Levéltárban, az interneten, illetve helytörténeti múzeumokban fellelhető anyagok alapján derítik ki az épületek korát. Amint biztossá vált, hogy a kerek évforduló 2013-ban van, kiküldték a lakóknak az értesítést, és innentől lehetett jelentkezni a programra.

A részvétel több dolgot is jelöl: a lakókat önkéntesek segíthetik, hogy minél többet megtudjanak az otthonukról, illetve lehetőségük van a

100 éves házat

a publikum számára is megnyitni 2013. április 6-án és 7-én. Ez történhet egészen egyszerű formában, de változatos programok kíséretében is. Tavalyi kedvenc volt például az az évszázados falak közti pogácsa és a gitárszóló is.

Mindenki ünnepel?

Február 14-én volt a második lakótalálkozó, melynek az volt a fő célja, hogy összehozza a még önkéntes segítő híján lévő lakókat a program segítőivel. A 100 éves szülinapról szóló értesítő, illetve a gyűlésre való meghívás semmilyen kötelezettséget nem jelent. Főként a magánházak esetében fordul elő, hogy valaki „rendkívül kellemetlennek tartaná”, hogy a lakásában idegen emberek vonuljanak végig kíváncsiskodva. Nem ez a jellemző, sokkal inkább az, hogy a 100 éves házak lakói a kutatásért, a város értékeinek megőrzését feladatuknak tekintő szakemberek és önkéntesek munkájáért nagyon hálásak, így a nyílt napot örömmel és jó ötletekkel vállalják. A harmadik – március eleji – lakógyűlés már annak jegyében telik majd, hogy pontosan milyen is lesz a harminc ünnepelt ház nyílt hétvégéje.

Sokoldalú szülinap

A résztvevő házak annak függvényében is különböző mértékben díjazzák a kezdeményezést, illetve a konkrét nyílt napot, hogy mit remélnek tőle, illetve milyen jelentőséget tulajdonítanak neki. Vannak, akik egyszerűen a ház dekorálásában várnak egy kis segítséget a program kapcsán; de akad olyan épület is, amely egy mozgássérültekkel foglalkozó iskolának ad otthont, így a nyílt ünneplés publicitást is biztosít majd a falak közti tevékenységnek is.
A tegnapi lakógyűlés egyik nagy meglepetése, illetve különlegessége volt az a hölgy is, aki Dániában él, ott kapta kézhez az értesítőt, hogy itthoni lakhelyük idén 100 esztendős. Hazarepült és amellett, hogy várja a pontos adatokat annak bizonyítékaként, hogy saját ismereteit cáfolva nem 104 éves a házuk, szívesen csatlakozna a nyílt napohoz is. Olyan ház is lesz, aki aznap avat emléktáblát Csery József iparművész tiszteletére, de akad elhanyagolt, szinte romos, a korát még szülinapi ruhában sem titkoló épület is.

A cél éppen ez is: a valamikori és a mai Budapestet egyaránt szeretné megmutatni a program. A hangsúly az együtt gondolkodáson, a kommunikáción, a nagyvárosi létben egyre inkább elvesző lakóközösségek élénkítésén van. Remélhetőleg idén sokan látogatóként is résztvesznek majd az élményben.