A karácsony közeledtével általában tömegpszichózisból túl sok, ajándékötletekből pedig túl kevés van, ez a kombináció pedig a szeretet ünnepét gyorsan kereskedelmi ketrecharccá változtatja, amelynek helyszínei a plázák. Érdemes ezeket elkerülni, és olyan helyeken ötletelni, mint a karácsonyi vásárok, vagy az immár harmadszor felbukkanó Ajnándék Terminál, ahol idén 120 tervező mintegy 3000 munkáját láthatjuk, illetve tehetjük a fa alá.

Plázák helyett kortárs dizájnA plázák megkerülhetetlen akadályoknak látszanak az ünnepi beteljesülés felé vezető úton, pedig van megoldás. Idén harmadszorra nyílt meg a hazaidesign egyik legfontosabb eseménye: az AjándékTerminál, amely most 120 tervező mintegy háromezer munkájával kínál egyedi karácsonyiajándékokat december 7-23. között.Persze szó sincs arról, hogy el kellene felejteni a klasszikus meglepetéseket, viszont itt mindezeket egyedi változatban kapjuk, plusz egy halom olyan dizájntárgyat láthatunk, amelyről nem is feltételeztük, hogy létezik.

A két szintes ajándékvásár alsó szintje a használati tárgyakról, játékokról, könyvekről, ékszerekről és bútorokról szól, a felső pedig a divatról.

Többek között a következő dizájn tervezőkkel is találkozhatunk: Artista, a BP clothing, a KOMOD, Woodi, az IVANKA, a NUBU, Manooi, Sixay Furniture, Adamlamp, Pdsign, Siető Linda, Urban Legend Design, Je Suis Belle, a Mei Kawa, ANNCHI La Fragile. Közülük többen teljesen új kollekciót hoztak a Design Terminálba idén.

A tervezők mellett az arculatért felelős KissMiklós is kitett magáért, éppen úgy, mint a télies hangulatú installáció alkotója: HegedüsÁgnes.

Ötletekből nincs hiányAz AjándékTerminálban olyan egyedi ajándékötleteket kaphatunk, mint például azok a lámpák, amelyek mindegyikéből csak egyetlen darab létezik; kézműves módszerekkel készített tömörfa bútorok; egyedi tervezésű kiegészítők; magyar stílusjegyeket hordozó ruházati cikkek; fából készült biciklitartozékok; egyedi tervezésű ékszerek; betonból készült futurisztikus tányérok; különleges biciklik; táskák; játékok; párnák; egy nem mindennapi sakkészlet, geometrikus ékszerek, díjnyertes csillagkonstellációra épülő lámpa, de akár Szőke Gábor szobrász fából készült fenyőerdejéből is hazavihetünk egy fát, ha az megnyeri tetszésünket.A mi személyes kedvencünk a rengeteg érdekes dizájntermék között a bundába bújtatott fordított egér, amit nem biztos, hogy tudnánk használni, de mégis akarjuk, illetve az ágybavihető reggelizőasztal, amin még a hétvégi otthonról dolgozást is el tudjuk képzelni.

Új lendületA Design Terminálban egyébként ez az esemény az utolsó a küszöbön álló nagy változások előtt, amelyek eredményeként a hazai kreatívipar úttörője a tervek szerint végérvényesen felteszi Budapestet a világ dizájntérképére.

A DesignTerminál január 1-től kiemelt kormányzati háttérintézménnyé válik.

Bár sokan nem tudják, a nonprofit szervezet eddig is állami tulajdonú volt, a mostani változás „csupán” azt jelenti, hogy az eddiginél szilárdabb költségvetési háttere lesz.

Így még többet tehet az olyan területek ösztönzéséért, mint a formatervezés, az innovatív technológiák, a divatipar vagy az urbanisztika.

Mivel 2014-2020 közötti költségvetésében maga az Európai Unió is jelentős szerepet szán a kreatívipar fejlesztésének, a DesignTerminál ugyancsak ehhez igazította új, nyilvánosan is elérhető stratégiáját. A hazai ösztönző munka egyik eszköze továbbra is a nemzetközi színvonalú szakmai események szervezése és támogatása lesz: tovább erősödik a Central European Fashion Days, nemzetközivé válik a Budapest 3D Printing Days, de bővülhet a Design Hét Budapest is. Új szolgáltatásként tőkealapok figyelmét irányítják majd kezdő, ám gyors növekedést ígérő kreatív vállalkozásokra; életre hívják az első közép-európai kreatívipari nyári egyetemet, az Év Kreatívipari Vállalkozása Díjat, valamint a tehetségeket támogató ösztöndíjprogramot is.

Ács Zoltán, a DesignTerminál kreatív igazgatója elmondta, hogy Budapesten az elmúlt években egyre pezsgőbb a kreatív szektor: alig két év alatt vonzó startup ökoszisztéma formálódott, amelyre külföldön is odafigyelnek. Ugyanakkor mind több az olyan designer, akik nemzetközi színvonalon alkotnak, és tárgyaikat elismerik a külföldi szakmai vásárokon is.

A külsőségeket tekintve is megújulás következik: az Erzsébet tér felújítása után a DesignTerminál földszintjén dizájnétterem nyílik, az emeleti konferenciaterem befogadóképessége bővül és szekciótermekké is átalakítható lesz. Biztonságossá teszik a tetőteraszt, mely így önállóan is helyt adhat közösségi eseményeknek, az épülettel szembeni placcon pedig korszerű, közel 90 négyzetméteres rendezvénypavilonban kerül sor szakmai workshopokra, előadásokra, vetítésekre, kiállítási és kereskedelmi találkozókra.
Design Terminál
Cím:

1053 Budapest, Kálvin tér 3.
Facebook