Az Üvegtigris óta hajlamosak vagyunk nem komolyan venni a büfékocsikat, mert valahogy Lali és örök barátai az égvilágon mindenhez értenek, csak a színvonalas vendéglátáshoz nem. Előítéletekkel élni persze nem szép dolog, és a Legenda tavaszi sikersztorija legalább annyira meglepő és váratlan volt, mint hogy Ben Affleck lesz az új Batman. Ezért is akartunk adni egy esélyt a Gozsduban nyár óta strázsáló Legenda Busznak, ahol mindent megtalálni, csak üvöltöző Sanyit nem.

Nem tudjuk, hogy a Gozsdu már kitette-e a megtelt táblát vagy a büfékocsik önként választották ezt az alternatív jelenlétet, de tény, hogy mozogni képes büfékocsiként üzemelő Zing Burger és a Legenda Busz tovább színesíti a fővárosi buliélet jelenlegi epicentrumát. Az pedig önmagában bátorság, hogy a számtalan fórumon ünnepelt Zing mellé valaki felhúz egy sörös és burgeres kocsit, de tény, hogy az iPod is akkor született, amikor már bőven voltak a piacon mp3 lejátszók.I am legendA sörforradalom alakulását napi szinten követők tisztában vannak a Legenda sörfőzde villámgyors felemelkedésével: a mindenki által csak Olaszként ismert Kovács József tavasszal alapított egy új kézműves sörfőzdét, és a Főzdefeszten rögtön elvitte a legjobb sörfőzdének járó címet.Ez csak úgy jöhetett össze, hogy teljesen képtelennek tűnő ízeket is sikerült kifogástalanul megfőzni: így a chilis Indian Pale Ale-jük is osztatlan sikert aratott a maga laza 8,3 százalékos alkoholtartalmával. Szerintünk mégsem ez a Legenda Busz legváratlanabb dobása.Hanem a forralt sör. Amúgy is vártuk, hogy a sarkvidéki hideggel egyenes arányban ugrálnak majd ki a forralt borozó helyek a föld alól, de arra pont nem számítottunk, hogy már novemberben akkora csavar lesz a forró italos műfajban, amekkorát csak George F. Martin tolla lenne képes leírni.Pedig nem kellett ehhez tölgyfahordóban érlelni a
sört:
a Legendások beletöltik a meggysörüket egy nagyobb szamovárnak látszó tárgyba, felforralják, amitől a szénsav úgy eltűnik, mint Edward Snowden a moszkvai reptéren. Végül hozzáadják a titkos fűszereiket, amelyek erősen hajaznak a forralt bornál már ismert ízesítési stratégiákra. A meggyes alapíz megmarad, ráadásul kiegészül egyfajta édes, fahéjas ízvilággal, viszont a sör megszokott kesernyés mellékízének (talán pont a hiányzó szénsav miatt) búcsút kell mondanunk. A korsónyi forralt sörrel (850 Ft) árban valószínűleg jobban is járunk, mint ugyanennyi forralt borral.

Soul Kitchen

A Legenda a gasztroforradalomból sem akar kimaradni, mert olyanról még nem nagyon hallottunk, hogy a burgerbe kerülés előtt a marhahúst sörben pácolnák. A módszer nem annyira bonyolult, legfeljebb kicsivel több odafigyelést igényel. Abból viszont több probléma adódik, hogy nem minden ízesítésű sör passzol a húshoz. Például az áfonyás sör párosítása áfonyával olyan eredményt hozott, amit még a norvég tömeggyilkos Breiviknek sem szolgálnánk fel jó szívvel.Azt viszont tanúsíthatjuk, hogy bizonyos variációk nagyon beváltak; így a bazsalikomos, aszaltszilvás libamájat még a legújabb trendi paleotkins májtalan diéta követőinek is simán ajánlanánk. A Negyed6 Negyed7 Fesztivál kedvéért ráadásul a kajakínálat tovább bővült, megjelent többek között a sörös olivakrémleves és az olivás-fetás burger.Persze a Legenda Busz nem fog kifordulni önmagából, mint valami helyi Jack Torrance: itt továbbra is a sörök vannak előtérben. Mindig hatféle lehetőség közül választhatunk, a már említett chilis IPA-n kívül most épp egy 8,2 százalékos szurokfeketeBlack Jack és ennek a kistestvéreként ismert Brutal Bitter a két helyi frontember. A Brutal Bitter szintén 8,2-es, de a félbarna szín szimpatikus lehet annak, akit a spártai erejű Black Jack megijeszt és visszatérít a jól megszokott Ászok-vonalra.

Winter is coming

A Legenda Busz szeretne kitartani, és egész télen a Gozsduban várni azokat, akiknek nem elég, ha a pohár van tele sörrel, hanem az eléjük tálalt ételben is vissza kell köszönnie a folyékony kenyérnek. Ez leginkább azon múlik, hogy mennyivel megyünk télen a fagypont alá, de annak ellenére szeretnének kitartani, hogy eszkimó rokonokkal még a Legendások családfája sem büszkélkedhet.Legenda Busz
Cím:

Gozsdu Udvar
Nyitva tartás: H-V: 12-24
Facebook