140 évvel ezelőtt, 1873. november 17-én Buda, Pest és Óbuda egyesítésével megszületett a város, amelyet a világon a legjobban szeretünk.  Az évforduló alkalmából a BP Clothing egy különleges 4 pólós kollekcióval kedveskedik az itt élőknek. A projekthez a szintén 140 éves Heineken-nek és a Fortepannak is köze van.

November 16-án a Hellobaby Bárban, a Heinekennel közösen megrendezett HBP 140 nevű rendezvényen debütált az a 4 különleges póló, amit a BPClothing ajándékozott a magyar fővárosnak 140. születsénapja alkalmából.

A különleges kollekció 4 limitáltan kapható, egyedi pólóból áll (más ruhát nem terveznek ebben a témában), amelyek tematikájukban megpróbálnak minél nagyobb időintervallumot lefedni az 1873-2013 közötti időszakból.


A pólókon látható képeket a Fortepan biztosította, a BP pedig a régies vonalvezetéseket felturbózta némi new-schoolos városi életérzéssel.


A pólók a következők:

Egy 1873-as Monarchia korabeli csatahajó.

Egy tüntetésről szóló darab magyar zászlóval és “Proud and strong, all day long” (Erős és a büszke egész nap) felirattal, amely a BP márka szlogenjévé vált az évek során.

Egy régi kép a Lánchídról, ami ugye adja magát, mert Budapest egyik legfontosabb jelképe.

Egy VIII. kerület belsejéről szóló póló a klasszikus “BUDAFUCKINPEST” felirattal, amit nem fordítunk le, mert nem beszélünk csúnyán. Ez a darab szimbolizálja egyébként a jelenkort a maga társadalmi problémáival együtt.

A képek kiválasztásánál az elsődleges szempont az eredetiség és a beállítás volt, de olyan dolgokat is figyelembe kellett venni, hogy például illik-e egy pólóra az adott fotó, illetve, hogy azok milyen történeteket mesélnek el. A mintákat egyébként a megszokottnál nagyobb körültekintéssel, szinte már-már kézzel nyomtatták a textilre, annak reményében, hogy örökké épek maradnak. (Ettől függetlenül természetesen érdemes majd kifordítva mosni őket.)


A BP célja az új kollekcióval az volt, hogy megajándékozza Budapestet, amelyből mint mindannyian, akik itt lakunk, ő is ihletet merít és táplálkozik.

Az újra feltörő retro stílus szempontjából is tökéletesen megállják a helyüket ezek a ruhadarabok.

A Heineken szívesen állt a kezdmenényezés mellé, hiszen saját bevallása szerint egy olyan kortalan brand-et képvisel, amely újra és újra képes megújulni, és ezzel a hagyományos minőség mellé új értékeket rendelni. Úgy tűnik, idén a még nagyon fiatal BP Clothing jelentette neki ezt a megfiatalodást, hasonló módon, mint egy gazdag, korosodó férfi esetében egy fiatal orosz feleség. Az együttműködés a ruhamárka szempontjából mérföldkőnek számít.