Pár napig azt hittük, a magyar gyerekek kötelező jelleggel hamarabb mutatkoznak majd be németül, mint angolul. Tavaly az ország kedvenc autómárkája az OPEL lett, a német sörök abszolút favoritok, a rizling esetében pedig hajlandóak vagyunk elismerni a német borok létjogosultságát. Ha pedig azt mondja egy idelátogató turista, hogy a berlini éjszakákhoz hasonló élményben volt része Budapesten, az egónk akkorára hízik, mintha már elfelejtettük volna az összes Németországra vonatkozó; szigorú emberekről és unalmas városokról szóló előítéletünket.Ennek a felejtésnek a jegyében Amerika és India után készítettünk nektek egy összeállítást mindarról, ami kiemelkedően német a városban.

A Németországi Szövetségi Köztársaság NagykövetségeCím: 1014 Budapest, Úri utca 64-66
Precizitás. Már a követség honlapja is azt tükrözi, hogy itt van ember, energia és igény is a dinamikus működésre. Az általános nagykövetségi feladatokon túl, a német hírek közlése, illetve a magyar-német kétoldalú kapcsolatok bemutatása is cél.Andrássy EgyetemAz Andrássy Egyetem „Felkészítünk Európára!” mottójának megfelelően, nemzetközi tanulmányokat kínál német nyelven. Négy mesterszakra és két szakirányú továbbképzést és négy doktori programot kínál, rengeteg ösztöndíj lehetőséggel és a külföldi finanszírozású egyetemekhez képest kedvező tandíjjal.

Goethe IntézetAhogyan azt a napokban megírtuk, a Goethe Intézet igyekszik felölelni mindent, ami bármilyen módon kapcsolódik a német kultúrához, illetve tudományhoz. Kiállítások, könyvtár, garantáltan a legszínvonalasabb nyelvkurzusok, előadások és workshopok is vannak a Goethében, amit annál inkább a szívébe zár az ember, minél több szálon tud kapcsolódni hozzá. A Jedermann Kávézó pedig csak erősíti az intézmény pluszos előjelét.

A legtöbb embernek valamilyen húsos étel jut eszébe, ha a német konyhára gondol, viszont ezen a kategórián belül is több műfajban viszi el a prímet a német gasztronómia.
CsülökRopogós sült csülök bajor káposztával, szalvétagombóccal. Mindezt egy címszó alatt, 3690 Ft-ért a Paulaner Sörházban, amit duplikálni kellene a cikkben, hiszen a neve kötelezi a kiváló sörválasztékra is. A hely egyetlen szépséghibája, hogy az autentikus német légkörtől elég távol álló Mom Parkban kapott helyet.LeberkäseEmlékeztek még az osztrák ételeknek szentelt Ízvilágot bemutató cikkünkre? A bajor specialitást, a Leberkäse-t itt érdemes megkóstolni először Budapesten akkor is, ha konkrét elképzeléseink vannak róla valamelyik német nyelvterületen szerzett tapasztalat alapján.

Egy Kis TirolMilyen az a Kugler csirkemell? A német elkészítési mód mézes pácot takar, amiben a csirkemell egészen a sütésig érlelődik a 16. kerületi Kis Tirol étteremben (2750 Ft). A fogadóként is működő helyet nem csak a német specialitások miatt érdemes meglátogatni, a Dunyha étteremhez hasonlóan a feltöltődést is garantálja a vidéki és ezúttal egyben tiroli hangulat.Kakukktojás: VapianoAz éttermet attól függetlenül lehet szeretni vagy nem szeretni, hogy mennyire tartjuk olasznak a konyháját. A koncepciót tekintve biztosan nincs is semmi itáliai a Vapiano-ban, hiszen német fejekből pattant ki az étteremlánc ötlete. 2002 óta terjeszkedik a hálózat, amelynek 97 tagjából 45 Németországban található.

SörA Paulaner's Platz-ba az étlap ellenére sokkal inkább a belső design, a nyári hőségben pedig a külső teraszon fogyasztható sörök miatt érdemes menni. Emellett persze a Bazilika bűvkörébe tartozó éttermeknek is jó alternatívája a Platz.Rizling frontAzt mondják, a világ legjobb rizlingjei közt van a németeké, amit az ottani éghajlat és a dűnék számlájára írnak. Ha ezért a típusért rajongunk, irány a Drop Shop, ahol nem csak a német rizlingek mennek nagyon. B verziónak pedig ott van az Innio Borbár, ahol szintén erős a rizling vonal.Irány Németország, de ténylegHa a pesti-német helyek kapcsán kedvet kaptunk odautazni, ahol csak keresve találunk nem germán ínyencségeket, nincs mit tenni, utazni kell. Szó szerint pár euróért repülhetünk, a hostel kínálat a nagyobb városokban egyedülálló, minden egyébről pedig itt olvashattok.