A kora őszi kultúrfelhozatal egyik legfontosabb alkotóelemének tekinthető ARC idén is egy olyan pályázati témával állt elő, amely egyrészt szellemileg és érzelmileg is stimulál mindenkit, aki Magyarországon él és mozog, másrészt pedig a kreatív irónia és a társadalomkritika jegyében született plakátok táptalajaként szolgált. Kedvcsináló gyanánt a díjazott művek közül szemezgettünk.

Az Ötvenhatosok terén felsorakoztatott plakátok a pályázat költői kérdésére próbálnak választ találni úgy, hogy a vizuális kommunkáció görbe tükrét tartják a kikerülhetetlen magyar valóság elé.Frenyó Teodóra - Rossz nevelés, 1. helyezett

A legégetőbb problémák mindegyike terítékre kerül: pesszimizmus, trafikmutyi, a magyar mentalitás árnyoldalai, beskatulyázás, példáképek és hősök hiánya, áskálódás, és a felsorolást addig folytathatnánk, amíg be nem zár a 13. ARC.
Faniszló Ádám - Kézfogás, HVG különdíj. A címlap-tömörséggel megfogalmazott üzenet díja

Bár az alkotások képi világa nem marad adós a játékossággal, a mondanivaló mindvégig súlyos marad, akár az inspiráció forrása, amiből a művészet mellett a járványként terjedő kilátástalanság is táplálkozik.Glázer Attila - jewgaynazi, A MagNet Magyar Közösségi Bank különdíjasa társadalmi üzenet kategóriában

Nehéz megmondani, hogy mi történt velünk, ám valamivel könnyebb, mint megjósolni, hogy milyen jövő vár ránk. Plakátnézegetés közben mindkettőn érdemes elgondolkodni.

Szabó Eszter Judit, Kun Dávid - "Az nem lehet, hogy annyi...", 2. helyezett

Sin Oliver - Más péniszével festettem, Borz-díj

Gáspár Attila, Dobi Nóra - Már megint hiányzik..., 3. helyezett

A nyertesek közül csupán a közönségdíjas alkotásra nem derült még fény. Ez korántsem a véletlen műve, hiszen a szavazás - amely a szavazók számára is értékes díjakkal kecsegtet - gőzerővel zajlik a facebookon. A publikum kedvencét október 1-jén hirdetik ki.

Mi történt velünk? – 13. ARC kiállítás
Megtekinthető: szeptember 6-tól 22-ig.

Cím: 1146 Budapest, Ötvenhatosok tere


Facebook