Néhány hete megjelent Budapesten a Spanyolországban és Krakkóban már népszerűnek számító Sofa Underground. Az alulról szerveződő közösségi mozgalom lényege, hogy valakinek a lakásában, intim környezetben összejön egy random társaság, hogy kanapéról hallgassanak élőzenét, jól érezzék magukat, sütit rágcsáljanak (már ha van) és szocializálódjanak. Az első esemény néhány hete lezajlott, a következő pedig már alakul. Jelentkezni, szervezkedni bármikor szabad.

Nem mindegy, hogy fentről le, vagy lentről fel

Van már hivatalos bulinegyedünk romkocsmákkal, vannak pop-up üzleteink, letudtuk a gasztroforradalmat, a kézműves sörket, és folyamatosan rendezünk dizájnvásárokat. Ki gondolná, hogy van még kiaknázatlan terület. Hát van. Az alulról építkező mozgalmak hosszú sorának úgy tűnik, még az elején sem tartunk, és ennek tökéletes bizonyítéka a Spanyolországból érkezett Sofa Underground, amely első ránézésre valahol a Restaurant Day, a Couch Surfing és a Lakáséttermek metszéspontján helyezkedik el.

A dolog egyszerű: egy lány - nevezzük Bircsák Eszternek - Spanyolországban megismert egy Chris Peterson nevű fiút, aki elmesélte neki, hogy a különböző szórakozóhelyeknél és kluboknál sokkal meghittebb környezetben, például egy lakásban is lehet koncertet hallgatni, és új embereket megismerni. Az egészhez nem kell több, mint egy otthonát (vagy egy ideális alternatív helyszínt) egy estére felajánló házigazda, egy fellépő, a lakás méretének megfelelő mennyiségű érdeklődő és némi elfogyasztanivaló étel, illetve ital.

Az elmúlt évek során a kezdeményezés Madridból eljutott Valenciába, Bilbaóba, Sevillába és Krakkóba, legutóbb - egészen pontosan 2013. augusztus 3-án - pedig Budapesten is felütötte a fejét, méghozzá nem máshol, mint a Sofa Underground magyar keresztanyukájának otthonában, Belle Belle elektronikus zenéjének kíséretében, kézműves sörökkel és házi készítésű tortillákkal. Ez elsősorban azért volt jó kezdet, mert a program szervezőjének így már a fogantatás pillanatában lehetősége volt megtapasztalni az esemény különböző gyermekbetegségeit.A részvétel a fontos, kanapé birtoklása nem feltétel

A Sofa Underground azoknak szól, akik szeretik a zenét, akik szeretnék azt máshogy hallgatni, akik nyitottak az új dolgokra, és akik szeretnek ismerkedni.


A programokra bárki jelentkezhet e-mailben akár vendégként, akár házigazdaként, akár előadóként. Ha ez a fontos első lépés megtörtént, akkor már csak az ötletelés és a mediátorként közreműködő Eszter következik, aki szó szerint felméri a terepet, tanácsokat ad, és lelkesedéstől fűtve elvégzi a megvalósítás nagyobbik részét, persze szoros együttműködésben a vendéglátóval és a fellépővel. Ami rossz hír, hogy információink szerint a bulik utáni takarítást már nem vállalja.

A jövőbeli tervek között első körben természetesen a Sofa Underground meghonosítása, köztudatba való bevésése szerepel, ezt követően pedig terjeszkedésről, minden hónapban fix Sofa Underground napokról, több helyszínes rendezvényekről, sőt más városokban történő terjeszkedésről is szó lehet.


Bárhogy is lesz, mi örülünk, hogy már ilyen is van, üdvözöljük Budapesten az új kezdeményezést, és reméljük, hogy minél előbb befutja majd a várt sikert.Sofa UndergroundProgramszervező:

Bircsák Eszter

Sofa Underground Budapest Sofá Unerground