Már épp ideje volt, hogy újra megnyíljon a folyton eltűnő-feltűnő pop-up üzlet, a Projekt Showroom legújabb boltja, hiszen a legutolsó biciklis téma óta alig vártuk a következő nagy durranást. Mint mindig, a csapat most is szem előtt tartotta a világ aktuális helyzetét és az igényeket, ezért a jelenlegi téma: a nyár. Ahogy mindig, ezúttal is körbenéztünk.

A ProjektShowroom már a sokadik alkalommal jelentkezik ugyanazon a helyen, teljesen új üzlettel. Eddig volt már papírboltjuk, bútorüzletük, bicikliboltjuk, tervezői ruhaboltjuk, az új pedig a nyárról szól.

A már jól megszokott helyiségben ezúttal nem csak úgy random hevernek, hanem lehetőség szerint a nyári tevékenységek szerint vannak csoportosítva a különböző tárgyak: vannak kütyük kertészkedéshez, kerti sütögetéshez, úszáshoz, strandoláshoz, pihenéshez, illetve néhány olyan különös dologba is belebotlottunk, amit még soha nem láttunk. Ilyen volt például a bejáratnál rögtön a gyerekekre szerelhető víz- és szakadásálló azonosító karszalagok, amelyek az egyik kedves vásárló szerint a feleségek megjelölésére is kiválóan alkalmasak lehetnek a nyaralás idejére. Azt, hogy nekünk ez a poén tetszett-e, sem cáfoni, sem megerősíteni nem tudjuk.

A java persze csak ez után következik. Találunk gumicsizmákat, különböző méretű függőágyakat, egyedi Neolux lampionokat (az egyik eper alakú), ásókat, locsolókannákat, gereblyéket, strandpapucsokat, olcsó napszemüvegeket, búvárszemüvegeket, strandra való játékokat, papírsánykányt helyettesítő muslicát, és különböző országokba való turista kézikönyveket. Ezek persze mind olyanok, hogy ebben a formában valószínűleg sem az utcán, sem nyaraláskor, sem pedig a szomszéd kertjében nem jönnek majd szembe.

Amiből mi magunk is azonnal be szerettünk volna vásárolni, azok az üvegnek látszó, de valójában műanyag poharak, amelyekről persze egy kellemes Duna-parti borozás jutott eszünkbe úgy, hogy végre nem az üvegből kell innunk.

Persze, ahogy az errefelé lenni szokott, rengeteg dizájn is van a nyári pop-up boltban, például Phaidra által tervezett fürdőruhák, Flux összehajtogatható műanyag székek és Lomography dizájnfényképezők formájában. Ez utóbbiak a retró szellemiségét követve filmes formában kaphatóak, de persze tudjuk, hogy nem csak a hipsztereké a nyár.

Ami különösen teszett, az a könyvszekció volt. Egy nyári piknikhez vagy egy tóparti napozáshoz tökéletes olvasmányokat úgy válogatta össze a ProjektShowroom csapata, hogy azok ne legyenek túl nehezek - hisz mégiscsak pihenni akar az ember agya -, de azért valamivel többet is adjanak, mint egy egyszerű ponyvaregény. A polcról többek közt Murakami, Bukowski, Tolkien kívánkozik az utazótáskánkba, szigorúan angol nyelven.

Az egyetlen dolog, amiket valahogy sehogy sem tudtunk beilleszteni a nyári témába, a Szlovákiából beszerzett - egyébként kivételesen drága - ékszerek voltak, de ezt a zavarba ejtő helyzetet egy intelligens vállrántással elintéztük, mondván, hogy nyáron sem baj, ha szépek a nők.

Különösen érdekesnek találtuk viszont a gyerekeknek szóló hangyafarmot, illetve a hasonló koncepción alapuló “Víz alatti élővilág” nevre hallgató ráktenyésztő játékot. Az előbbit jól ismerjük, az utóbbival viszont bajban voltunk, mert először aberrált japán játéknak néztük, és sajnos másodszorra is. Mint kiderült, a dolog lényege, hogy vannak benne apró ráktojások, amiket bele kell tenni vízbe, és miután kikeltek etetni, és figyelni kell őket. Állítólag sok hónapig élnek az apró lények.

Szeirntünk az ötlet kicsit beteg, de végül is laza szálakkal a nyárhoz kapcsolódik.

A ProjektShowroom belső térét ezúttal BánlakiKata tervezte meg, akinek a nevéhez köthető a korábban ugyanitt megrendezett papírvásár, de persze a piszkos munkát a lányok végezték a varrástól a festésig, és saját bevallásuk szerint csak néha érkezett egy-egy fiú, aki kisegítette őket a - szó szerint - nehéz helyzetekben.

Mivel ez a bolt az előzőekkel ellentétben nem csak pár napig, hanem egy egész hónapig működni fog, ezért új dolgok érkezésére bármikor lehet számítani. Ami tuti, hogy jönni fognak még többek közt kézműves, fából készült napszemüvegek, de a teremben jelen lévő beszállítók termékei közül szinte bármi érkezhet.

A rendeszeres visszalátogatás javasolt és szükséges.

Projekt Showroom Nyári Vásár 2013. július 1-31.