2013. június 22-én a  Central European Fashion Days-en kihirdették a Gombold újra! Közép-Európa kortárs öltözéktervezői pályázat győzteseit! Newcomer öltözék kategóriában Csík Orsolya, Newcomer kiegészítő kategóriában Kovács Ágnes, Oldhands öltözék kategóriában a Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett alkotta NUBU, Oldhands kiegészítő kategóriában pedig a MASAMOD, vagyis Erdei Ildikó Virág lettek az elsők.

A történet még egyszerA Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezési pályázatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából a Design Terminál 2013 februárjában hirdette meg, immár harmadik alkalommal. Idén a pályázat már a témáját és inspirációs forrásait tekintve is átlépte az országhatárt. A szervezők közép-európai kulturális értékek által ihletett pályamunkákat vártak, ezáltal irányítva rá a figyelmet a régió szellemi örökségére és a négy ország közös kulturális identitásában rejlő lehetőségekre.

Döntő szavakA döntőzsűribe meghívást kaptak olyan neves magyar és külföldi szakemberek, mint Eilidh MacAskill, a brit InStyle főszerkesztője, Magdalena Christofi, a lengyel Moda Forte igazgatója, Kopek Gábor fotográfus, médiaművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Luu Anh Tuan, az Anh Tuan márka alapítója, Jakub Polanka, cseh divattervező, Sebestyén Márta, Kossuth-díjas népdalénekes, Mária Štraneková, szlovák divattervező, Szűcs Péter, az InStyle Magyarország főszerkesztője és Zoboki Gábor építész.

Díjak az induláshozAz idei év nyertesei számára a szervezők olyan szakmai díjcsomagot állítottak össze, mely hatékony segítséget nyújt a hazai és a nemzetközi piacra lépésben. A Newcomer - vagyis pályakezdő - kategóriában győztes Csík Orsolyának és Kovács Ágnesnek Kiss Miklós grafikus készíti el a márkájuk új arculatát, Viszlay Márk divatfotós pedig a soron következő kollekciójuk fotóit. Emellett féléves gyakorlatot tölthetnek el a Nanushka és az Anh Tuan márkáknál. Nem utolsó sorban pedig a régió legjelentősebb szakvásárán a STYL-en, a csehországi Brnóban jelenhetnek meg új kollekcióikkal.

Az Oldhands kategória legjobbjai profik, így nekik a divatvilág nemzetközi központjába jutás lehet a cél. A legjobb kiegészítő kollekciót tervező Oldhands pályázó a MASAMOD, vagyis Erdei Ildikó Virág, aki a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) segítségével kap egy standot a jövő tavaszi Párizsi Divathéten a Zip Zone showroomban, kollekcióját pedig legyártja a Kézmű Nonprofit Kft.Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett, vagyis a NUBU a legjobb öltözékkollekciót tervező Oldhands pályázó mindezek mellé még nettó 1 millió forintért vásárolhat be Európa legfontosabb anyagvásárán, a párizsi Premiere Visionön.

KülöndíjakA Black Box Concept Store magyar designer üzlet különdíjasa Kovács Ágnes lett, aki számára féléves árusítást biztosít kiemelt megjelenéssel. A budapesti Brody House egy éves nemzetközi klubtagságot és pop-up store eseményt kínál a Newcomer kategóriában induló Gyöngyösi Renátának (INER) és Bozsik Szilviának. Az Oldhands döntős tervezők közül Tomcsányi Dórának és Nagy Adriennek (Rienne Creations). A Memories of Hungary Bozsik Szilviát és Gyöngyösi Renátát (INER) jutalmazta, akiknek fél éven át alkalmuk lesz márkájukkal üzletekben megjelenni.

Az Ourstyle Boutique exkluzív termékfotózást és fél éves árusítási lehetőséget nyújt online és pop-up üzleteiben Demeter Lillának. A wonderLAB kreatív alkotóműhely és bolt 6 hónapos tagságot ajánl, mely tervezői áron értékesítést, kiemelt kirakatot, marketing-támogatást, márkaképviseletet, építőesteken való részvételt is tartalmaz. A különdíjjal a Newcomer kategóriában induló Veszprémi Gabriellát és Jani Zsuzsannát jutalmazzák. A Wonderground-nak lehetősége nyílik közös kollekciót alkotni és piacra lépni BP Clothing-gal.

A Je Suis Belle különdíjasa Veszprémi Gabriella, akivel közös kiegészítőkollekciót hoznak létre. A kollekció gyártását és árusítását a JeSuisBelle garantálja, emellett kiemelt megjelenést kap a showroomban. A Lucia Divatakadémia Couture-kurzusában vehet részt és ismerkedhet meg az egyedi kézműves technikákkal Pusztai Judit. Közös kollekciót alkot a Mono-val Szűcs Ágnes, amelynek gyártását és árusítását a MonoFashion garantálja. A WAMP design vásár egy éven át standot biztosít Pusztai Judit számára, valamint bemutatja a „hónap designere” programban.