Az elnöki lakosztályokról valószínűleg csak azoknak nem az amerikai filmek kedvelt színterei jutnak eszükbe, akik már szálltak meg ilyenben. A Corinthia és a Boscolo utáni harmadik látogatásunk sem törte meg ezt a mechanizmust, annak ellenére, hogy közelről megvizsgálhattunk minden apró részletet. Úgy tűnik, hiába huppan az ember a hét rétegű matraccal puhított franciaágyra, az elnöki lakosztály tartja a tisztes távolságot. Még egy olyan barátságos esetben is, mint amilyet a Sofitel hotel kialakított.

Híresek és...

Demis Roussos énekes, Sylvester Stallone színész, Ennio Moriccone zeneszerző, Ken Follet és Jean-Luc Soulé írók, Isabella Rosellini színésznő és Chris Rea énekes csak pár szereplő azok közül, akik megfordultak már a Sofitel elnöki lakosztályában. 1982 óta működik a francia szállodaláncolat tagjaként a budapesti hotel is, a prémium osztály pedig a kezdetektől a mai helyét kapta meg.

Hírességek jöttek-mentek, és a 2005-ös nagyobb felújítás után is folyamatosan csinosítgatják az elnöki szobáit, de a paraméterek maradtak: 93 négyzetméter, kilátás a Lánchídra és a Várra, kényelem, elegancia, illetve kellemes textúrák. Az elnöki lakosztályt szinte minden esetben egyedül vagy párban veszik ki, ha családok jönnek, akkor a klasszikusabb, konzervatívabb kiselnöki lakosztály a befutó.

Fokozatok a csúcsonHogyan versenyeznek az egyes szállodák elnöki lakosztályai? Az árral nem nagyon játszadoznak a vendégek megnyerése érdekében – lássuk be 1800 euró felett már majdnem mindegy, hogy hány száz euró/éj jelenik meg a számlán. (A Sofitelben egyébként maximum 2500 euró egy éjszaka.) Inkább azzal a bizonyos habbal a tortán, vagy inkább cseresznyével a hab tetején lehet trükközni, amit a Sofitel remekül el is talál.

A Várra néző üvegfallal körülvett, epres-pezsgővel körített fürdőkádon túl, van még jó pár finomság, amelyek akár hetekig itt tarthatják a vendégeket. Ilyen például a hét rétegű matraccal bélelt ágy, melynek elkészítési módját francia trénerek tanították meg a Sofitel dolgozóinak. Lehet kívánni a kispárna menüről is, ami nem egy újabb forradalmi diétára utaló fogalom, hanem a lehetőség arra, hogy az allergiástól az oldalt fekvőn át a szigorúan háton alvó emberig, mindenki fejhez álló kispárnát kapjon.

A lakosztály vendégei igénybe vehetik az inas-szolgáltatást is, ami szintén kuriózum Budapesten, ahogyan az itt található Hermes kozmetikumok is. Ha pedig valaki egy szemhunyást sem alszik testőre nélkül, annak sem kell aggódnia - nem lesz szükség pótágyra - külön lakrész áll a biztonsági emberek, illetve személyi asszisztensek rendelkezésére.Bájos belsőA Sofitel elnöki lakosztálya annak ellenére nem giccses, hogy tulajdonképpen minden kellék adott hozzá, hogy az legyen. Úgy tűnik a rózsafa bútorok, a Bocelli márvány, a virágkompozíciók, a tükrök és az elektronikai berendezések is jó ízléssel párosulva töltötték meg a szobákat, mert tényleg nincsen egyik helyiségben sem töménység érzésünk. A domináns – barna, rózsaszín és beige – színek is fiatalossá, könnyeddé teszik a légkört, és bár elsőre furcsának tűnik a fürdőszobával kettészelt elrendezés, még az általunk itt eltöltött rövid idő alatt is meg lehetett szokni.

Hát még, ha valaki olyan sokáig marad, mint például Viggo Mortensen, akinek a nevéhez fűződik a szálloda egyik legkedvesebb anekdotája is. Viggo egy szerep miatt rendelt zongorát a lakosztályba, és kellett valaki, aki felhagolja azt. Miután egy tehetséges zenészt kértek fel a feladatra, aki egész dallamsorokat játszott le, Viggo megkérdezte az idősebb férfit, hogy szerepelne-e a filmjében. A bácsi kicsit meglepődve annyit mondott: „végülis ráérek, nyugdíjas vagyok.”
És, hogy mi a történet vége? Az bizony az elnöki lakosztály falain belül maradt.