Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Egy hónapon keresztül most a Deák téri Bamba Marhában is kipróbálhatjuk a smash burgereket

Pop-up smash burger hónap a Bamba Marhánál – a Deák téri egységben megkóstolhatjuk, hogyan kódolták Jancsa Janiék a legújabb burgertrendet.

Gasztró

Úttörő halazó a város közepén - megnyílt a Bigfish

Március egyik legjobb híreként, az egykori gyors indiai helyén és az Írók Boltjával szemben megnyílt a bigfish, Budapest első tengeri bisztrója a város közepén. Friss halak, paellák, elviteles fish and chips, Andrássy út és trendi piachangulat. Bigfish, jó ötlet vagy.

A halak már az Andrássyn vannak

Érdekes hazai sajátosság, hogy valamiért hajlamosak vagyunk ódzkodni a halaktól, pedig nem kéne. Csak a macera a halkéssel (mit kell vele csinálni?), fehér abrosz, hoppá szálka, úri mulatság az egész. A halazás szinte kéz a kézben jár az elegancia asszociációjával, holott a világ egyik legfesztelenebb dolga. Halkésezzen, aki szereti, aki pedig nem, kapja el azt a derék állatot, és bontsa ketté kézzel!

A halban ugyanis az a jó, mielőtt rátérnénk, hogy miért is szeretjük a frissen nyílt Bigfisht, hogy nem kell nagy ördöngősség hozzá: só, citrom, na meg mángold ínyenceknek, de ez már a fanatikus fokozat. Elég jó dolog például egy dalmát faluban reggel 6-kor papucsban beállítani a ribarnicába (halpiac) és egy dobro jutrot követően rámutatni egy szimpatikus állatra, hazavinni és lesütni. Na, valahol ezt szerette volna egy kicsit közelebb hozni az egyre híresebb Budaörsi Halpiac, a Fishmonger, akinek tulajdonosa három társával együtt gondolt egyet, és megnyitotta a bigfish tengeri bisztrót az Andrássyn.

Hal persze nem csak tőlünk délre van, érkeznek északról is és egyéb érdekes kikőtőkből. A kÍnálat pedig attól függ, épp mit halásznak. Előzetes szelekció után naponta frissen érkeznek az állatok Budaörsre, onnan pedig postafordultával a bigfish konyhájába. Szerencsére az első hiánypótló halazóval már találkozhattunk a városban, tavaly nyáron, amikor megnyílt a Halkakas a Veres Pálné utcában. Ott minden van, ami érdemes és hazai (tavi), a Bigfishben pedig minden, ami nemzetközi és tengeri. Így is van, egyre több halat Budapestre!A peszkateriánusok MekkájaA koncepció kiváló: legyen friss hal naponta minden betévedőnek a belvárosban. Úgy, ahogy azt a nagyok csinálják. Ha Marseille-i hallevesről van szó, olyan legyen, mintha ott ennéd. Ha belépsz, egy kellemesen pestiesített halpiacokat idéző teret találsz, ahol jégágyon figyel a vacsora, szépen megmunkált raklapokba helyezve pedig a borok és pezsgők. A padlón jópofa stilizált útvonalak, a pultnál és a faanyagokon piktogramok jelzik, mit merre találsz. Az előtérben egy külön kézmosó található, még a mosdó előtt, így bátran lehet halazni. Egy bisztró hangulatú helyet képzeltek el a tulajdonosok, ahol az a lényeg, hogy bejössz, rámutatsz arra, ami tetszik, és lesütik neked.

A bigfishben sok hal van tehát, a Szent Péter haltól a füstölt makréláig, amit különféle készételek egészítenek ki. Naponta változik a halakkal együtt a leves is, van fish and chips elvitelre kilenckilencvenért, helyben termetesebb adagként 1490. A paellak két-háromezer forint között vannak, ezen kívül a teljesség igénye nélkül halas szendvicsek 1290-ért és saláták (ez utóbbi kihagyható). A hal ételekhez dukáló borok magasabb árban vannak a reméltnél, a halak viszont korrektek, ez ennyibe kerül. Szeretjük a bigfisht, mert úttörő és jót tesz Budapestnek. Kíváncsiak vagyunk, mikor lesz cápa az asztalon.

Hasonló tartalmak

Gasztró

Lost in Balagan with Elysian

Március 6-án a Balagan és Elysian együttműködését követhetjük és kóstolhatjuk végig. A zero waste égisze alatt megszervezett esemény a konyhán „leeső” alapanyagokra épül. Szabó Máté és az Elysian csapata az előző napokban szárít, fermentál, kóstol, hogy a nagy napon, este hét órától átvegyék az irányítást a pultban. Az összetevők között szerepel például füge, gorgonzola, cukkini és kesudió, úgyhogy biztosan különleges ízvilágú koktélokra számíthatunk.

Gasztró Szponzorált

Új étlap, különleges koktélok az ARAZ Étteremben, és egy mesés szecessziós kávézó a galérián

A közel 15 éves ARAZ Étteremben beszélgettünk Barka Áron séffel, kipróbáltuk a kedvenceket, a mesés kávézó pedig visszarepített az időben.

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Neked ajánlott

A