Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Gasztró

Úttörő halazó a város közepén - megnyílt a Bigfish

Március egyik legjobb híreként, az egykori gyors indiai helyén és az Írók Boltjával szemben megnyílt a bigfish, Budapest első tengeri bisztrója a város közepén. Friss halak, paellák, elviteles fish and chips, Andrássy út és trendi piachangulat. Bigfish, jó ötlet vagy.

A halak már az Andrássyn vannak

Érdekes hazai sajátosság, hogy valamiért hajlamosak vagyunk ódzkodni a halaktól, pedig nem kéne. Csak a macera a halkéssel (mit kell vele csinálni?), fehér abrosz, hoppá szálka, úri mulatság az egész. A halazás szinte kéz a kézben jár az elegancia asszociációjával, holott a világ egyik legfesztelenebb dolga. Halkésezzen, aki szereti, aki pedig nem, kapja el azt a derék állatot, és bontsa ketté kézzel!

A halban ugyanis az a jó, mielőtt rátérnénk, hogy miért is szeretjük a frissen nyílt Bigfisht, hogy nem kell nagy ördöngősség hozzá: só, citrom, na meg mángold ínyenceknek, de ez már a fanatikus fokozat. Elég jó dolog például egy dalmát faluban reggel 6-kor papucsban beállítani a ribarnicába (halpiac) és egy dobro jutrot követően rámutatni egy szimpatikus állatra, hazavinni és lesütni. Na, valahol ezt szerette volna egy kicsit közelebb hozni az egyre híresebb Budaörsi Halpiac, a Fishmonger, akinek tulajdonosa három társával együtt gondolt egyet, és megnyitotta a bigfish tengeri bisztrót az Andrássyn.

Hal persze nem csak tőlünk délre van, érkeznek északról is és egyéb érdekes kikőtőkből. A kÍnálat pedig attól függ, épp mit halásznak. Előzetes szelekció után naponta frissen érkeznek az állatok Budaörsre, onnan pedig postafordultával a bigfish konyhájába. Szerencsére az első hiánypótló halazóval már találkozhattunk a városban, tavaly nyáron, amikor megnyílt a Halkakas a Veres Pálné utcában. Ott minden van, ami érdemes és hazai (tavi), a Bigfishben pedig minden, ami nemzetközi és tengeri. Így is van, egyre több halat Budapestre!A peszkateriánusok MekkájaA koncepció kiváló: legyen friss hal naponta minden betévedőnek a belvárosban. Úgy, ahogy azt a nagyok csinálják. Ha Marseille-i hallevesről van szó, olyan legyen, mintha ott ennéd. Ha belépsz, egy kellemesen pestiesített halpiacokat idéző teret találsz, ahol jégágyon figyel a vacsora, szépen megmunkált raklapokba helyezve pedig a borok és pezsgők. A padlón jópofa stilizált útvonalak, a pultnál és a faanyagokon piktogramok jelzik, mit merre találsz. Az előtérben egy külön kézmosó található, még a mosdó előtt, így bátran lehet halazni. Egy bisztró hangulatú helyet képzeltek el a tulajdonosok, ahol az a lényeg, hogy bejössz, rámutatsz arra, ami tetszik, és lesütik neked.

A bigfishben sok hal van tehát, a Szent Péter haltól a füstölt makréláig, amit különféle készételek egészítenek ki. Naponta változik a halakkal együtt a leves is, van fish and chips elvitelre kilenckilencvenért, helyben termetesebb adagként 1490. A paellak két-háromezer forint között vannak, ezen kívül a teljesség igénye nélkül halas szendvicsek 1290-ért és saláták (ez utóbbi kihagyható). A hal ételekhez dukáló borok magasabb árban vannak a reméltnél, a halak viszont korrektek, ez ennyibe kerül. Szeretjük a bigfisht, mert úttörő és jót tesz Budapestnek. Kíváncsiak vagyunk, mikor lesz cápa az asztalon.

Hasonló tartalmak

Gasztró

5 hely, ahol karácsonyi varázslat vár

?>

5 csodás, ünnepi díszbe öltözött helyszínt mutatunk, ahol igazán átélhetjük a karácsony hangulatát.

Tudjuk, hol állsz sorba jövő héten! – Az év egyik legizgalmasabb ázsiai bisztrója nyitott meg a Hunyadi téren

?>

Cheeseburger spring rolls és mekis almás pite vagányra kalibrálva – a ZEN Eatery az év egyik legjobb ázsiai étterme lett!

Gasztró

Véndiák

?>

A Véndiák már 1938 óta várja vendégeit, mégis az a hely, ami nevével ellentétben mindig tud újat mutatni. Az évtizedek óta idejáró törzsvendégeket pont ezért tudják megtartani. Ide betérve az ember mindig elégedetten távozik, legyen az egy magyaros ebéd, egy hamburger, egy napi menü, egy finom desszert vagy egy különleges koktél.

Véndiák – minél idősebb, annál fiatalosabb

?>

Az 1938 óta működő Véndiák mindenki számára tud olyat nyújtani, ami után elégedetten távozhat: magyaros ebédet, hamburgert, desszertet vagy koktélt.

Neked ajánlott

A