Phil egy angol srác, aki egyszer beleszeretett Budapestbe, és az érzés soha nem múlt el. Mikor előléptették a munkahelyén, úgy döntött, hogy a hóna alá kapja várandós feleségét, és végleg ideköltözik. A svéd Ida, az amerikai Alyssa, és sok más külföldi után, Phil mesélte el nekünk, hogy mi történt közte és a magyar főváros között.

WLB: Mi a sztorid? Hogyan kerültél Budapestre?

Phil:

Néhány évvel ezelőtt dolgoztam Budapesten, mint a fociedző. Nem sokat voltam itt, csak egy nyarat, de rögtön beleszerettem a városba. Eredetileg Angliából jöttem, bár az elmúlt néhány évben Dél-Afrikában dolgoztam annak a cégnek, ahol most is vagyok. Mikor felajánlottak egy előléptetést, akkor kiderült, hogy akár Budapestre is jöhetnék, és akkor igazán izgatott lettem.

WLB: Mivel foglalkozol?

Phil:

Pénzügyekkel foglalkozom a deVere Group-nál, ami egy nemzetközi cég. Ez a világ egyik legnagyobb offshore bróker cége. Szeretek itt dolgozni, egy csomó jó kapcsolatunk van, például a JP Morgan-nel, meg a Goldman Sachs-sal, amitől az egész nagyon profi.WLB: Mit szeretsz Budapesten a legjobban?

Phil:

Ez egy gyönyörű város. Tetszik, ahogy minden helyzetben megtalálja a módját, hogy lenyűgözzön. Nem is tudnék ennél jobb helyet elképzelni arra, hogy dolgozzak, éljek, és kikapcsolódjak. Itt szinte minden jó helyre el lehet jutni gyalog, vagy ha mégsem, akkor csak néhány megállót kell menni a metróval. Emellett pedig simán lehet nyugit is találni, ha éppen az kell, például a Margitszigeten.

WLB: Van olyan dolog, amit esetleg nem szeretsz itt?

Phil:

Persze, mindenben van rossz. A sors iróniája, hogy én, külföldiként, éppen az itt kocsmatúrázó külföldieket nem szeretem. Legtöbbször kellemetlenül érzem magam miattuk, és úgy érzem, hogy rossz színben tüntetnek fel minket. Persze más dolgokban is vannak hibák, de szerencsére Budapest esetében a mérleg inkább a jó irányba dől, a többi pedig nem számít.WLB: Van bármi, amin változtatnál, ha te lennél a főnök?

Phil:

Ha hatalmam lenne, akkor először is a Parlament teljes felújítását sürgetném meg. Nem jó, ahogy az állandó felálványozás tönkreteszi a látványt. Általánosságban egyébként az építkezésekkel foglalkoznék többet.
WLB: Mit gondolsz rólunk magyarokról?
Phil:

A magyarok imádnivaló emberek, sokkal szerethetőbbek, mint a néha túlságosan is extrovertált angolok és amerikaiak. Imádom, ahogy néha szenvedélyesen rajonganak az országukért, és mivel mindig az Olimpia, vagy más sportesemények idején jártam itt, lenyűgözött az a rengeteg energia és izgalom, ami a különböző játékokat kísérte. Imádom a sok kivetítőt, amik hirtelen felbukkannak a városban, és köréjük gyűlik egy csomó lelkes magyar szurkoló. Hihetetlen élmény.WLB: Mennyit tudsz magyarul?

Phil:

Hát, tudok pár szót, de azokat nem nagyon kellene beleírni ebbe az interjúba. De persze szeretnék minnél többet tanulni, most hogy ideköltöztem. És nem csak az üzleti része érdekel, hanem úgy gondolom, hogy tiszteletlenség lenne veletek szemben, ha nem tanulnám meg a nyelvet most, hogy itt élek és dolgozom. Tudom, hogy ez nem egy egyszerű feladat, de nem vagyok félős, meg tudom csinálni. Egyébként fanatikus sportrajongóként a “labda” a kedvenc szavam jelenleg.

WLB: Mennyire nehéz nyelvtudás nélkül boldogulni itt?

Phil:

Nekem nem volt semmi gondom. Szerencsére rengeteg barátom van itt, akik segítettek mindenben. A cég ahol dolgozom intézett nekem egy csodálatos lakást, és a főbérlőim is a világ legjobb arcai. Azt kell, hogy mondjam, hogy semmivel nem volt baj. De persze megértem azokat, akiknek vannak problémáik, Budapest tényleg teljesen más, mint a világ többi városa, de szerencsére mindenre meg lehet találni a választ a neten. Azt tanácsolom az újonnan érkezőknek, hogy csak sodródjanak az árral és lazítsanak. Csak azért mert Budapest egy kicsit különc, még nem jelenti azt, hogy rosszul működnek a dolgok.WLB: Mit gondolsz, mennyi ideig maradsz itt?

Phil:

Remélem sokáig. Szeretem a várost és az embereket, szóval nem szándékozom elmenni mostanság. Plusz, a feleségem várandós az első gyerekkel. Alig várom, hogy megszülessen, elkezdjen járni, és kimondja az első, lehetőleg magyar szavát. Karrier szempontjából pedig az a terv, hogy biztos hátteret teremtsek.

WLB: Mik a kedvenc helyeid Budapesten?

Phil: Hiába próbálok felállítani egy rangsort, egyszerűen nem tudok dönteni... szóval a következőket szeretem nagyon:
1:
Akvárium: Nagyon kellmes emlékeim vannak ezzel a hellyel kapcsolatban. Imádtam munka után itt találkozni a barátokkal és élvezni a nyári estéket, miközben a Bazilikát néztem.
2:
Hummus bár: Minden barátom tudja, hogy egyszerűen függő vagyok, ezen pedig nem segít, hogy az irodánk 2 percnyire van tőle.


3:

Széchenyi Fürdő: Semmi nem esik jobban egy hosszú nap után, mint egy kis pihi a vízben.WLB: És bulizni hol szoktál?

Phil:

Ahogy már említettem, az Akváriumot nagyon szeretem, de egy rakás olyan hely van, ahol szívesen vagyok. Az Instantban például még soha nem csalódtam, de nem szabad hétköznap lemenni az biztos. Amúgy még a Szigetre is szívesen megyek ki iszogatni, ha éppen nyár van. Hihetetlen emberek, hihetetlen hangulat.

WLB: Üzensz valamit a többi itt élő külföldinek?

Phil:

Igen. Azt, hogy nem vagytok egyedül! Egy hatalmas külföldi közösség van itt, akik között tutira talál akárki segítséget, legyen szó tanárról, partiarcról, szülőről, vagy bármiről. Szerencsére én már úgy jöttem ide, hogy egy csomó barátom volt, akik mindenben segítettek. Egyébként vannak köztük magyarok és külföldiek egyaránt. Szeretnék én is segíteni másokon, akik úgy döntenek, hogy ideköltöznek, úgyhogy szeretném megadni az e-mail címem, amire bárki írhat, akinek segítségre van szüksége munkával, vagy bármi mással kapcsolatban.

Íme!