Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

kultúra

szerkesztés

Sziget - Óbuda a Szigeten, szigetlakók Óbudán

Szerzők

  • We Love Budapest

2012. 08. 06. 2:00

Vezetett történeti és művészeti sétákra invitálják a 20. Sziget fesztivál látogatóit Óbuda múzeumai és galériái, a kerületi Platán Könyvtár pedig könyvszigettel települ ki a rendezvényre.

"Valószínűleg a fesztiválozók közül kevesen tudják, hogy Óbudán hat múzeum és négy galéria működik. Ezért azt találtuk ki, hogy idén nem az intézmények jönnek a Szigetre, hanem a látogatókat visszük ki" - közölte a hétfői sajtóbejáráson az Óbudai Múzeum igazgatója.
Népessy Noémi elmondása szerint az angol és magyar nyelvű vezetett séták keddtől vasárnapig 15 órakor indulnak két útvonalon. A történelmi túra résztvevői az Aquincumi Múzeumtól indulva megtekintik a Főteret és az Óbudai Múzeum kincseit, a régi belváros legszebb épületeit, majd az Óbudai Társaskört, valamint a Magyar Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeumot.

A művészeti séta a Vasarely Múzeumtól indulva a Kassák Múzeumba, a Főtérre, majd a Budapesti Történeti Múzeum Varga Imre Gyűjteményébe vezet, majd a Kórház utcában, a Gruber Béla festőművész munkáiból létrehozott szabadtéri kiállításnál ér véget. A túrák részvételi díja 3500 forint.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Gyulai Istvánné, az óbudai Platán Könyvtár igazgatója a fesztiválra telepített könyvszigetről számolt be. Mint elmondta, a nagyméretű, szabadtéri könyvszekrényből bárki szabadon kiveheti a neki tetsző kötetet, az üzemeltetők csak arra kérik, hogy olvasás után tegye oda vissza.

A könyvtár hétfőre 300 könyvvel töltötte fel a Szigeten található könyvszekrényt, részben magyar, részben idegen nyelvű - angol, német, olasz, spanyol, francia, lengyel - munkákkal. A kikölcsönözhető alkotások zöme kurrens szépirodalom, de megtalálhatók klasszikus magyar szerzők műveinek fordításai is.
Gyulai Istvánné elárulta: úgy készülnek, hogy a szekrény állományát naponta száz-száz új kötettel tölthessék fel.

Hasonló tartalmak

Admin mode