Hatalmas sikernek örvendett a szombaton (március 31-én) megrendezésre került Gombold újra! – Divat a magyar pályázat záróeseménye. Olyannyira, hogy sokan csak a kinti kivetítőn vagy éppen otthonról, az élő internetes közvetítés segítségével tudták figyelemmel kísérni az eseményeket.

Hogy mi fogadta azokat a szerencséseket, akik mégis bejutottak a Millenáris B épületébe? Tökéletes rendezvényszervezés, fényűző enteriőr, egy minőségi, magyar divatshow, valamint nem utolsó sorban, még több ember. Összességében ez egyáltalán nem jelent rosszat, hiszen megnyugtató érzés, hogy a magyarországi fiatalokat ennyire érdekli a magyar divat helyzete és jövője. Ahogyan már korábban említettük, az egész napos rendezvény nem csak a döntőbe jutott kollekciók felvonultatását jelentette. A nap folyamán sor került könyvbemutatóra, konferenciákra, divatvásárra és nem utolsó sorban a legnagyobb magyar divattervezők őszi/téli kollekciójának és a tavalyi győztes, Gyöngyösi Renáta, INER névre keresztelt első önálló összeállításának bemutatására is.

A pályázatot egyébként idén másodszorra rendezték meg, és mindezt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatta . Az előzsűrizés során közel ezer indulóból választották be azt a harmincöt pályamunkát, amelynek a kollekciója elkészülhetett és a nagyérdemű elé kerülhetett. így meg is. A művészek két kategóriát képviselték: a design és hagyomány összekapcsolódósából születő kézműves kiegészítők, illetve a kortárs öltözék csoportját különítették el. Ha a hagyományos magyar divatra gondolunk, mindenkinek a nagy, matyó virágmotívumok jutnak eszünkbe elsőként. Azonban itt egyáltalán nem ez a motívum adta a kollekciók alapjait. A tervezők olyan távlatokig is kitekintettek, – a magyar vonatkozásban megmaradva – mint a hagyományos magyar építészet (zsindelyes tetők, nádfedél), a busójárás vagy éppen a székely kapuk jellegzetes ívei.

Az esemény fontosságát a divatvilágban rendkívül jól jelzi, hogy a zsűri idén egy nemzetközi taggal is bővült, a nyertesek kiválasztásában a Marie Claire International divat- és szépségrovatának vezető szerkesztője, a francia Florence Deladriére is részt vett.

A szerencsés nyertesek a következők lettek: a design és hagyomány kiegészítő kategóriájának győztese Vitányi Anna, míg az öltözék kategória nyertese Somogyi Alett lett. A kortárs pályázat kiegészítő csoportjában a MIMM csapata, míg az öltözék kategóriában Farkas Anett vitte a prímet. Idén a fődíj mellett kiosztottak több különdíjat is. Ilyen volt például a BKK különdíja, melynek nyertese megtervezheti a közlekedési vállalat legújabb formaruháját. Emellett különdíjat adott a Fashion Issue, a WAMP, az OurFashion, a Black Box és a Vodafone is.

A fotókat köszönjük a kormany.hu-nak!