A felújítási munkálatok miatt szükséges - nem éppen dekoratív - zöld palánkok kiállítótérként való alkalmazására egy újabb példa: íme a Parlamentet körülvevő, szabadtéri kiállítás a Kossuth téren!

Nem ez az első pozitív példa arra, hogy a munkálatok elkerítésére használt palánkok egyben kiállító felületként is funkcionálnak. Korábban már említettük, hogy a Kálvin téren is rendeztek egy hasonló tárlatot, ami a környék elmúlt 140 éves történelmét mutatja be - mindezt a négyes metró megállójának ünnepélyes átadásáig tekinthetik meg az érdeklődők.

A Parlamentet körülvevő kiállítás is hasonló okokból született: egyrészt eltakarja a kíváncsiskodó tekintetek elől a munkálatokat, másrészt pedig részletesen bemutatja az Országház épületének történetét, egészen a tervektől a megépítésig, majd a renováláson át egészen a meghatározó történelmi pillanatok bemutatásáig.

Hogy mi épül a Kossuth téren? A tervek szerint az 1944 előtti állapotok szerint fogják átrendezini a területet, ennek része lesz például, hogy a téren a villamosvonalon és a kerékpárúton kívül megszűnik a közúti közlekedés. Emellett pedig egy 400-500 férőhelyes mélygarázst és látogatóközpont is épülni fog. A felújított tér átadásának tervezett időpontja 2014 tavasza.

A tárlatot nem csak az éppen arra kószáló turistáknak érdemes megnéznie, hiszen érdekes visszatekintés lehet ez bárkinek egy hétköznap délutáni séta keretében. Ha már a sétánál tartunk, mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a kiállítás nagy visszhangot kapott a városi biciklisták körében, hiszen a palánk közvetlenül a bicikliút mellett van. Ez pedig azt eredményezi, hogy a tér történelme iránt érdeklődő gyalogosoknak muszáj a kerékpárútra rámenniük, ha közelebbről is meg szeretnék nézni a kiállítást, ezért óvatosan kell közlekedni mind a bringásoknak, mind a nézelődőknek!