A jótékonykodás egyik alapszabálya, hogy csak olyat dolgot szabad ajándékozni, aminek mi magunk is örülnénk, és hasznát is tudnánk venni. Ilyenkor a karácsony közeledtével tökéletes alkalom nyílik arra, hogy a lehető legtöbb szeretetet és pozitív energiát forgassuk vissza a karmikus körforgásba és tényleg jót tegyünk valakivel. Természetesen mi is ki akarjuk ebből venni a részünket, ezért összegyűjtöttünk néhány megbízható adománygyűjtő kezdeményezést, amelyen keresztül biztosan célba találnak az ajándékok.

Big Bus Tours városnéző túra gyerekeknek

2012. december 22, 15:00
A világ legnagyobb buszos városnéző cége a Big Bus Tours már Budapest utcáin is jelen van, és az ünnepekre való tekintettel hátrányos helyzetű gyerekeket fog támogatni idén a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálaton keresztül. A különleges felajánlásnak köszönhetően 250 rászoruló tud részt venni egy különleges városnéző túrán, amelynek keretein belül megcsodálhatják az ünnepre feldíszített várost. A program részeként a gyerekeket a buszok indulásának helyszínén, a Kossuth téren forró csokival és apró ajándékokkal lepik meg a szervezők.Cipősdoboz akció

2012. december 1-18.
Az ajándékokkal megpakolt cipősdobozok története a második világháború utánig nyúlik vissza, amikor egy nagymama ebben a formában küldött ajándékot egy szegény gyereknek. Nem is sejtette, hogy milyen sokan fogják világszerte követni a példáját. Nálunk nagyjából 10 éve létezik a cipősdobozos adományozás. A kezdetben csupán egy gyűjtőponttal működő kezdeményezés mára olyan népszerű lett, hogy 2011-ben már 24500 doboz gyűlt össze. Idén reméljük, hogy ez a szám még nagyobb lesz, hogy jó sok munkája legyen a Baptista Szeretetszolgálat önkénteseinek, akik a csomagokat még az ünnepek előtt eljuttatják a rászoruló gyeremekekhez. Fontos, hogy csak olyan dolgot tegyünk a dobozunkba, amit a saját szeretteinknek is szívesen ajándékoznánk. A dobozok pontos elkészítéséről itt a gyűjtőpontok helyszínéről pedig itt lehet tájékozódni.

MikulásgyárBiztosan mindenki látott már karácsonyi filmeket, amikben csíkos harisnyát és csavart orrú mokaszint viselő manók futószalagok mellett állították össze a karácsonyiajándékcsomagokat. Valami hasonló történik a Mikulásgyár üzemében is, ahol az adományozók által felajánlott ajándékokból összesen 275000 ajándékcsomag sikerült összerakni, megszépítve ezzel sok mélyszegénységben élő gyerek karácsonyát. Reméljük, hogy idén ennél is magasabbra kerül a csavaros cukorkából készült mérce és még több ajándékot tudnak kiszállítani a Magyar Vöröskereszt dolgozói. A részletekről és a gyűjtőpontokról a weboldalon bővebben lehet tájékozódni.AdományfülkeA pénzadományokkal kapcsolatban rengeteg kérdés és kétség merülhet föl, hiszen ezzel a legkönnyebb visszaélni. Soha nem lehetünk biztosak abban, hogy a jótékonyságra szánt összeg hiánytalanul eljut oda, ahova szeretnénk. Ha ennek ellenére is úgy döntünk, hogy az ajándékozás e formáját választjuk, akkor érdemes ezt olyan vállalaton/szervezeten keresztül tenni, amelyikben megbízunk. A Magyar Telekom úgy döntött, hogy 13 budapesti telefonfülkét átalakít úgy, hogy az azokból kezdeményezett hívásokkal a Hello Holnap!
kedvezményezettjeit támogatja a telefonáló. Azt, hogy kinek megy a pénz, minden esetben a Hello Holnap!
kuratóriuma dönti el. 2012 novemberben és decemberben a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségére esett a választás. Aki szeretné kipróbálni a különleges telefonokat, az a Facebookon megnézheti, hogy hová is tette őket a Magyar Telekom rózsaszín munkaruhájába öltözött Mikulása.
Adományozni egyébként nem csak az adományfülkéken keresztül lehet, hanem az 1788-as, vagy a 13688-as számon egy 100 forintos SMS-sel, vagy hívással is.Kézirataukció a hajléktalanok megsegítésére

Tudjuk, hogy a kéziratok néha nagyon sokat érnek, hiszen a legenda szerint Rejtő Jenő is azokkal fizetett a kedvenc kávézójában. A mai magyar kortárs szerzők úgy próbálnak hozzájárulni a karácsonyi adománygyűjtéshez, hogy felajánlják néhány kéziratukatárverésre, az ebből befolyt összeget pedig a hajléktalanok megsegítésére fordítják. A Magvető Kiadó, az OSA Archívum, a Summa átrium és a Sziget Kulturális Szervezőiroda közös estéjén a Centrális Galériában lehet majd licitálni neves írók munkáira december 21-én 17 órától, miközben a szórakoztatásról Alföldi Róbert színművész és Bársony Péter brácsaművész gondoskodik.

VIVA Teleton

2012. december 16-17.
Amellett, hogy sajnálatosnak tartjuk, hogy vannak olyanok, akik adományokra szorulnak, örülünk is, hogy van lehetőség arra, hogy megajándékozzuk őket, annak ellenére, hogy személyesen nem lesz lehetőségünk találkozni velük. A VIVA TV az elmúlt 10 évben minden karácsony előtti hétvégén megrendezi kétnapos adománygyűjtő műsorát a Teletont, amellyel a Tűzoltó utcai Gyermekklinika betegeinek gyűjt életmentő felszerelésekre. Ez idén sem lesz másként. A maratoni 7 órás adások alatt bárki felhívhatja a 13600-as telefonszám 36-os mellékét, vagy akár be is viheti személyesen a stúdióba a jótékonykodásra szánt összeget, ahol a hazai zenei élet java is megfordul majd, hogy kivegye a részét a segítségnyújtásból.

Négylábú szeretetfutár

Rengeteg dolgot adományozhatunk: pénzt, szolgáltatást, vagy akár élményt is. Vannak olyan (főleg idős) emberek, akiknek az volna a legnagyobb ajándék, ha lenne egy társuk az ünnepek alatt. A Rex Állatotthon, figyelembe véve, hogy szeretet ünnepe nem csak az emberekről, hanem az állatokról is szól, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elindította “négylábú szeretetfutár” akcióját, amely keretein belül kutyákat és macskákat küldenek ki ideiglenes befogadókhoz, hogy senkinek ne kelljen magányosnak lennie ebben az időszakban. Természetesen van némi hátsó szándék is a kezdeményezés mögött; az alapítvány szerint, az állatok az esetek felében végleges gazdára találnak az év végére. Az alapítvány munkatársai telfonon a +361-230-4080-as, vagy a +361-435-0533-as számon, vagy e-mailben várják az ideiglenes gazdik jelentkezését.Jótékonykodás csúnya pulcsiban

2012. december 13, 11:00.
Végre hasznát vehetjük annak a sok csúnya pulcsinak, amit a nagyi kötött nekünk minden évben, és aminek nem igazán örültünk gyerekként. December 13-án világszerte megrendezik a Nemzetközi Csúnya Pulcsi Napot, amely már hazánkban is nagy rajongótábora van. Ezen felbuzdulva a Közért Bárban a Rebublic Group Kreatív Ügynökség jótékonysági eseményt szervez. Ezen a napon 11 órától az egyik legújabb belvárosi szórakozóhelyen a belépés feltétele az, hogy mindenki támogassa egy-egy pulcsival a Hajléktalanokért Közalapítványt.