A gazdátlan állatok száma Budapesten több ezerre tehető. A különböző szervezetek egyre nehezebben bírkóznak meg a napról napra súlyosbodó probémával, ami legtöbbször a felelőtlen állattartás következménye. De szerencsére sokan a nehézségeik ellenére is szívesen segítenek a bajba jutott állatokon. Az általuk végzett munkából bárki kiveheti a részét adományokkal vagy önkéntes munkával. Erre télen még nagyobb szükség van, hisz ilyenkor a hontalan állatok a szokásosnál nagyobb veszélynek vannak kitéve. Összeírtunk néhány olyan szervezetet, akikhez bátran fordulhatunk, ha segítség kell, vagy ha mi magunk szeretnénk segíteni.

Rex Állatotthon

A kóbor állatok főleg a “megunt” és az anyagi okokból otthontalanná vált ex-kedvencek, valamint a nem ivartalanított négylábúak utódai közül kerülnek ki. Ők azok, akik a legnehezebb helyzetben vannak, és akik a legtöbb segítségre szorulnak a hidegben. Az 1990-es évek óta működő szervezet nem csak segít a bajba jutott állatokon, de fontosnak tartja azt is, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartásra. Céljuk, hogy elősegítsék az emberek és az állatok békés együttélését. Az ügyfélszolgálatuk szinte bármilyen állatvédelmi problémában szívesen segít.
Elérhetőség:
Web

Facebook
Cím:
1048 Budapest, Óceánárok u. 33.
Telefonos ügyfélszolgálat: +36 1 230-4080, +36 1 435-0533Noé Állatotthon Alapítvány

Nehéz feladat az állattartás. Rengeteg anyagi és fizikai erőforrást igényel. Ha a körülmények nem adottak, inkább ne vágjunk bele. Ha állatot szeretnénk, állatkereskedések helyett pedig menhelyekről válasszunk magunknak társat, mert így megmenthetjük valakinek az életét. A legnagyobb budapesti állatmenhely közel 6 hektáron ad otthont a legkülönfélébb rászorulóknak. A lakók között lehet találni lovakat, kecskéket, lámát, teknőst és medvét is a sok egyéb más állat mellett. A menhely dolgozói azt vallják, hogy minden állatnak joga van a boldogsághoz és ahhoz, hogy kapjon egy (második) esélyt.
Elérhetőség:
Web
Facebook
Cím:

1171 Budapest, Csordakút út 138634/1 hrsz.
Telefonszám: +3630-221-1299Elveszett Állatok Alapítvány

Sajnos ritkábban ugyan, de előfordul, hogy a családban élő állatok sem kapnak megfelelő ellátást télen. Ez nem mindig rosszindulatból történik, leggyakrabban a hanyagság és a tájékozatlanság áll a háttérben. A 2004 óta működő Elveszett Állatok Alapítvány célja a rászoruló állatok gyógyítása, rehabilitációja, valamint az elhagyott, kidobott állatok ellátása. Nagy hangsúlyt fektetnek az állattartással kapcsolatos oktatásra is, és akár óvodás csoportok részére is szerveznek játékos programokat.
Elérhetőség:Weboldal

Facebook

Az alapítvány székhelye: 1039 Budapest, Hatvany Lajos u. 8.
Kapcsolattartó aktivisták:
Dr. Kutsch Zoltánné: Telefon: +3670-3300-986, e-mailben Somogyiné Varga Anikó: Telefon: +3670-3300-984, e-mailbenFehérkereszt Állatvédő Liga

A nemzetközileg is elismert állatvédő szervezet 1990 óta végzi sikeresen a tevékenyégét. A Liga komoly külföldi segítséget kap az Állatvédelmi Világszövetségtől és az Angol Királyi Àllatvédő Egyesülettől. A Fehérkereszt kötelességének tekinti, hogy a lehető legnyíltabban beszéljen olyan állatvédellemel kapcsolatos problámákról, amit a legtöbben a “szőnyeg alá söpörnek”. Fontosnak tartják, hogy csökkentsék az utcára kerülő és a rossz körülmények között élő állatok számát.

Elérhetőségek:
Web
Facebook
Telefon: +361-303-5694, emailHerosz Állat- és Természetvédő Egyesület

Ezt az egyesületet még Hermann Ottó alapította 1882-ben, így nem csak Magyarország, hanem Európa szinten is az elsők között volt. Sajnos, tevékenységét meg kellett szakítania a háborús időkben és az előző rendszerben sem tolerálta a civil szerveződéseket a hatalom. Szerencsére a rendszerváltáskor az egyesület képes volt újraszerveződni és azóta is sikersen végzik a munkájukat. A HEROSZ célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az ember nem élhet az állatok nélkül, ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk rájuk. Ezen kívül a szervezet fontosnak tartja az állatkínzások felderítését is. Hiszik, hogy az állatok szeretete csökkenti a stresszt, megszünteti a magányt és teljesen feltétel nélküli.

Elérhetőségek:
Web
Facebook
Cím: 1113 Budapest, Nagyszőlős u. 21.
Telefon: +361-331-8380,
e-mailÁllat és ember Állatvédő Egyesület

Az, hogy ez a 2007-ben alakult szervezet ilyen gyorsan kinőtte magát azt mutatja, hogy tettrekész állatvédőkből soha nem lehet elég. Az Állat- és ember Állatvédő Egyesület önkéntesei kivétel nélkül szeretetből, állás mellett, szabadidejükből teszik, amit tesznek és nem várnak semmilyen anyagi jutalmat cserébe. A szervezet nem rendelkezik saját menhellyel, hanem kizárólag ideiglenes befogadói rendszert működtet. Annak érdekében, hogy egy összetartó, állatbarát közösség jöjjön létre, az egyesület nem csak állatmentéssel foglalkozik, hanem családi állatvédelmi klubot is működtet és különböző, állatokhoz kapcsolódó kreatív foglalkozásokat is szervez. Emellett a rászoruló emberekről sem feledkeznek el. Folyamatosan szerveznek gyűjtéseket azok számára, akiknek segítségre van szükségük. Természetesen minden külső segítséget szívesen fogadnak.

Elérhetőségek:Web

Facebook
Telefon: +3670-223-6476,
e-mail