A Lucullus Baráti Társaság főzőkurzusai minden alkalommal egy másik nemzet konyhájába tesznek kirándulást egy-egy estére. Legutóbb éppen a végtelenül sokszínű és egzotikus kínai gasztronómiába nyerhettünk bepillantást Wang mester zuglói éttermében.

A kínai konyha iránti érdeklődés ezúttal egy rendkívül vidám és barátságos társaságot hozott össze a már sokat dicsért mester éttermének alagsori helyiségében. A hangulatot megalapozó welcome drink és a hozzáadott sütemény az autentikusság jegyében erőteljes zöld tea-dominanciát mutatott: a kis pohárnyi forró ital mellé zöld teás krémmel töltött piskótajellegű süteményt kaptak a résztvevők, hogy minél jobban ráhangolódjanak a rájuk váró új ízekre.

A konyhakészre felaprított és színes kupacokban felsorakoztatott alapanyagokon kívül páronként mindössze egyetlen – fogásonként szigorúan lecserélt – vas wokot kaptak a tanulni vágyók. Minden étel ezekben készült el, méghozzá nagyon gyorsan, egyszerűen és praktikusan, felesleges bonyolítások nélkül. A kurzust vezető Kong mesternő minden fogást előre bemutatott, majd a nebulók saját wokjuk segítségével „mondták fel a leckét” a pirított tészta és szecsuáni marha témaköreiben. A sikerélmény garantált volt, hiszen a hangsúly a kínai konyha érzelmek irányította, könnyed voltán volt, semmit sem kellett grammra méricskélni vagy bonyolult konyhatechnikai műveletekbe bonyolódni. Az est alapelve a variálhatóság és a saját ízlés szerinti bátor kísérletezés volt, hiszen a kontinensnyi Kínában fokozottan igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Bizonyítandó, hogy mindenki wokjában más ízek rejtőznek, a résztvevők egymás főztjébe is belekóstolhattak.

A három fogás elkészülte és jó hangulatban történő elfogyasztása után meglepetésként az egyik ételben felhasznált speciális, kínai tészta nyújtását-hajtogatását is ki lehetett próbálni, valamint a kurzus autentikus helyszíne adta lehetőséget kihasználva, a résztvevők bepillantást nyerhettek az étterem idegenektől egyébként szigorúan elzárt konyhájába is!

A kínai főzőkurzus legnagyobb erénye, hogy tanoncai alapelveket sajátíthattak el, kínosan kimért mennyiségekkel dolgozó, mérnökien pontos receptek helyett, így minden, ami az este a wokban elkészült, bármikor bátran és gond nélkül reprodukálható otthon is az ázsiai ízek szerelmeseinek legnagyobb örömére!