Különleges sztorik, kódfejtés, kóstolás, insider infók, tematikus séták – ezek mind elvárások egy jó alternatív városnéző túrával szemben. Ha pedig a téma és a forma olyan tökéletesen összecseng, mint a Rent a Trabant Budapest esetében, akkor nagy a turista boldogsága. Retró kávézók, szocialista építészet, rendszerváltás előtti maradványok városon innnen és túl, döcögés, pöfögés, kétütem.. Megirigyeltük, Trabantba szálltunk, élvezet volt.

Egy a jelszó

Ez pedig nem más, mint a keletnémet csodajárgány. A túrákat modulokból válogathatjuk össze a témát és a helyszíneket tekintve, de a Trabant kötelező elem. Mi egy olyan túrát választunk, ami az Underguide Budapest-tel közösen a városban maradva reprezentálja a retró túrák mindegyikét. Kezdés az Ibolyánál, aztán a szocializmus jegyében járjuk a belvárost is, majd a kommunista ideológia reményében átmetrózunk Budára. A Moszkva (értsd: Széll Kálmán) tér felől vezet az út a Marximig. De ez már egy újabb fejezet.

Elvtárs, igyék!A Marxim a legjobb hely arra, hogy elfogyasszunk egy CCCP IZZÁ-t, leöblítsük egy Marxim limonádéval, hogy legyen energiánk a további két-három órához. Olyan sok mondjuk nem is kell a trabis folytatáshoz; segít a négy kerék, a két ütem és egy sofőr is.

Egy autóba két utas kerül és irány a Citadella. Ott is van mesélnivaló bőven, főleg, ha a közönség a New York-i Szabadság-szobor közelében született. Egy szobor nem szobor, főleg, ha nem az eredeti, úgyhogy a Memento Park–ba indulunk. A kocsiban pihegünk, nézelődünk, néha-néha sztálinbarokkot csodálunk az ablaküvegen keresztül, majd egy utolsó löketet adunk a kultúrának a hatalmas szobrok közt.

Turisták, rajtvonalra!A túra omegája egy rutinpálya, ahol levezethetjük mindazt, ami megérintett, felkavart, szórakoztatott a retróutazás során. Mi történik itt? Helycserés támadás, majd száguldás. A sofőr átadja a helyét, és ha szükséges fél órában azt a tudást is, ami kell egy trabant vezetéséhez. Aztán jön a teszt, hogy mindez mennyire volt sikeres, a csapat minden tagja egyenként rajtvonalhoz áll és stopperre indul a szlalom-gyorsít-leparkol kör. Oklevéllel zárul a gyorshajtás, majd visszagurulunk a városba.

A túra végén megállapítjuk, hogy a retró feelingen túl három dolgot még biztosan imádunk a trabinkban.
1: soha nem adja fel. 2: bilikék. 3: az úton mindenki minket bámul.