Szabásminták, varrógépek, tűk és cérnák – ezekről mind-mind hallottunk már, jobb esetben talán találkoztunk is velük, bár sokunknak csak az emlékezetében élnek ezek a tárgyak, eszközök. Nagyszüleink még szorgosan használták ezek mindegyikét, manapság viszont már kevesen értenek a szabás-varráshoz. Vannak azonban még olyanok, akik őrzik az igazi hagyományokat. Ők Budapest szabómesterei és úri szabói, akikkel ezúttal mi is megismerkedtünk.

Megtudtuk, hogy hogyan és miként készül el egy tökéletesen méretre szabott ing, hogy honnan származnak a textilek, selymek és különböző anyagok és betekintést nyertünk Budapest apró, de annál fényűzőbb szabászatainak, üzleteinek kulisszái mögé is. Szabóollót ugyan nem ragadtunk, ettől függetlenül azonban meglepően sokat tanultunk arról, hogy hogyan is érdemes inget választani és készíttetni.

Persze rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki egyedi ruhadarabokat szeretne készíttetni magának. Nem ritka, hogy egy ing akár több tízezres árkategóriában mozog, a zakóknál, cipőknél és kiegészítőknél pedig lényegében a csillagos ég a határ. A magasabb ár viszont ebben az esetben magasabb minőséget is jelent. A szabómesterek által készített darabok első osztályú anyagokból készülnek, természetesen szigorúan kézzel, a legaprólékosabb kidolgozással. Ha tehát nem elég a fast-fashion márkák által tömegszámra gyártott zakók és ingek közhelyes kínálata, akkor érdemes körbenézni a városban, és felkeresni egy-egy szabászatot, ha másért nem is, akkor azért mindenképp, hogy egy kicsit rákapjunk a diszkrét luxus függőséget okozó ízére.

Artelli – Tervezd meg a sajátod, a többit bízd a profikra!A Paulay Ede utcában található Artelli üzlet nagynak egyáltalán nem nevezhető, ami valójában nem is baj, hiszen így sokkal barátságosabbnak, otthonosabbnak hat a környezet. Érkezésünkkor maga a tulajdonos várt minket, aki egy képzeletbeli kalandozásra vitt a luxuskategóriás ingek és kiegészítők világában. Hamar megtudtuk azt is, hogy az üzletben található, egymás mellé szépen felsorakoztatott ingek és öltönyök csupán némi ízelítőül szolgálnak az érdeklődők számára – itt ugyanis mindenki a kedvére válogathat, megtervezheti saját ingjét, ingjeit, vagyis szó szerint a lehetőségek tárházával találhatja szembe magát.

Az Artelli ingek elkészítésének első és talán legfontosabb lépése a méretvétel. A milliméter pontossággal lemért, illetve feljegyzett adatok alapján készülnek majd ugyanis a tökéletesen illeszkedő ingek, méghozzá Olaszországban. Még mielőtt azonban a profi szabómesterek kezébe kerülnének a pontos adatok a megrendelő kiválaszthatja leendő ingjének anyagát, színét, fazonját, gallérját és gombját is, sőt akár egyedi megoldásokat, például monogramos hímzéseket is rendelhet.

Ezek a dolgok már önmagukban is rendhagyónak számítanak és érthetőbbé teszik azt, hogy miért is kerülnek az ingek annyiba, amennyibe. Arról nem is beszélve, hogy a különleges szolgáltatásoknak és extráknak itt még nincs vége. Hogy mire is gondolunk? Egyrészt például azokra a prémium kategóriás, 100% tisztaságú bio pamut anyagokra, melyek a világ egyik legnevesebb textilházából származnak, másrészt pedig azokra a gyöngyház gombokra, amelyek Tahitin tenyésztett kagylókból készültek.

Ezen felül az üzletben lehetőség nyílik home, illetve office szolgáltatások igénybevételére, melyeknek lényege, hogy a szabómester igény szerint házhoz megy, az elfoglalt kliens igényeinek megfelelően.

Talán ezek után jött el az a pont, ahol mi is elkezdtünk igazán gondolkodni. Mit érdemes választani? Egy olyan inget, amit hat perc alatt gyártottak le egy ázsiai futószalagon, és amit egy zsúfolt bevásárlóközpontban vehetünk meg indokolatlanul magas áron, vagy egy olyan személyre szabott darabot, melyet olasz szabómesterek készítenek kézzel napokon, heteken keresztül és melyet lényegében ugyanannyiért megkaphatunk?

Az Artelliben tett látogatásunk során új élményekkel gazdagodtunk és teljesen más szemszögből láthattuk azt, hogy mitől lesz igazán különleges egy kézzel készített ing. Itt minden egyedi alkotásnak számít, hiszen az ötletelés folyamatában a későbbi viselő személyiségét rejti el a kidolgozott részletekben. A minőséget a szakmai körökben neves Thomas Mason bespoke kollekciójának különleges anyagai biztosítják, a klasszikus olasz vonalvezetést a tradicionális kézműves eljárás és a tökéletes méretállás, az izgalmat pedig az, hogy egy-egy darabra mindenki a saját maga stílusos designere lehet. E négy különlegesség szinergiájából áll össze a tökéletes ing a "su misura" (méretre szabott) ruhakészítés filozófiája szerint.