Belépsz, és megszereted. Egy mondatban így jellemezhetnénk a nemrég nyílt Retrock üzletet az Anker közben. Az új, és a most tizedik születésnapját ünneplő „régi“ üzlet kapcsán Líbor Robival, a Retrock létrehozójával, és Erdélyi Klárával beszélgettünk.

Mióta tervezitek az új üzletet?
Ez egy régóta fogalmazódó gondolat, ami egy ideje a fejünkben van, de nem határoztuk el, hogy akkor most nekiállunk, és nyitunk egy nagyobb üzletet. Tehát direktben nem kerestük, csak azt tudtuk, hogy túlnőttünk a régi méreteinken. A Retrock indulásakor nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy teret adjon magyar tervezők munkáinak, és ez hosszú éveken át meghatározó részét képezte a boltunknak. Az évek folyamán láttuk, hogy egyre inkább „belenövünk“ a helybe, és nem tudunk megfelelő teret adni munkáik bemutatására. Ez például egy erős ok volt, ami kapcsán felötlött bennünk a nagyobb bolt gondolata.
Anker köz?A hely talált meg minket. Hiszünk a sorsban, sorsszrűségben. Nagyon sok munkánk van ebben a boltban, erős szerelem és csapatmunka ez. Mármint a Retrock maga.

Az Ankerbe belebotlottunk, és úgy határoztunk, hogy akkor itt és most megcsináljuk, amit szerettünk volna: egy nagy Retrockot. Itt találtuk meg azt, amit kerestünk: méretében és frekventáltságában is megfelelő, nincs messze a régitől, könnyen megtalálható. Alig három hete kezdődtek a munkálatok, hirtelen léptünk ez ügyben. Szombat délután nyitottunk, és már sor állt az ajtónál. Ez nagyon jó érzés volt.

Mi lesz a „régivel“?
Ott is jelen leszünk, továbbra is. Különösebben nincsenek terveink, meglátjuk. Sokban függ az új bolttól is. A Csendessel szembeni Retrock közege egy kultúrmilliő valójában. Nagyon sok bolt körénk épült, így van egy kis félelem most bennünk, hogy mi lesz azzal a kohéziós erővel, ami ott van. Nagyon szeretjük azt a környéket egyébként.
Hogy látjátok magatokat az elmúlt tíz év alatt?Egy biztos, szerencsések vagyunk. A Retrock nem egy új, aktuálisan felkapott üzlet. Persze, ez nem azt jelenti, hogy nincs aktualitása. Az elsők egyike, ha nem az első, ami tartja pozicióját és működik. A kinálatunk összetétele, annak hármas egysége (vintage, magyar tervezői darabok, külföldi kis tervezőcsapatok ruhái) teszi a boltot különlegessé, ennek a speciális mixnek a finom, és gondos válogatása. Ezt az Anker közben lévő nagy boltunkban már átláthatóbban és érthetőbben tudjuk kommunikálni (szavak nélkül, persze) az emberek felé.
Mi a Retrock diszkrét bája?Ugyan karakteres, amit képviselünk, folyamatosan figyeljük a trendeket, és sokkal inkább előre látjuk, mint amennyire ezt esetleg kívülről gondolnád. Nem egyszer volt olyan, hogy csináltunk valamit, amihez nem nyúltak egy évig az emberek, később viszont mindenkinek az kellett, mert akkor már bejött.

Milyen a Retrock backstage nézetből?
Folyton úton vagyunk. Járjuk a világot, és vadászunk. A legjobbakat keressük. Tíz év alatt szépen lassan kialakult, hogy merre, és kikhez. És nem csak Európa-szerte. Szinte minden kontinensen megfordultunk már a Retrock által, a Retrockért.

Mi az új bolt szexepilje?
Nincs egyetlen, amit kiemelnénk. De hogy mégis példával éljek, a vintage részre hoztunk Amerikából régi, ottani piacra gyártott Lee, Wrangler, és Levi‘s farmerdzsekiket. Különleges, ritka darabokat.
Mi a helyzet a tervezői vonallal?
Jól állunk, legalábbis remélem! Felkutattunk új, fiatal, megfelelően sajátos és számunkra tehetséges tervezőket, akik örömmel fogadtak minket. Hely hiányában a fiatal magyar tervezők felkarolása az utóbbi években háttérbe szorult, de ennek most már vége. A Retrockban olyan tervezők ruhái kerülhetnek ki, akik szakmailag megállják a helyüket. Egy tervező akkor tudja igazán a szakmát, ha megvan a tapasztalata, végigjárta, és nem átugrotta az utat, ami elvezet a sikerig. Ismeri a textiliákat, a tulajdonságait, tudja a szakma alapjait, el tudja késziteni akár saját maga is az általa megálmodott darabot, és természetesen a minőségi követelményeknek is megfelel. Azt gondoljuk, mi a kezdő löketet adjuk meg azoknak, akikben látjuk, hogy van fantázia és elhivatottság a szakma iránt. Szerintünk a legnagyobb visszajelzés (elismerés) az, ha megveszik a terméked, jelen esetben a ruhád, és az felváltva lóg a szekrényedben vagy rajtad. Ez számit. Így abból élhetsz, amit szeretsz csinálni, mert azt jól csinálod. Kitartó, kemény munka ez, ha hosszú távra gondol az ember. És ez így van jól. A könnyű munka nem hoz megalapozott, biztos sikereket.

Közeljövő idő?A következő három hétben tökéletesítjük, finomhangoljuk az üzletet, június 28-án, csütörtökön pedig hivatalosan is megnyitjuk. Klasszik megnyitót tervezünk meglepetés koncerttel, étellel, itallal. Egy hónap múlva pedig reméljük már közösen élvezhetjük a most befotózás alatt álló webshopunkat is.

WLB TIPP: Csekkold a kanapé sarkot az emeleten!
Mindenki találjon rá önmagára, Retrockon innen, Retrockon túl!