“56 éve volt ‘56” szól a Tipton Eyeworks mottója, azaz pontosan 56 évvel ezelőtt rendezték meg a melbourne-i olimpiát, amely forradalmi évben a magyar versenyzők 9 aranyérmet hozhattak haza a további 17 érem mellett. Idén a londoni olimpiára bemelegítve ennek megemlékezéseként dobta piacra az egyedi designer kereteket forgalmazó Tipton a  „1956 Olympics Cinematique” kollekcióját.  A nem mindennapi szemüvegszárakon az olimpiai felvételek filmkockái köszönnek vissza egy-egy sportág középpontba állításával, amely a készítő, Zackary Tipton szerint főként a magyar sikersportágak közül kerültek ki. A kollekció megalkotójával beszélgettünk az egyedi összeállításról és annak külföldi sikereiről.

Miért pont az ’56-os melbourni olimpiához nyúltál?

Valahogyan a kezeim közé kerültek az ’56-os olimpiai játék felvételei, és akkor azt gondoltam, hogy ez érdekes lehet, hiszen „pont 56 éve, hogy...”.

Ebben az évben volt például a legendás „melbourni vérfürdő”, vagyis a magyar – szovjet vízilabda összecsapás, amikor az egyik játékost, Zádor Ervint megsebesítették a medencében. Ervin sebének vére lecsurgott a testére, és ezzel gyakorlatilag ő lett a magyar forradalom ikonikus alakja, ahogyan a tribün előtt elsétált. Ervin bár sajnos nemrég hunyt el, és a tiszteletére készítettünk egy szemüveget, amelyen ez a jelenet köszön vissza.

Idáig két vonalat ismerhettünk meg Tőled: a bakelit lemez alapú „Vinylize” kereteket, majd a „Cinematique” darabokat, amelyek alapját a filmszalagok adják. Ahogy a neve is mutatja az utóbbiból dolgozik a „1956 Olympics Cinematique”. Témájától eltekintve miben lesz más ez az összeállítás, mint a többi filmes darab?

Valóban lényeges különbség, hogy ezekben a keretekben a sportágak köszönnek vissza és egy bizonyos esemény, viszont nem szerettünk volna csak ebben változtatni, így kicsit továbbgondoltuk a “Cinematique” színeit és formáit, amely megadja a ’56-os olimpia karakterét. Így lett két sportosabb modellünk, illetve játszottunk a meglévő darabok színeivel is. A szükséges filmtekercseket elsősorban mozikból szerzem be, például az előzeteseket, vagy a reklámokat meg lehet kaparintani, amelyekre senkinek nincs már szüksége, és hatalmas raktárakban sínylődnek évek óta. A ritkábbakat eBay-ről szerzem, például a James Bond, Keresztapa előzeteseket, emellett pedig az erotikus filmek vannak még, amiből vettem egy hatalmas fekete-fehér tekercset Londonban, a színeseket pedig szintén az amerikai eBay-en találom. Ismerősök is sokszor adnak filmeket, de az is előfordult már, hogy egy szeméttdomb tetején találtam rá egyre.

Honnan szerezted be a kimondottan sportos kockákat, és mit láthatunk rajtuk?

Ez a Melbourne-i Olimpiának a konkrét fél órás beszámolója, amelyekben a legfőbb eseményeket mutatják be, például a futás, vízilabda, úszás, box, magasugrás, súlyemelés és vívás jeleneteit. Főként azok a sportok kerültek bele a végső szelekcióba, amelyekben a magyarok sikeresek voltak abban az évben.
Milyen sikere van a kollekciónak, külföldön hol vagytok a legkeresettebbek?
Lassan egy hónapja debütált a kollekció, és mivel a külföldi boltok interneten adják le a rendeléseiket már most lehet látni, hogy nagy sikere van a dolognak. Közelítjük a 150 boltot világszerte, ahol jelen vannak a szemüvegeink. A legerősebb piac Franciaország, mondjuk a helyzet ott azért is szerencsés, mert az egészségügyi biztosítás sokat fedez a szemüvegek árából, így a piac is rá van állva erre a vonalra. Fontos tudni, hogy mi olyannyira egyedi szemüvegeket készítünk, hogy a filmkockák miatt nem készül kettő teljesen ugyanolyan, pont emiatt az áruk is kicsit borsosabb. Itthon egy-két boltban vagyunk csak jelen hasonló okok miatt.
Mi a kötődésed a sporthoz, magad is tervezed, hogy kimész a Londoni Olimpiára?
Nem vagyok hatalmas sportfanatikus, biciklizem, meg néha jógázom, de nem jellemző, hogy minden meccset egy sörözőben követek végig. Gondolkodom az Olimpián, hogy kilátogatok, de még nem tudom, egyelőre sűrűnek ígérkezik a program nyáron.