Ha kíváncsi vagy, hogy mit esznek-isznak a teán és a ham-and-eggsen kívül a folytonos esők és elnyomott érzelmek országának lakói, ne aggódj, nem kell elutaznod egészen Londonig. Elég, ha csak a XIII. kerület egyik apró, egy nagyobbacska spájz méretű boltjába látogatsz el.

Ha Budapest egyik legkellemesebb környékén sétálgatva szemünk hirtelen egy londoni metrómegálló tábláján akadna meg, nyugodtan higgyünk neki, senki nem szeretne megtréfálni minket. Persze magát a tömegközlekedési eszközt és az attól elválaszthatatlan, a brit fővárosra annyira jellemző embertömeget hiába is keressük a tábla környékén. A The British Store nevű megállót hirdető tábla ugyanis nem más, mint egy a környék számtalan különleges boltocskáinak cégére közül.

Az elsőre talán semmitmondónak tűnő elnevezés nagyon is jól fedi a valóságot, a boltban ugyanis Nagy-Britannia legnépszerűbb italait, élelmiszereit és ezek hozzávalóit találjuk meg. Akik szeretnék tehát kipróbálni, mit is esznek James Bond országában, a nap bármely étkezéséhez találhatnak maguknak valami finomságot.

Reggelire a legkülönfélébb zabpelyhekből és müzlikből válogathatunk, ha esetleg az igazi angol reggelit magyar tojásból és baconből nem éreznénk elég angolosnak. Ha ezeknél tartalmasabban akarnánk indítani a napot, mindenféle kenyérrevalót is találhatunk, a juharsziruptól a különleges dzsemek és lekvárok garmadáján át egészen a mogyoróvajig. Ez utóbbi finomságból ráadásul számos különböző fajta készteti fejvakarásra a vásárlót. A hasonló, ám még különlegesebb nyalánkságra vágyók Marmite-ot is találnak a boltban, ami egy élesztőből készült, igen erőteljes ízű krém, ennél fogva pedig a szigetország egyik erősen megosztó terméke, ahogy azt szlogenje is mutatja: “Love it or hate it!”

Mint közismert, a Királynő alattvalóinak konyhaművészete nem annyira kiforrott – ezzel persze lehet vitatkozni -, de legalábbis alapanyagait tekintve annyira nem különbözik bármely más kontinentális konyhától. Nem meglepő hát, hogy a boltban a rágcsálnivalók, süteményalapanyagok és italok vannak túlsúlyban. Előbbi kategóriában a több tucat különböző chips mellett olyan brit érdekességekkel is találkozhatunk, mint a pork scratchings, azaz tulajdonképpen zacskózott töpörtyű vagy a beef jerky, vagyis vékonyra szeletelt, szárított disznóhús.

Természetesen az édesszájúak sem maradnak hoppon. Dobozolt "sütemény-készletek” sorakoznak a polcokon, melyek nem csak az alapanyagok nagy részét, de még süteményformát is tartalmaznak. Az angolszász nemzetek egyik tipikus süteményféléje, a pite, így a Lila akác köz kedvenc édességére is lecsaphatunk itt.

Arról pedig, hogy a kisebbek se maradjanak nyalánkság nélkül, a brit gyerekek nagy kedvence, a Jelly Beans, azaz a megszámlálhatatlan ízű gumicukor gondoskodik. Nem lehet persze elfelejteni a bizonyára sokak által ismert Cadbury termékeket sem, hiszen a híres csokoládégyár termékei szinte egy teljes polcot elfoglalnak por, tábla, ital, bonbon és még ki tudja hányféle formában.

Egy jó muffin vagy pite mellől pedig igazán nem hiányozhat a szigetország egyik leginkább sztereotipikus itala: a tea. Ennek különböző fajtáival persze hatalmas áruházakat lehetne megtölteni, erre szakosodott boltok már léteznek is a városban, de a British Store-nak sincs oka szégyenkezni, az angolok “nemzeti italának” legautentikusabb, legjellemzőbb fajtáiból válogattak össze a hely méretéhez képest igen tekintélyes választékot.

És ha már az italoknál tartunk, a brit fiatalok aktuális social drinking-trendjeit is követhetjük a British Store-nak köszönhetően. Sörök közül is van miből válogatni, azt már külön említeni sem szükséges, hogy Guinness és gyömbérsör is kapható, de a folyékony kenyér remek alternatíváját, a cidert (vagyis almabort) szürcsölgetve is éppúgy érezhetjük magunkat, mintha az ólomszürke ég alól most léptünk volna be kedvenc pubunkba. A kisebbek, illetve alkoholmentes italokra vágyók számára pedig gyümölcslevek és egyéb üdítők is kaphatók, többségük hűtve, köztük a híres Dr. Pepperrel.

Ez a kis darab Britannia tehát szerény mérete ellenére szinte minden anglomán igényét kielégíti, legyen az Skins-rajongó fiatal vagy az ötórai teájától megválni nem tudó nyugdíjas.
British Store
Cím:
1136 Budapest, Tátra utca 26.
Facebook