Tény, hogy a február 14-ét megelőző hetekben mindenütt szívecskéket és vörös feliratokat látunk, melyek (ha esetleg elfelejtettük volna) emlékeztetnek minket a közelgő Bálint napra. A szerelem ünnepe alkalmából sok minden történik körülöttünk. A hideg téli időben a kirakatok meleg árnyalatú, bordó színekkel telnek meg, a bisztrókban és éttermekben készülnek a páros menük, a virágárusok megsokszorozzák rózsakészleteiket, és a buszon, metrón, villamoson nehéz olyan utast találni, aki ne szorongatna egy-egy szál virágot vagy ajándékot a kezében. Egy szó, mint száz: utolér bennünket a szerelemdömping. Vagy mégsem?

Mindenki másképp csinálja

Nem számít újdonságnak, hogy sokan negatív élményként könyvelik el február 14-ét, és úgy tartják, hogy a giccs magasfokú tudománya virágzik e napon, amikor minden rózsaszín, a város le van öntve tejszínhabbal, egy kis cukordrazséval meghintve. Szinglik, összetört szívűek, kiábrándultak, de boldog párkapcsolatban élők is osztják a véleményt, miszerint Bálint napján még fel sem kelt a Nap, ők már hetek óta a hátuk közepére sem kívánják ezt a napot és remélik, hamar vége lesz. Mások azonban boldogan kelnek, és sietnek a virágüzletekbe, ahol örömmel merülnek rózsaillatba, és izgatottan vadásznak egy-egy ajándékra, amivel szívük választottját, vagy barátaikat meglephetik. És akadnak olyanok is, akik egy egyszerű, meghitt ünnepként élik meg e napot, nem zavarja őket a szívecskék pompás áradata, nevetnek a cicomák hadán, felhőtlenül örülnek egymásnak, és együtt töltik az estét barátaikkal, kedvesükkel. Bármelyik nézetet osztjuk is, az, hogy miként telik számunkra a Bálint nap, csakis rajtunk múlik. Nem kötelező azonosulni a kampányszerű ’szerelemmel’, meg rózsát venni sem muszáj, csak előnyös.„Nem foglalkozom különösen ezzel az ünneppel. A párkapcsolatomtól függ, hogy megtartjuk-e. Ha a barátnőm szeretné, akkor szívesen szerzek ezzel pirospontot nála. Amúgy lehet, hogy valakinek mentőöv tud lenni a kapcsolatában.” (Tomi, 24) „Úgy gondolom, a Valentin-nap egy kedves szokás, sajnálom, hogy az én időmben nem volt ilyen ünnep. Jó a fiatalokat virággal és ajándékkal a kezükben látni, nagyon aranyosak, ahogy kedveskednek egymásnak. Szerintem, ha valaki szerelmes, bármit odaadna a másiknak.” (Ilona, 58) „Fontos, hogy örüljünk egymásnak ezen a napon és ez egy jó alkalom, hogy elmenjünk egy meghitt vacsorára és beszélgessünk egymásról, elmondjuk, hogy mit érzünk. Persze máskor is be lehet ülni egy étterembe, de ez most csakis arról szól, hogy boldogok vagyunk együtt.” (István, 30) „Szerintem a párok sok időt töltenek együtt, és folyton megajándékozzák egymást. Nem hiszem, hogy Valentin- napon valami jobbat vagy nagyobbat kellene adniuk. Azonban ismerek egy valentin-napi japán szokást, ami nagyon tetszik. Ezen a napon a lányok csokit főznek annak a fiúnak, akit szeretnek és a fiúk, ha viszonozzák az érzést, megeszik a csokit. Egy hónap múlva az úgy nevezett ’fehér napon’ fehér csokival válaszolnak a lányoknak, hogy viszont szeretik őket.” (Reni, 14)Egy kis történelem

Magyarországon hivatalosan 22 éve ünnep a Valentin-nap, ám története a római időkig nyúlik vissza. Számos teória született arról, hogy ki lehetett a nevezetes Bálint (Valentin magyarul Bálintot jelent), aki nem is sejtette, hogy mára világszerte elterjedt hagyományt teremt. Történetének sokféle változata létezik, a leggyakoribb mondák között pedig számtalan párhuzam van. A legtöbb elbeszélésben Valentin római papként szerepel, aki Claudius császár üldöztetése alatt vértanúhalált halt, valamikor 270 körül. Más források Valentint fiatal keresztényként említik, aki a keresztény vallás üldöztetése idején élt. Hitéért elfogták, és börtönbe zárták, majd 269. február 14-én megölték. A börtönben töltött idő alatt a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak: "Ne felejtsétek el Valentint!" és "Szeretlek benneteket!" Egy másik történet szerint Valentin pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötést. A legismertebb változat úgy szól, hogy Valentint bebörtönözték, mert megtagadta a pogány istenek imádását és a börtönben szoros barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: "A Te Valentinod".

Az idők során a keresztények minden év február 14-én megemlékeztek Valentinról, és Szent Valentin, azaz Szent Bálint napjaként emlegették. A szokás főleg az angolszász és nyugat-európai területeken terjedt el, majd az Egyesült Államokban is megjelentek az első üdvözlőlapok és ajándékok, amiket a párok egymásnak küldtek. Bár Magyarországon is Valentin napként ismerjük ezt az ünnepet, hazánkban másfajta hagyomány él egy másik Bálintról, aki egy németországi püspök volt, és eredetileg január 7-én emlékeztek meg róla. Az idők során alakja összeolvadt a vértanú Valentin történetével, s egyszerre ünnepelték meg mindkettőt: február 14-én. A német püspök leginkább a nyavalyásoknak (epilepsziások) és a lelki betegeknek nyújtott segítséget, így 1997-től február 14-e az epilepsziások világnapja is.Bálint nap a magyar hagyománybanA magyar hagyományok szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz az idő, akkor jó termés várható az évben. De ezt a napot tartották sok költöző madarunk hazatérő dátumának és a tavasz előhírnökének is, és úgy hitték, aki madárral álmodik ezen a napon, az hamarosan férjhez megy. A Bálint nap történetéhez megannyi szerelmi praktika is kötődik. Íme egy kis összeállítás a kedvenc babonáink közül:

  • Azok a lányok, akik a Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket, mert a szellemek megjelenítik. Ehhez egy dalocskát kell énekelni és tizenkétszer kell elmenni a templomig.
  • Bálint napon olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.

  • Ha valaki kilenc kútról vizet hoz, és azzal a kiszemelt legényt vagy lányt megitatja, akkor az illető mindig szeretni fogja.

  • Akik nagyon szerelmesek, és azt akarják, hogy szerelmük örökös legyen, egymás hajának szálait süssék tésztába, és közösen egyék meg. Akkor soha nem fogják elhagyni egymást.

  • Egyes lányok vakondok véréből cseppentettek valamilyen ételbe, azt megetették a kiszemelt férfival, hogy így megszerezzék maguknak.

  • Azokat a szerelmeseket a hiedelem szerint nem lehetett semmilyen módszerrel elválasztani egymástól, akiknek összekulcsolt kezüket a két anya szentelt vízzel lemosta, a vizet pedig a fejükre öntötte. E pár ellen nem használt semmiféle szemverés, igézés, vagy rontás.
Valentin-nap világszerte

Dél Koreában a Valentin-nap mellett van egy úgynevezett Black Day is: aki február 14-én nem kapott ajándékot, az április 14-én “gyászolja” ezt és jajagmyeon-t eszik, tésztát fekete szósszal. Kínában, napjainkban egyre kedveltebb ez az ünnep a nyugati életstílus felé orientálódó fiatalság körében. Brazíliában június 12-én, a házasság védőszentjének névnapján ünnepelik a Valentin-napot. Február amúgy sem éppen aktuális hónap a braziloknak erre az ünnepre, mert tombol a karneváli láz, ami inkább szól a túlfűtött szenvedélyről és testiségről, mint a meghitt szerelemről. Európában saját hagyományok alakultak ki. Itáliában a szerelmespárok többnyire hidakon vagy folyóknál és tavaknál találkoznak.

Ezeken a helyeken a kerékpárok elhelyezésére szolgáló berendezések vannak, de nem a kerékpárokat lakatolják le az olasz fiatalok, hanem egyszerűen csak magát a lakatot zárják rá az alkalmatosságokra és arra a nevük kezdőbetűit írják rá, nagyobb lakatokra ráragasztják a pár fényképét is. Miután a lakatot lezárták, a pár tagjai egy-egy kulcsot a vízbe dobnak és közben valamit kívánnak maguknak. A kívánságokat nem szabad elárulniuk, de gyaníthatóan az örök szerelem az, amit kívánnak. Finnországban a Valentin-napot a barátság napjaként ünneplik, melyen egymásnak azok, akik a másikat szimpatikusnak találják képeslapot küldenek, vagy kisebb ajándékot adnak át nekik. A nyugati szláv és szerb területeken a Valentin-nap idejére esik az úgynevezett madár-esküvő ünnepe, ugyanis régen úgy tartották, hogy ilyenkor kezdődik a madarak párzási szezonja. Mindezzel ellentétben a hindu vagy a muzulmán kultúrákban a terjeszkedő és a saját hagyományaikat kiszorító nyugati civilizáció ellen demonstrálnak, jelképesen Valentin-napi képeslapokat égetnek.

Bárhogy is döntötök a Valentin-napot illetően, fontos, hogy hagyjuk örülni azokat, akik ünnepelni szeretnének, és egyszerűen fogadjuk el, ha valaki kevésbé van oda ezért napért. Aztán ne essetek pánikba, ha a szerelemittas éjszaka után a reggeli kávézás közepette a kedvesetek nevét fedezitek fel karotokra tetoválva!


Történet, babonák: wikipedia.hu, unnep.eu, kreativvalentin.uw.hu