Az áruházi kóstolók, ingyen megkaparintott termékminták és több oldalas vásárlói véleménykutatások kora lejárt. Hogy valaha sikeres volt-e az efféle közvéleménykutatás, azt csak a gyártók tudják. Azt viszont mindannyian érezzük, hogy egyetlen samponmintától nem lesz tartósan ragyogó a hajunk, egy szem kapszulától nem javul a közérzetünk, és fogalmunk sincs, hosszú távon beválik-e egy arckrém. Színes, ötletes reklámkampányok ide vagy oda, nekünk személyes tapasztalat kell, mert hiába pörög a reklámban 120 %-on mindenki a szuperkávétól, lehet, hogy nálunk ez nem válik be. E gondolatmenet mentén született a Sample Central tesztáruház ötlete, ahol nincs szükség pénztárcára, csupán a véleményünkre.

Ahhoz, hogy bejuss a Gozsdu Udvarban található Sample Central-ba, ki kell töltened egy adatlapot, ami alapján a tesztelő cégek be tudják azonosítani melyik korcsoportba tartozol, illetve miket szeretsz, melyik termék tetszett vagy mi az, ami nagyon nem vált be. Ha ezzel kész vagy, kapsz egy tagsági kártyát, és már foglalhatsz is időpontot, hogy mikor szeretnél jönni ’vásárolni’.

Ez az egyetlen alkalom, amikor valóban fizetned kell, 1499 Ft regisztrációs- és 4999 Ft-os éves tagdíjat. Ezek után már csakis a véleményed számít.
„Mi egy teljesen innovatív marketing és piackutatási célokat is kiszolgáló tér vagyunk, ahová az emberek egyrészt azért jönnek be, hogy kipróbálhassák a termékeket, másrészt, hogy elmondhassák a véleményüket.

Imádják! A gyártók attól féltek, hogy ez esetleg nyűg lesz az emberek nyakán, de nem az, hiszen a kérdőívek csak 12 kérdésből állnak, nem oldalakból. A látogatók határozottan proaktívak, azt is megmondják, ha szerintük nem jó a kérdőív.” -
fogalmaz Novotny Laura kommunikációs manager.A termékpaletta igen széles, az algakapszulától kezdve, a herpeszkrémen és mélyfagyasztott hústermékeken át, csoki, joghurt és sampon is megtalálható, a választék kéthetente változik. A polcról azt veszed le, ami megtetszik és végre nem csak internetes fórumokon panaszkodhatod ki magad, vagy mesélheted el a haveroknak, hogy mi nem jött be, hanem végre élesben megmondhatod a gyártóknak a tutit, mert az eredmények akár két héten belül a cégek asztalán landolhatnak. Talán te is találkoztál már olyan termékkel, amin egy pici módosítással lehetett volna segíteni, és szuper lett volna, de eltűnt a boltokból, mert senkinek sem kellett, holott ígéretes volt. Szóval, plusz egy kis móka, hogy fejlesztés alatt álló termékek elkészítésébe is beleszólhatsz, és bejuttathatod a legjobb ízeket a boltokba. Nem kell éjszakákon át a véleményeket bújnod a neten, hogy kinek melyik termék vált be ár-érték arányban, hiszen saját vélemény alapján döntesz.Egy kicsit a múltrólAz első Sample Central üzletek Tokióban nyíltak 2007-ben, egy ausztrál úriember ötlete nyomán. Azóta Ázsiában és Latin-Amerikában is elterjedtek, ám a franchise hálózat első európai tesztáruháza Budapesten debütált 2011 novemberében. Amint azt Novotny Laurától megtudtuk, Japánban a műszaki cikkek és a szolgáltatások sokkal kelendőbbek, például igen sok lelkes ázsiai él a lehetőséggel és végeztet auravizsgálatot egyes japán tesztáruházakban. Ezzel ellentétben a brazilok inkább ingyen csokira, samponra és öngyújtóra vágynak. A budapesti üzletben egyelőre az áruház 1. 0-ás verziója fut, ami jobban koncentrál a termékekre, és időt ad az embereknek, hogy megbarátkozzanak a rendszerrel és szokják a helyet. A 2. 0-ás új verzióban már több szolgáltatást is terveznek, és ingyen fodrászat vagy sminktanácsadás sem kizárt. Azonban nagy örömünkre, már most is ráleltünk egy különleges szolgáltatásra az áruházban, mégpedig a Karinthy Színház ingyenjegyeire. Ha valaki még mindig hezitálna a 6500 Ft-os tagsági díj miatt, akkor kalkuláljunk egy kicsit! A színházjegyek átlagban 2500-4000 Ft között mozognak, így ha lecsapunk két ingyen jegyre az év során, máris egyenesben vagyunk, plusz ki tudja mennyi mindent próbálunk még ki, a véleményünkért cserébe. Figyelem, a kapós tikettekért érdemes gyorsan nekiindulni, mert kb. 1,5 nap alatt hűlt helyüket találjuk. A legújabb jegyek január 16-án érkeznek a tesztáruházba.

Talán pici csalódást jelent, hogy a műszaki kütyüket nem lehet hazavinni tesztelgetni, csak az üzleten belül van lehetőség egy-egy MacBook vagy iPad vizsgálatára, de el lehet ücsörögni egy masszázsfotelben vagy babzsákon is. Fontos, hogy az ingyentermékek mámorában ne feledkezzünk meg a kérdőív kitöltéséről, ha vissza szeretnénk jönni egy-egy későbbi körre. Ugyanis ha nem véleményezed a terméket, nem kapsz újabb látogatási időpontot.
„Az embereknek nagyon nagy a hajlandósága a kérdőív kitöltésére, több mint 95 %-uk megválaszolja a kérdéseket. Ez egy hatalmas szám, mert a gyártók szkeptikusak voltak az eredmények miatt, de szerencsére pozitívan csalódtak. Az emberek tudják, hogy csak akkor jöhetnek vissza újabb termékekért, ha válaszoltak, és nem érdekeltek abban, hogy egy-egy lefosztás után ne jöjjenek vissza.”
A tesztáruház rendszere összességében átlátható és könnyen megtanulható. Ebben segít a designosan kialakított vásárlói környezet, illetve a látogatásokért járó pontgyűjtő rendszer.

És ha azt hinnénk, hogy az áruház inkább a fiatalok közt ismert, akkor itt a meglepetés, ugyanúgy járnak ide tesztelni a 40-50 éves korosztály tagjai is, a látogatók közti nemek eloszlása is elég arányos, kb. 55-45 %, a nők javára. Mert ugye azért mégiscsak a nők szeretnek jobban vásárolni!