Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

shopping

Szemüveget a Dalai Lámának! - TIPTON interjú

Manapság lehet egy rólad szóló egyedi cipőd, vehetsz egy hajszínedhez illő kardigánt, hordhatsz újrahasznosított anyagból készült táskát, vagy meglepő kiegészítőket. Ám lehet, hogy sokat segít, ha egyszerűen segítségül hívod a jól ismert mondást „A szemüveg öltöztet”, és beszerzel egy darabot a magyar TIPTON szemüvegeiből. Zachary Tipton kamasz korában csalódottan állt a kor szemüvegei előtt, így gondolt egyet és létrehozta saját márkáját, amelynek egyedisége egészen Elton Johnig jutott.

WeLoveBp: Mit szeretnétek üzenni a szlogenetekkel, miszerint a TIPTON "Extraordinary Eyewear for Extraordinary People"? (Rendkívüli szemüvegek rendkívüli embereknek)
Zachary Tipton: Tulajdonképpen a kezdetektől személyre szabott kereteket készítünk. Régen, ha eljött valaki hozzánk, lefényképeztük az arcát és megterveztük a lencsét, a szárat és az arcához alakítottuk a szemüveget. Ezekben az időkben sokat tanultam a formákról, méretekről és arányokról. A legtöbb ember, aki a mi szemüvegeinket viselte, különleges volt, mert soha nem találták meg a boltban azt, ami kellett nekik. Például volt egy hegymászó, akinek olyan szemüveget készítettünk, amivel tudott folyamatosan felfelé nézni. Beállítottuk a keretet, hogy jó szögben üljön a fején, így tud szemüvegben sziklát mászni, anélkül, hogy kitekerné a nyakát. Biliárdosoknál is bevetettük ezt a módszert, mivel itt is a lencse felső részén át kell kukucskálni.

Ezekből a rendkívüli megbízásokból keletkezett a szlogen, hiszen minden megrendelőnk egyedinek számított a saját egyedi tervezésű szemüvegével.
WeLoveBp: Miért kezdtél el szemüvegeket készíteni?
ZT: ’98-ban kezdtem először kísérletezgetni, mert sehol sem találtam olyan szemüveget, ami tetszett volna. Eleinte csak hobbiból raktam össze kereteket a barátaimnak, majd kinőtte magát az ötlet. Kezdetben műanyagokkal dolgoztam, de nem találtam megfelelőt, ezért szükségem volt egy másik anyagra. Így esett, hogy összeragasztottam sok-sok hanglemezt apukám gyűjteményéből. Eképp indult a bakelites ötlet, ami egyre inkább továbbfejlődött és fejlődik ma is.
WLB: Mi volt az eddigi legérdekesebb munkád, ami kihívásokkal járt?ZT: Egyfolytában vannak kihívások. Ha nincs, akkor valamit biztosan kitalálunk magunknak. Az éppen aktuális megmérettetés, hogy a design minőséget növeljük. Szerintem az emberek érzik, még ha nem is tudják pontosan leírni, hogy mi az a minőség. Az embernek van egy belső érzékelője, tudja mi a jó és rossz. Nagy kihívás jelenleg, hogy összefussanak a vonalak egy-egy szemüvegen, szépek legyenek az ívek és próbáljuk elfedni, hogy a szemüveg több darabból áll. Sokat modellezünk számítógépen, hogy kiküszöböljük a hibákat és javítsuk a formatervezést. Meglehetősen nagy munka van ebben, temérdek minden az apró részleteken múlik, de úgy tűnik, hogy az emberek értékelik az igyekezetünket.

WLB: Ha választhatnál egy hírességet, kinek terveznél legszívesebben szemüveget?
ZT: A Dalai Lámának! Neki elég jellegzetes szemüvege van, fém-műanyag keverékek. Kíváncsi lennék, hogyan passzolna egy TIPTON szemüveg a Láma egyszerű életviteléhez.

Ha nem élő személyről beszélünk, akkor Benjamin Franklin-t választanám. Ő volt az, aki két lencse összeillesztésével feltalálta a bifokális szemüveget, így a történelemben először lehetett ugyanazzal a szemüveggel egy időben írni, olvasni és dolgozni. Híres nők közül örömmel alkotnék szemüveget Chanel-nek, vagy a pilóta Amelia Earhart-nak terveznék egy különleges repülős szemüveget. Egyébként tervezzük, hogy készítünk klasszikus motoros szemüvegeket is, melyek bőrkeretesek lennének, és hátul kellene megkötni őket. Természetesen ez egy elég szűk kört célozna meg, de nagyon élvezném.

WLB: Európában melyik országban vagytok a legsikeresebbek?
ZT: Franciaországban rengetek az ügyfelünk. A helyzet ott azért szerencsés, mert az egészségügyi biztosítás sokat fedez a szemüvegek árából, így a piac is rá van állva erre a vonalra. Sokkal több bolt van, ahol veszik a szemüvegeinket és az emberek, ha megtehetik, sokkal nyitottabbak az új designra és ötletekre.
WLB: Lehet nálatok egyénileg terveztetni?
ZT: Terveztetni persze. Gyártatni más kérdés. A leggazdaságosabb megoldás viszont egy meglévő keretet átalakitani. Bárki bejöhet egy szemüveg recepttel, és akkor dioptriás szemüveget készítenünk neki. Azonban nem jellemző, hogy teljesen egyedi tervezést kérnek tőlünk, legtöbbször a bemutatótermünkböl választanak. Bejössz, kinézel egy keretet, és ha úgy alakul, akkor változtatunk a keret vagy lencse színén, formáján. Vagyis az arcodhoz szabjuk.

WLB: A Cinematique kollekció azért kivételes, mert filmszalagot raktok a szemüvegszárakba. Mitől függ, hogy milyen filmet látunk a száron?
ZT: Ez a kollekció általában színesebb, mint a többi. A filmeket aszerint választjuk, hogy mennyire passzolnak színekben a kerethez. Ez a legfontosabb szempont. Például egy fekete kerethez remekül illenek a fekete-fehér filmkockák, ezek nagyon népszerűek. De egy barnás, borostyános szemüveghez színes filmet választunk. Nem könnyű megtalálni a legjobb pillanatokat a filmben, mert a legtöbb megrendelő az eseménydús filmeket szereti, ahol sok minden történik egy-egy filmkockán, ellentétben a drámákkal, ahol rengeteg a közeli felvétel a szereplők arcáról.

WLB: Vannak szemüvegeitek, amiben pornós filmkockák szerepelnek. Ezek miért és hogyan keletkeztek?
ZT: Egyszer egy olyan szemüveget készítettünk, amibe egy dezodorreklámot építettünk be. Ebben szerepelt egy meztelen nő, és rövid idő alatt nagyon felkapott lett. Rájöttünk, hogy az '50-es, '60-as évek kultikus pornófilmjei közkedveltté teszik ezt a vonalat is.
WLB: Milyen lesz az új kollekció?
ZT: Olyan szemüvegeket tervezünk most, melyekben a műanyag és fém anyagok keverednek. Kényelmes szilikon orrpapucsot kapnak és egyedi lesz a rugózásuk, ami azt jelenti, hogy, jobban odafogják a szárat a fejhez és kényelmesebbek, mint az eddigiek. A formán és színeken még finomítunk, de az alapkonstrukció már kész. Azon vagyunk, hogy jobban összedolgozzuk a szárat a kerettel, és az alkatrészek egyező színűek legyenek.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Shopping Gasztró

tMK & Friends XMAS Shopping & Brunch

Egy újabb repertory shoppingra készülhetünk a pesti oldalon, méghozzá egy olyan izgalmas és tágas helyszínen, mint a Kastner Kommunity, ahol december 16-án és 17-én várnak egy kellemes hangulatú karácsonyi shoppingra. A Kastner Kommunity egy találkozóhely, kávézó, közösségi- és munkatér, galéria, ahol érdemes a karácsonyi ajándékok beszerzését összekötni egy brunch-csal is.

Shopping

Resident Art Galéria: New Kids on the Wall

A 2018-ban debütáló Resident Art Fair kortárs képzőművészeti vásár immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre. Ahogy arra a vásár címe is utal, a kurátorok, Bánki Ákos és Schneller János ezúttal a pályakezdő képzőművészekre helyezték a hangsúlyt. A rendszeresen kiállító művészek mellé közel 40 új kiállítót hívtak meg, akik nagy része még soha nem szerepelt képzőművészeti vásáron, sőt legtöbbjük most debütál a kortárs műkereskedelmi piacon, azaz épphogy csak elkezdte művészi pályafutását. A december 14. és 22. közt látogatható vásár lehetőséget teremt a fiatalok számára egyfelől a bemutatkozásra, másfelől műveik értékesítésére.

Shopping

Újra az Advent Bazilika lett Európa legjobb karácsonyi vására, immár 4. alkalommal

Negyedik alkalommal szavazták meg Európa legjobb karácsonyi vásárának a Szent István-bazilika előtt található forgatagot. Gratulálunk!

Shopping

Sörös szaloncukrot a fára, sörcsomagot a fa alá! – A Beerselectionben jártunk

Karácsony közeledtével érdemes beugrani a Beerselectionbe, mert számos sörválogatással, sőt még sörös szaloncukorral is készülnek az ünnepekre!

Neked ajánlott

A