A következőkben szeretnénk bemutatni a legfontosabb egyetemi kocsmákat, találkozóhelyeket, azokat a diák klubokat ahol hétfő este is buli van, az olyan fontos egyetemi eseményeket, mint a gólyatáborok, gólyabálok, felezőbálok, különféle egyetemi fesztiválokat és egyetemi napokat. Az ezeket az eseményeket koordináló diákszervezeteket és az olyan a diákoknak szervezett akciókat is szeretnénk felsorakoztatni, akik a félárú Sziget jegyeket, a party sítáborokat vagy a bulinyaralásokat intézik.

Szervezett bulikHeti rendszerességgel tartanak az egyetemek diákszervezetei mindenféle tematikus és egyéb partikat a város különféle szórakozóhelyein. Érdemes követni őket Facebookon, ugyanis a hallgatói önkormányzatok is szinte folyamatosan küldenek buli híreket, ezekről a programajánlónkban mi is folyamatosan hírt adunk.

Azért is érdemes figyelni ezeket az eseményeket, mert diákigazolvánnyal gyakran ingyenes a belépés és a kedvezmények számos italakcióra is kiterjednek. Sokszor nagy nevű hazai és nemzetközi DJ-k is feltűnnek ezeken a partikon, akikre máskor sokkal drágább bejutni.

Ezek a szervezett bulik gyakran a megszokott diák klubokon (Morrisons, Living Room, stb.) és egyetemi kollégiumokon kívül kerülnek megrendezésre. A Dokk Café, a 4Bro és a Dürer Kert például rendszeresen ad otthont hasonló rendezvényeknek, de a White Angelhez hasonló óriás diszkókban is kifoghatunk egy-egy nagyszerű partit például Halloween vagy Mikulás alkalmával.

Egyetemi fesztiválokVan, ahol komolyabb hagyományokra tekint vissza, van ahol kevésbé fontos , de majdnem minden egyetemen van egy igazi diákfesztivál, vagy legalább egy pár napos programsorozat, amikor kicsit kikapcsolódhat a fiatalság a szorgalmi időszak közepén.

A Corvinus Egyetemi Napok (CEN) mindig május elején kerülnek megrendezésre, az egyetem Pesti campusa mellett a Nehru part füvén. Ez alatt a három nap alatt az egész egyetem kint sörözik a parton, délután stand up-osok, este koncertek gondoskodnak a jó hangulatról. A vállalkozó szelleműek pedig csapatokba verődve oldhatják meg a CEN túra feladatait a felkínált nyeremények reményében.

A másik nagy Corvinusos esemény a Tata fesztivál, minden június végén, a vizsgaidőszak záróakkordjaként kerül megrendezésre. Ekkor a Tatai tó melletti ifjúsági táborban sátorozhatnak az egyetem diákjai és barátaik és egy háromnapos fesztivál keretében még a nyár előtt utoljára együtt kibulizhatják magukat.

A BME nagyon aktív diákélettel rendelkezik, a BME Egyetemi Napok egy három napos, a maga nemében kifejezetten színvonalas, nagy sátras fesztivál, ahol legutóbb többek között a Scooter is feltűnt.

Ezen kívül, a Műszakin minden egyes karon is rendeznek úgy nevezett kari napokat, ezek közül a leghíresebb a Kolimpia a Wignerben, illetve a Schönherz Qpa, amit az azonos nevű kollégium egy hetes vetélkedője és fesztiválja, aminek néhány eseménye (pl. a kollégium faláról vetített óriáskijelző) más egyetemekről is vonzza az érdeklődőket.

Az ELTE „fesztiváli élete” sajnos nem olyan pezsgő mint, a BME vagy a Corvinus egyetemé. Mivel közel van a műszakis campus, sok ELTÉs diák ugrik át a szomszéd bulijaira, de minden évben megrendezésre kerülnek az Eötvös napok, ami hasonló, a többi intézmény rendezvényeihez. Ilyenkor a legbátrabbak bungee jumpinggal is próbálkozhatnak, amit a két épület közé állítanak fel valamikor május közepén.

A SOTÉn sem tartanak fesztiválokat, viszont az IÖCS egész évben kitesz magáért, hogy a medikusoknak a sok tanulás mellett azért a buliból is kijusson. Ilyenek a gólyatábort követő gólya after, az ökörsütés, a gólyahajó, a betűhétvégék, a karnevál és a tanévet mintegy keretbe foglaló SOTE záró és nyitó bulik.

Belsős programokMinden egyetemen külön nagy hangsúlyt fektetnek a gólyák üdvözlésére, beavatására, integrálására az egyetemi rendszerbe. Ez mindenhol az iskolakezdés előtti héten, rendszerint vidéken zajló gólyatáborokban szokott kezdődni. Ezeknek a 4-5 napos táboroknak az elsődleges célja az ismerkedés. Ez a pár nap minden gólya életében kulcsfontosságú, hiszen itt ismerkedhet meg azokkal, akikkel a következő 3-4 évben együtt fog tanulni, itt a legkönnyebb albérlőtársakat keresni. Ez a tábor tényleg semmi másról nem szól, csak az önfeledt buliról, a vicces, gyakran pajzán ivós feladatokról, a lényeg, hogy a diákok minél közelebb kerüljenek egymáshoz és az órákra már egy összetartó közösségként érkezzenek.

Sok helyen hagyomány az első szemesztert egy kifejezetten gólyáknak szóló nulladik heti buli sorozattal indítani. Mivel minden egyetemen sok a vidéki, ez lehetőséget nyújt számukra, hogy egy bepillantást nyerjenek a budapesti éjszakába és megismerjék az egyetem környékén lévő kocsmákat, ahol az elkövetkező évek egy nagy részét tölteni fogják.

A gólyabáli szezon az első szorgalmi időszak közepére október-novemberre esik általában, ide már sok felsőbb éves is eljön, ez a beavatási időszak záróakkordja, itt válnak a gólyák hivatalosan is teljes jogú tagjaivá az egyetemi társadalomnak. Általában jó néhány nagy név is feltűnik a fellépők között, (pl. a Hadouken a Közgázon 2010-ben).

A felező bál stílusában, lebonyolításában hasonlít a gólyabálhoz. Azoknak a diákoknak szokták rendezni, akik a tanulmányaik felénél járnak, minden év márciusában. Általában kevesebben jönnek el mint egy gólyabálra, de gyakran felszabadultabb a buli, mivel nem olyan nagy a tömeg.

DiákszervezetekAhhoz, hogy mindig naprakészek legyünk az egyetemi bulik terén, fontos, hogy kapcsolatban álljunk a hallgatói önkormányzatokkal és a többi egyetemi diákszervezettel, mivel nagyrészt ők rendezik ezeket az eseményeket és ők is reklámozzák a diákság körében.

A Corvinuson az ÖCSI, a BME-n a MISZ, az ELTÉN a HÖK, a SOTÉN pedig az IÖCS szervezi a gólyatábort, a gólyabált, a nulladik heti eseményeket és az év során is a legtöbb gólya bulit. Hozzájuk tartoznak az instruktorok és velük kell Facebookon kapcsolatban állni, hogy ne maradjuk le semmiről!Szervezett DiákakciókVégül, de nem utolsó sorban szeretnénk a diák bulik között felhívni a figyelmet azokra az évek óta tartó, nagy sikerű akciókra, amik több tízezer diákot segítettek hozzá egy-egy szigetjegyhez, egy őrületes síeléshez vagy egy feledhetetlen tengerparti buli héthez. Általában minden egyetemen valamelyik diákszervezet, vagy a szervező cég ügynökei terjesztik a jegyeket és foglalják a helyeket ezekre az utakra, így nehéz róluk lecsúszni.