A korábban dzsumbujos és elég rossz hírű kiserdőt nemcsak kitakarították, de sportpályák, játszótér és kutyafuttató is várja a lakosokat. Az elöregedett akácos menthetetlen volt, helyette csemetéket ültettek a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeinek tervezete alapján. Megnéztük, milyen lett.

Összevetve azzal, amilyen állapotban a terület volt, szinte összehasonlíthatatlan a mostani park kinézete. De mielőtt részletesen végignéznénk, mi minden pozítv változtatás történt, nem tudunk elmenni szó nélkül a hatalmas zaj mellett. Az erdős rész a Kőbánya-Kispesti metró- és vonatállomás valamint a Ferihegyi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi út mögött fekszik, így folyamatos az állandó zaj- és légszennyezés, ami sem a sportpályák, sem a játszótér esetében nem kedvező – viszont egy felhúzott zajvédő fallal jól orvosolható lenne a probléma, ahogy azt tették a Csörsz utcai park esetében is.

A nagyjából 3 hektáros területről 12 teherautónyi felhalmozódott illegális hulladékot távolítottak el, a munkálatok csak ezek után indulhattak meg. A 65 éves, elöregedett, gondozatlan akácosnak egy része már menthetetlen volt, a veszélyes fákat kivágták – csak a gyorsforgalmi út felőli oldalon hagytak egy tömörebb zöld sávot – a többi helyére 100 darab, őshonos, főként hárs, nyár és juhar csemetét ültettek. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésével megvalósult fejlesztések keretében számos új funkció is helyett kapott a területen. A KÖKI felől sétálva egy körbekerített, és agilitási játékokkal felszerelt kutyafuttató mellett sétálunk el, de vannak pingpongasztalok,valamint tollas-, és focipálya és egy kisebb street workout eszközös rész is, valamint egy mulccsal felszórt 450 méteres futókör, illetve egy kisebb játszótér is helyet kapott hintákkal és mászókákkal.

Biztos, hogy a korábbi áldatlan állapotokhoz képest hatalmas javulás a környék rendbetétele, reméljük, a karbantartásra is legalább annyi figyelmet fordítanak, hogy ne vaduljon el újra.