Elkészült a Vörösmarty tér felújítása: a látványtervek szerint a tér egységes arculatot, a vásárokhoz szükséges közművesítést és zöldebb megjelenést kellett, hogy kapjon. Megnéztük, mi valósult meg az ígéretekből.

A város egyik legismertebb, turistáktól hemzsegő központjában álló tér felújítása igazán időszerű volt, mind esztétikai, mind technikai szempontból, mivel a Vörösmarty tér átfogó koncepciójához érdemben utoljára akkor nyúltak, amikor a 80-as évek közepén felszámolták az itt terpeszkedő hatalmas parkolót, és a Váci utcával együtt a gyalogosoké lett a terep.

Naponta járunk erre, így szinte az egész felújítási folyamatot végigkövethettük, és már kíváncsian vártuk, milyen lesz a végeredmény, főleg annak fényében, hogy a szomszédos József Nádor tér elhúzódó és elég kétes felújítása nem kis vitákat váltott ki. A Vörösmarty téren az MTI értesülései szerint jelenleg már csak a kisebb műszaki munkálatok zajlanak, de mostanra a kordonok eltűntek, a kivitelezési munkák befejeződtek, és a gyalogosok és turisták azonnal birtokba is vették a teret – így mi is szétnéztünk, milyen lett.

Elsőre a leglátványosabb elem a teljes térkövezet kicserélése – a több mint harmincéves betontérkő helyére strapabíró és időjárásálló, csúszásmentes lapkő burkolat került: fekete és fehér mintás andezit, gránit és mészkő váltják egymást. A tér közepén álló Vörösmarty-szoborcsoportot is restaurálták, és a tervezői koncepció részeként a térmag sötét andezitburkolatot kapott, ami a világos szobrot még jobban kiemeli. 

Bár az elképzelés átgondolt és a tervezői koncepció elég erős, nagy kár, hogy a kivitelezés nem egy esetben messze elmarad az ideálistól – a térkövek nincsenek szintbe lerakva, a sarkuk néhol letöredezett már a behelyezés során, így nem egy majdnem orra bukó gyalogost, megbotló bámészkodó turistát láttunk, ami nemcsak az élményt rontja, de balesetveszélyes is. 

Sokak szívfájdalma volt, hogy a szobor körüli eredeti kovácsoltvas kis kerítés eltűnt, helyette a füvesített területet megemelték, és a mészkő szegélyelemekkel rengeteg ülőfelületet alakítottak ki a tér közepén, a kőbe pedig in memoriam belevésték az egykori vasrács mintáját. 

A szobor körüli burkolatba párásító fúvókákat építettek, ami nyáron majd hűti a tér klímáját és kellemesebbé teszi az árnyékmentes felületeket is. Új fákat is ültettek a központi részre, valamint a Harmincad utca felőli részen nyolc nagyméretű – az itt futó kisföldalatti miatt planténerbe – ültetett fát helyeztek el. 

A korábban a téren álló Oroszlános kutat kicsit hátrébb tették, most a Harmincad utca torkolatában áll. Jó hír, hogy rákötötték az ivóvízhálózatra is, így a nyári kánikulában már ez is praktikus vízvevőhely lehet.

Kevésbé látványos része volt a felújításnak az itteni éttermi teraszok és különböző vásárok, fesztiválok technikai hátterének a kialakítása – elektromos csatlakozásokkal ellátott, rejtett napernyő-fogadóhelyeket és rejtett közműhálózatot építettek ki. Csak reméljük, hogy ezáltal az 1998 óta rendszeres karácsonyi vásárok kevésbé lesznek majd szedett-vedett bódéváros hangulatúak. A klasszikus, a tér arculatához hozzá tartozó kandelábereket is felújították, valamint korszerű és energiatakarékos köz- és díszvilágítási rendszert kapott a Vörösmarty tér.

Összességében a felújítás és az új arculat az eddigi térhasználatot és funkciókat betonozta be, és bár néhány kisebb praktikus és innovatív változtatás történt – mint az ivókút kialakítása vagy az ülőfelületek növelése –, kicsit kihagyott ziccer is a 2, 3 milliárdos ráncfelvarrás.