Aki táncolt a szalagavatóján, vagy készült már esküvőre, az egészen bizonyosan találkozott az alkalmiruha-kölcsönzők világával. Az abroncsos szoknyák, flitteres királylány-estélyik világától eltérő ruhakölcsönzővel még nem találkoztunk Budapesten, ezért is volt érdekes tapasztalat benézni a Kossuth térhez közeli MyClosetbe.

Az egyszobás, elegáns polgári lakásba telefonon kell bejelentkezni, külön nyitvatartás nincs. Az ötletgazda-tulajdonos Melanie a szomszédban lakik, és rugalmasan tudja kezelni az érdeklődéseket. A magyar származású nő az Egyesült Államokban nőtt fel, gyerekként rendszeresen ellátogatott a szüleivel Budapestre, végül pedig itt ment férjhez. Itt élő vagy ide látogató külföldiekkel megismerkedve azt tapasztalta, hogy ha váratlan meghívást kapnak különböző alkalmakra, esküvőre, hivatalos találkozókra, bálokra, a megfelelő viselet híján hirtelen nem tudják, hova kapjanak.

Üzlettársa, Anikó szintén magyar származású, Kanadában nőtt fel. Abban igazat adunk nekik, hogy a bevásárlóközpontokban keresgélés fárasztó és időigényes, a fast fashion boltokban vásárolt holmik pedig később szembejöhetnek az utcán, nem kizárt, hogy az adott rendezvényen. Az pedig nem feltétlen környezet- és pénztárcabarát, hogy a megvásárolt ruhát egyszer felvegyük, utána pedig a szekrényben lógjon. Melanie-nak jó pár öltözéke így végezte a gardróbban, ezekkel vette kezdetét a MyCloset története. Ma már hetente frissíti új szerzeményekkel a kínálatot, nagy- és kisestélyik, koktélruhák, egyszerűbb és díszesebb viseletek függnek a vállfákon 34-es és 46-os közötti méretekben, főleg amerikai tervezőktől, Michael Korstól, a nemrég elhunyt Kate Spade-től, Calvin Klein-tól, Ralph Laurentől, Tommy Hilfigertől, de egy Armani kisfekete is a kezünkbe akadt.

A ruhákat 7 ezer és 25 ezer Ft közötti áron lehet kibérelni négy napra; egy szépen megmunkált, haute couture-jellegű nagyestélyi a legfelső, egy egyszerűbb koktélruha a legalsóbb kategóriába esik. A kaució 20 ezer forint. Érezni, hogy ez a konstrukció főleg a külföldiekre szabott, főleg, ha csak egy hétvégére érkeztek, és nincs túl sok hely a bőröndjükben. A "röghöz kötött" hazai gondolkodás szerint talán jobban megéri befektetni egy saját darabba, bár tény, hogy tervezői darabokat egy egyszerű kisfekete esetében sem engedhet meg magának egy átlagos fizetésű magyar. Mindenesetre az ötlet szuper, elférne több hasonló formáció Budapesten.