Erre a hétvégére sem csökken a program(túl)kínálat a fővárosban: az előttünk álló négy napban nemcsak megnyit a BrewDog budapesti egysége, de lesz olasz és román filmfesztivál, természethű borok kóstolója, gasztromarket, Tim Buckley-emlékest és lemezbörze is.

Csütörtök

Idén harmadszorra rendezik meg az újdonságokra nyitott zeneimádók legfontosabb régiós fesztivállal kevert és konferenciáját, a BUSH-t, ahol 14 ország 30 friss, menő és a hazájában már népszerű zenekara mutatja be, hogy milyen színes a paletta a Balkántól a Baltikumig. Napközben a zenei szakma legnagyobbjai adják át tudásukat menedzsereknek, újságíróknak, zenészeknek és érdeklődőknek a Bródy House-ban, este pedig a környező országok izgalmas zenekarai zenélnek az Instant különböző pontjain.
Freund Éva egyteres, interaktív installációja a galéria terét és környezetét, azok tulajdonságait, valamint funkcióját helyezi új kontextusba: kétcsatornás videó- és hanginstallációja a térből jön létre és teret képez, így a valóság elemeit folyamatosan változó időkollázsokba rendezi. Az installáció a műalkotás tárgyi megörökítésének problémájára adott egyedi reflexióként jelenik meg: nem elégszik meg a képek síkszerűségével, összekapcsolja azokat a mindennapi – sokszor rutinszerűen működő – percepciónk működésének vizsgálatával.
Celine Pham az egyik leghíresebb szakácsképzőben, a Ferrandi iskolában sajátította el az alapokat, majd gyerekkorának ízeit, családjának kulináris tradícióit és a dél-kelet ázsiai útja során gyűjtött recepteket elegyítve megalkotta saját stílusát. A vietnámi alapízeket a francia gasztronómia klasszikus elemeivel vegyítő fogásairól – például pho leveséről vagy tavaszi tekercséről – már most ódákat zengenek, most pedig mi is eldönthetjük, hogy jogosak-e a dicsérő kritikák.

Ha kíváncsi vagy rá, mi történik száz liter musttal, ha nem bor, hanem sör (egészen pontosan brut IPA) lesz belőle, vagy hogy milyen lett volna, ha mégis az előbbi történik, most itt a lehetőség: a Dimbo Lab és a Strommer Pincészet közös eseményén mindkét verzió 2017-es, valamint 2018-as változatát megkóstolhatod, nem beszélve a KEG harmincnál is több csapjából folyó komlóbombájáról. Kizárt tehát, hogy szomjasan menj haza.

A Reel Rock idén is bemutatja a sziklamászás elmúlt évének legkülönlegesebb eredményeit a nézőknek, a mászótermektől az Antarktiszig. Őrült izgalmak, csodálatos utazások, és kacagtató pillanatok, a főszerepben olyan mászólegendákkal, mint Adam Ondra, Madaleine Sorkin, Alex Honnold vagy Conrad Anker. Ráadásul a program vázát adó adrenalinpumpák mellett bemutatják majd a The Dawn Wallt is, amelyben Tommy Caldwell mássza meg a címben szereplő sziklát.

Az ötnapos magyarországi ősbemutató-sorozat keretében a budapesti közönség a román filmgyártás nyolc friss, ugyanakkor rangos díjakat is begyűjtő produkcióját tekintheti meg. A műfajilag vegyes program különlegessége, hogy ezúttal nagyobb terepet kapnak a női alkotók: Adina Pintilie Arany Medve-díjas Ne érints meg! című moziját, Ivana Mladenovic első nagyjátékfilmjét, valamint Ana Lungu egy művészekből álló baráti társaság kapcsolati dinamikáját feltáró friss rendezését is vetítik majd, többek közt Daniel Sandu első egészestés alkotása (Egy lépéssel az angyalok mögött) mellett.


Az elmúlt években sikeres zenekarok sorát kitermelő holland élőzenei színtér egyik legnagyobb ígérete nem először lép fel Budapesten, de tekintve hogy sámánisztikus, modern voodoo blues-uk élőben működik igazán, abszolút nem bánjuk a viszontlátást. Ha már megtapasztaltad, milyen az, amikor örvénylő extázisba ránt át a zene és a tánc élvezete, nélkülünk is tudod, hogy igazi törzsi rituálé van kilátásban, ha pedig még nem, itt az ideje, hogy megtapasztald!

A zeneszerző halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett esten gazdag életművéből felcsendülő darabokat, mint az Egy faun délutánja vagy a kétzongorás és négykezes műveket olyan neve művészek adják elő, mint a Zeneakadémia rektora, Vigh Andrea hárfaművész, valamint a kiváló zongoraművész házaspár, Klukon Edit és Ránki Dezső. Debussy impressziókra építő, újszerű stílusa, ami a maga korában újszerűnek és rendhagyónak tűnt, a mai napig a közönség nagy kedvencévé teszi.

Péntek

A Fiumei úti sírkert a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű emlékhelye. Ezen az általános bemutató sétán megtekinthetjük a modern magyar nemzet megteremtői, Kossuth LajosDeák Ferenc és Batthyány Lajos mauzóleumát, az államférfiak politikai pályája mellett emberi küzdelmeikkel is megismerkedhetünk.

A népi bölcsesség úgy tartja, szeretni jó. Mi mondjuk: írni is. De olvasni a legjobb. Nyáry Krisztián új könyve bizonyíték erre: ezúttal a legizgalmasabb magyar szerelmesleveleket gyűjtötte egybe. A bemutató után ráadásul hazai slammerek - mint Kemény Zsófi, Pion István vagy vagy Basch Péter - magyar írók, költők által ihletett slamjeiket fogják előadni, utána pedig tánc végkimerülésig a Fosilles De L'Atlas csapatának jóvoltából.

Az egykori Anker helyén nyitotta első magyarországi sörözőjét a kisüzemi sörfőzés egyik megkerülhetetlen zászlóshajója, a skót BrewDog. A huszonöt csapról folyó kraft különlegességek mellett az első száz vendég arra is esélyt kap majd, hogy egy éven át ingyen sörözhessen itt.

A Gellért-hegy történelmét különös mítoszok lengik körül… Vajon valóban ez volt a boszorkányok fő gyülekezési helye? Tényleg itt tivornyáztak az ördöggel? A Boszorkánymúzeum sétáján kiderül, mennyi az igazság a Gellért-hegyet övező legendákban.

A hétvégén az itáliai filmművészet rajongói is megtalálják a számításaikat. A kortárs olasz mozi legjavát felsorakoztató fesztivál utolsó napján is lesznek olyan alkotások, melyeket máskor, máshol hiába is keresnénk, például Letizia Lamatire több díjjal is jutalmazott dramedy-je, a Fiatalok és gyönyörűek leszünk.
Tim Buckley a 60-as évek második felének egyik legizgalmasabb énekes-dalszerzője volt. Korának pop- és folkhahgzását hamar megunta, zaj-jazzből és afrikai népzenéből merítő folk rockja és játékos dalai párhuzamos világot alkottak a Dylan és kortársai által alakított amerikai folkzenével. Ezen az estén a Lone Waltz Records egyik alapítója, a hazai alternatív színtér egyik legizgalmasabb alakja, Zanzinger tiszteleg majd a munkássága előtt egy különleges programmal.


A szemtelenül fiatal moszkovita Bogdan Ra pályája elején jár, de energiabomba, berántó házibuli szettjeinek és fékezhetetlen produceri ügyködésének hála máris olyan nívós helyekről kap mix-felkéréseket, mint a furadiszkó bástya Bordello, a Parigi vagy a litván Whypeopledance sorozat. A fel- és levezetésről pedig a globalista zenedobozt rendszeresen nyitogató Disko Oriente-Alcázar partisorozat-páros gondoskodik majd.

Szombat


A fesztivál célja közelebb hozni az emberekhez a természethűség fontosságát. Ennek szellemében a több mint száz fajta bor mellett, hasonló szellemiségben készült italokat és ételeket is kóstolhatnak majd a látogatók – élő söröket az Etyeki Sörmanufaktúra jóvoltából, sajtokat az Alpokból, természetes ivóvizeket, specialty kávékat, cidereket, frissen préselt gyümölcsleveket és még sok mást.
Cėcile Stories egy programokkal dúsított reggeltől estig tartó nap lesz a Mobilsofa showroomjában, különböző workshopokkal (textilfestő, parfüm- és arcmaszk-készítő, karkötőcsomózó) és válogatott márkák válogatott ruháinak vásárával. Hatvan borászat százötven bora, fókuszban a bordeaux-i fajtákkal: a cabernet franc-kal, a cabernet sauvignonnal, a merlot-val és a különböző házasításokkal. Különlegesen aromgazdag, komplex és kivételes minőségű tételek egy éjszakába nyúló kóstolónap keretében.

Ahétvégén bárki elkészítheti magának a Müskinn egyik legnépszerűbb termékét, a MAKI pénztárcát. A workshopon biztosítják az alapanyagokat és a segítséget, neked csak a kézügyességed kell magaddal vinni, illetve az elképzelést, hogy milyen színben szeretnéd látni saját pénztárcádat.
Hova indult, aki színházba vágyott a XIX. század első évtizedeiben és történetesen éppen Pest, nem túl nagy városában tartózkodott? Hol állott az első magyar nyelvű, pesti kőszínház és miért pont ide álmodták meg alkotói? Hogyan állhatott a színpadon DérínéJászai Mari vagy éppen 
Gábor Miklós? S hogyan került Budapest legnagyobb színháza a mai Hevesi Sándor térre? Megannyi izgalmas kérdésre keressük a választ, s utazunk az időben, egykor volt Nemzeti Színházak nyomában haladva.

Az esemény keretében nyolc olyan belvárosi helyszínen – klubokban, kávéházakban, kocsmákban és pubokban – élvezhetik a látogatók a változatos klasszikus zenei minikoncerteket, ahol máskor ilyen produkciókkal nem találkozhatnak. A rendhagyó programsorozat célja, hogy kötetlen formában és helyszínen minél többen kerüljenek közelebb klasszikus zenéhez és Budapesthez.

Lélegzetelállító filmfelvételek zajos dub technóra komponálva, karibi érzelemdús klubzene és simogató dzsungelhangok a tizenhetedik Electrify programjában. Michael England élő vetítésével adja elő legújabb műsorát a nagyhírű brit dark-ambient zaj-techno duó, a Demdike Stare, fellép a dominikai gyökerű, Los Angelesből érkező Kelman Duran, valamint Lisszabonból hazalátogat Asio Otus, hogy bevezessen minket sokrétegű érzékeny zenei világába.

A nagy sikerű A38 debüt után nem volt kérdéses, hogy I Hate Models visszatér a fővárosba. Lehengerlő, egész estés műsora bővelkedett a technó legfrissebb irányaiból, a klasszikusokból, electro és rave himnuszokból, egy olyan elegyet alkotva, ami minden korosztály számára maradandó emléket hagyott maga után. Fiatalos lendülete előtt az egész világ klubberei meghajolnak. Fellépései mindig tartogatnak zenei meglepetéseket és egy pillanatra sem ajánlott elhagyni a táncteret.

Vasárnap

Ezen a vasárnap ismét a reggeliké lesz a főszerep a majorban: lesznek különböző tojásos reggelik, bundáskenyér, melegszendvics, válogatott édes napindítók és persze finom kávé. Szóval ha Budán indítanád majd a hét utolsó napját, nem érdemes tovább keresned.
A Kiskertpiac minden alkalommal ugyanaz, és mindig más. Novemberben a gasztronómia kerül középpontba, csak úgy, lassulósan. Minőségi, elsősorban helyi alapanyagokból készített ételek, készítmények elvitelre, ahogy az már megszokott. Ez alkalommal azonban helyben fogyasztásra is kínálják termékeiket az árusok.
Ha a zene megszállottja vagy, itt a helyed: összecsap egy vintage szett egy 2018-assal, lesz TechPont, ahol a szakértők beállítják a lemezjátszódat, vehetsz erősítőt, hangfalat, lemezeket, bakeliteket, CD-ket és könyveket is. Kizárt, hogy innen üres kézzel távozol majd.

Faszénen sült gesztenye minden mennyiségben, gesztenyés kürtőskalács, fánk, rétes, sütemények, lángos, csokoládék, édességek és még megannyi gesztenyés finomság két napon át, a Gesztenyés kertben. A gasztronómiai élvezetek mellett családi kézműves programok és kisgyermek vidámpark is várja az érdeklődőket.
Ha hiányzott a súly a hetedből, akkor most pótolhatod: az oldalláncos-láncfűrészes hardcore-metál külföldi és magyar alapcsapata mellett lesz még benzingőzös stoner is.