A tömör válasz: nem. De azért érdemes alaposabban körüljárni a kérdést, mert van remény!

Nyáron a laikusok is kiélhetik csillagnéző hajlamaikat, köszönhetően az év leghíresebb meteorrajának, a Perseidáknak, amelyek legsűrűbben augusztus közepén szelik át az égboltot. Érdemes ilyenkor keresni egy nyugodt placcot a sötétben, ahova leteríthetjük a takarónkat. Idén a hullócsillagok tetőzése augusztus 12-ére esik, óránként akár 50-et is láthatunk átcikázni az égbolton, és ilyenkor ugye kívánni kell valamit.

A felhős ég mellett a hullócsillagok legnagyobb ellensége a városi fényszennyezés, úgyhogy a vidékiek mindenképp előnyben vannak. Budapest sajnos a legszerencsétlenebb lokáció ebből a szempontból, de itt sem lehetetlen elkapni az erősebb fényű meteorokat, hiszen mi is láttunk már hullócsillagot a Nagykörúton vagy a Lánchíd tövénél az égre pillantva. A Magyar Csillagászati Egyesület mégis a kivilágított településektől távoli, jó körkilátású helyszíneket javasolja a megfigyelésükre, amilyenek például a csillagoségbolt-parkok, ahol valóban csekély mértékű fényszennyezés zavarja csak az észleléseket (Zselic, Hortobágy, Bükk).

Mit tegyünk, ha mégis a városban rekedünk? Akkor sincs veszve semmi, mert eldugott, a belvárostól és közvilágítástól távolabb eső helyeken, ha nem is zavartalanul és teljes pompájában, de nyomon lehet követni a perszeidák zuhanását, és van, ahova tömegközlekedéssel is el lehet jutni, nemcsak kocsival.

Ilyen például a Budakeszi Vadaspark környéke, ahova kivisznek a Széll Kálmán térről induló 222, 22A buszok (bár az utolsók 11 óra körül indulnak vissza). A buszmegállótól körülbelül húszperces séta visz be a parkhoz a Szanatórium úton, amin kocsin is végig tudunk menni. Az út elején találjuk a Szilfa-tisztást játszótérrel, színpaddal, nagy füves placcal, a vadaspark bejáratánál pedig egy nyiladékot több sík résszel, kevés fényforrással.

Nemrég a Hűvösvölgyi Nagyréten néztünk csillagokat, amit autóval közelítettük meg. A Nagyrét utca és Villám utca kereszteződésénél egy kis parkolót is találtunk a tájvédelmi körzet határát jelző tábla mellett, itt aszfalt úton sétáltunk be. Bár több lámpát is találunk, de a rét szélein lévő lámpaoszlopok biztonságosabb érzetet nyújtanak, mintha teljesen sötétben ücsörögnénk, a Máriaremetei út felé fordulva pedig jól látszódott az égbolt. Több hullócsillagot is láttunk, miközben a tücskök – és némi autózaj – hangját hallgattuk. A réten egyébként van egy körbezárt kis vurstli, valamint több pad is.

Nem messze található innen az Apáthy-szikla, amely autóval és a 11-es busszal is megközelíthető (a busz végállomásától néhány perc sétára van). Elemlámpát érdemes vinni, mert amikor besétálunk a nyúlványhoz, néhol beszűkül az út. A város esti látványa és a János-hegyi Ezsébet-kilátó elterelheti a figyelmünket a csillagnézésről, de tiszta időben innen is jól látható az égbolt.

A budapestiek aduász természetközeli helyére, a Normafára is felsétáltunk egyik este, és az Anna-réttől az Anna-kápolna felé beljebb sétálva az eldugottabb részeken egyre kevésbé volt zavaró a fényszennyezés. Budapest ragyogása sajnos ide rendesen felszűrődik, de beljebb a fák jobban kitakarják, ahogy a futópálya melletti kivilágított műutat is. Viszont aki feljön ide az éjszaka közepén, talán jobban jár, ha elsétál a Makkosmária melletti rétig, ahol az Angyalok királynéja templom is áll, mert a hegy ezen oldalára már kevésbé érnek el a város fényei.

A Hármashatár-hegy teteje is egész jó megfigyelőhely, a legutóbbi híres holdfogyatkozás miatt is felautóztak sokan, sőt, állítólag dugó is kialakult lefelé, szóval itt is tehetünk egy próbát. Aki profikra bízná magát, annak ajánljuk figyelmébe a Sas-hegyen a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében megvalósuló vezetett csillagnézést augusztus 11-én.

Ha biztosra mennénk, a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán egyébként van egy országos térkép az észlelőhelyekről, ahol további specifikus budapesti csillagnéző pontokat szúrhatunk ki, ilyen például a Farkashegyi reptér melletti rész Budakeszin, a békásmegyeri kálvária vagy a budakalászi kőbánya észlelőhelye.

Ami a pesti oldalt illeti, a kirándulóhelyek eléggé megfogyatkoznak, de a Merzse-mocsár melletti szántóföld, a XVII. kerületi rákoskerti Vida-domb a mellette fekvő háborús bombatölcsérrel ideális lehet a csillagnézős fetrengésre. És persze a külkerületekben, agglomerációban rejlő sötét kertek, parkocskák is rengeteg lehetőséget rejtenek.