A Szabihídon, nagy közös koccintással indul augusztus 5-én a Szívószálmentes Augusztus mozgalom.

Tudtad, hogy egy átlagos szívószálnak 500 év kell ahhoz, hogy lebomoljon? Illetve apró darabokra hulljon. Vajon megéri a 15-20 perces használatot mindez? Sok szörnyű videó terjed az interneten csapdába esett tengeri állatokról, akiknek akár egy szívószál is halálos lehet. Nekünk semmi, nekik az élet. Sokan egy egyszerű legyintéssel elintézik, hogy egy ember ide, vagy oda, önmagukban nem fogják megváltani a világot, ám ha sokan, együtt gondoljuk azt, hogy számítunk, bizony tehetünk csodát.

Ezen elindulván fogott össze idén a Felelős Gasztrohős és a Night Major Budapest egyesület, hogy arra ösztönözzék a budapesti és vidéki vendéglátóhelyeket, hogy legalább augusztus hónapban váljanak meg a szívószáltól, esetleg cseréljék azokat úgynevezett PLA, vagyis iparilag komposztálható variációkra.

“A tavalyi nagy sikerre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy idén augusztusban isszívószálmentességre ösztönzünk mindenkit. Úgy gondoljuk, hogy sok kis lépéssel is nagy eredményeket lehet elérni és ha valaki lemond a szívószálról, később a többi egyszerhasználatos műanyagot is könnyebben iktatja ki az életéből.” – mondta el Vighné Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős alapítvány fenntartható vendéglátóhely szakértője.

Idén a háttérben igen aktív Night Mayor Budapest is kiáll a jó ügyért, ezért arra ösztönzik a fővárosi éjszakai szórakozóhelyeket, éttermeket, bárokat, hogy váljanak meg a kártékony kis műanyagoktól.

"Ezzel a lépéssel számításaink szerint havonta közel 160.000 szívószálat vonunk ki a pesti szemetesekből. Összesen a helyek évente közel 400 kilométernyi műanyagszemetet kerülnek el, és ha egymás mögé raknánk akkor majdnem kétszer körbe érné a Balaton partját. Reméljük ezzel olyan mozgalmat indítunk, ami pár éven belül teljesen száműzi a műanyagot a városi éjszakából.” – nyilatkozott Német G. Dániel, a Night Mayor Budapest egyesület képviseletében.

A szuper kezdeményezést hivatalosan az agusztus 5-i Szabihíd alkalmon nyitják meg, természetesen egy szívószálmentes koccintással.

Budapesti vendéglátóhelyek, akik legalább augusztusra megválnak a szívószálaktól: