Gál Józsi féle marhahúspogácsa, Marmorstein buci, ízletes fokhagymás házi majonéz, mindez zöldségekkel és szakértelemmel összeállítva. Hosszabb időre tűnt el a Páva és a Tompa utca sarkáról a Pesti Burger és Bár, de 2018 májusától, ha csak tesztüzemben is, de ismét mehetünk hozzájuk a kétkezes burgerekért. Hiányoztak, így tettünk egy próbát.

2017 márciusában örökre kihűltek a rostlapok a Páva utca-Tompa utca sarkán. Tudtuk, reméltük, hogy egyszer visszatér a Pesti Burger és Bár, Háda Imre street food műhelye, ami burgerrajongók körében a top5-ben biztosan benne volt. Eljött az idő: egy most megújuló épületkomplexum aljában egy tésztázó és egy kávézó ölelésében találjuk a Tűzoltó utcában az új helyet, amit nem az első hetekben, de mi is kipróbáltunk.

Maga az üzlethelyiség nem túl nagy, kicsit indusztriális, puritánabb megjelenésű és hatalmas bónusz pont, hogy annak ellenére, hogy látványkonyhán készülnek a burgerek, belépéskor mégsincs az ételszag. Meg is néztük, egy elég komoly elszívórendszert kapott a konyha, így sikerül kivitelezniük a szagtalanságot, ami egy burgerező esetében tényleg üdvös dolog. Ide akár randira, kicsípve, frissen mosott hajjal is meg lehet érkezni. Terasz még nincsen, de reméljük kihasználják az udvart, és kitesznek néhány asztalt.

A Pesti Burger és Bár abszolút a gurmé burgervonalat viszi, minden komponens átgondolt, gondosan megválogatott beszállítótól érkezik – nem kötnek kompromisszumokat. A hús Gál Józsi-féle marhapogácsa – gyönyörű és ízletes, pláne az ő sütési technikájukkal. A buci Marmorstein, kicsit megkapatva, gazdagon kenve a házi fokhagymás majonézzel, ami kraftos ízű, nem vacakoltak a fűszerezéssel.

Ők mindig azt a vonalat képviselték, amit inkább az értőbb burgerszeretők kedvelnek: a hús saját ízére és magas minőségére koncentrálnak ahelyett, hogy minden mással elnyomnák, takargatnák. alapból medium rare-re sütnek, persze bárki kérheti máshogy sülve, de szerintünk a saját verziójuk hibátlan. Akik a teljesen sült, kérgesebb húspogácsát szeretik, lehet, hogy nem ez a helyük és felhúzott szemöldökkel figyelik majd, ha már elmerült a kés a burgerban. De akik rajonganak a szép és ízes húsokért, azok megérkeztek.

Az étlap egyelőre szűk, aminek nagyon örültünk – nincs 89-féle fantáziaburger, nem pakolnak feleslegesen szarvasgombapelyheket, maracuját vagy konfitált karalábét a szendvicsekbe. 1990 forintnál kezdődik a klasszik, sajt nélküli, alapburger, csúcsfogásuk pedig – a 20 deka Angus pogácsás, kacsamájjal és jalapenoval kínált "King" – 4990 forintba kerül.

Mi egy sima sajtburgert rendeltünk (2190 forint) és a Bigburgert ( 2990 forint) is bevállaltuk. Alapból 15 dekás a hús, a big verzióban viszont duplán kapunk belőle és még egy kis fekete erdő sonka is dukál a húsmámorhoz és olvadt cheddarhoz. A szimplát két kézzel is össze lehet fogni, eléggé szaftos és tényleg kiváló a hús és a római saláta is jó választás zsengesége miatt. Heti burgerajánlatuk is van, most épp egy ananásszal szervírozott verziót írtak fel az üvegfalra – mi viszont első körben tényleg az alapokra voltunk kíváncsiak és örömmel nyugtáztuk, hogy még mindig nagyon értenek a műfajhoz. Sőt!

Köretnek chipset, coleslaw-t, kecskesajttal töltött savanyított jalapeñót kérhetünk, és saját csapolt sörük is van, ami különösen jóleshet a burgerekhez.