Bár a föld még fel van túrva, és zajlanak az építkezések, már most tavasszal érzékelheti az állatkerti fejlesztések eredményét a közönség. Heteken belül birtokba vehetik a kisgyerekes családok a Holnemvolt Várat, aminek Hetedhét Palotája már is készen van. Kipróbáltuk a játékait, és kifelé menet még megcsodáltuk az egy hete született zebracsikót és a féltett gorillabébit is.

Izgatottan várjuk és követjük az Állatkert bővülését, aminek nagyszabású terveit 2013-ban, a Vidámpark bezárásakor jelentették be. Utána sokáig nem történt számottevő fejlemény, kivéve, hogy a Pannon Park és a benne felállítandó fedett, trópusi viszonyokat megteremtő Biodóm tervrajzai napvilágot láttak, és alapkövét tavaly ősszel letették. Egyelőre építési gödör található a helyén, körülötte daruk magasodnak.

Az Állatkerti sétányról már látszik azonban, hogy alakul a Holnemvolt Vár (korábbi munkacímén Mesepark) a Fővárosi Nagycirkusz és a Pannon Park építési területe között. Az Állatkert és az utca felől is megközelíthető lesz, kéttornyos kapuja pedig az 1908-ban épült, felújított Scheffner-körhinta szecessziós épületével együtt a száz évvel ezelőtt békebeli hangulatot fogja tükrözni. A kapuban felépítik Helfgott Sámuel egykori gyorsfényképészetét is, a régi műemlék körhinta pedig már vissza is vissza is nyerte eredeti fényét. A rekonstrukciós munkálatok során helyreállították a vörösréz tető megrongálódása miatt elázott freskókat, valamint a homlokzat stukkómintái is eredeti színeikben pompáznak. Húsvétkor az utcafront felől ingyenesen ki lehet próbálni, amúgy az Állatkertbe vagy a külön csak a Holnemvolt Várba megváltott (teljes árú állatkerti belépőnél lényegesen olcsóbb) jeggyel lehet bemenni.

A régi körhinta az egykori vurstli egyetlen, többé-kevésbé eredeti állapotban megmaradt játéka, viszont újra felépítik a vurstlit, a a Pöltl-féle céllövöldét, körülötte mindenféle nosztalgikus játékkal, valamint a parkot átszelő Zsuzsi vonat végállomásával. Ezekből egyelőre nem sok  minden látszik; még épül a lovas programokat és látnivalókat befogadó Nyíhangár, ahol pónin lehet majd lovagolni.

A Holnemvolt Vár egy része az egykori Vidámpark, másik része azonban a 2017-ig gazdasági („macskaköves”) udvarként működő területen kap helyet. Ide az egyszerű látogató korábban nem léphetett be, itt zajlott többek között a takarmányellátás, itt voltak a raktárak, a lakóépület az állatkerti dolgozóknak, istállók. Ezek a funkciók átköltöztek a volt vidámparki terület mögött kialakított új kiszolgáló zónába, az udvarban pedig a közönségnek szóló attrakciókat alakítják ki.

Itt lesz a Sünispotály és Madárkórház, ahol a védett állatok mentési munkálataiba tekinthetnek be a gyerekek, ennek emeletén pedig a Frakk állatvédelmi oktatóközpont, ahol a felelős házikedvenctartásra hívja majd fel a figyelmet egy kiállítás. A takarmánykonyhából pékséget és kézműves műhelyeket, például méhészetet alakítanak ki, a Hetedhét Palotán túli részen pedig a régi majorsági állatok kifutói, állatsimogatók és játszóterek kapnak helyet. Fákat is telepítettek, megvalósult például Magyarország legnagyobb faátültetése: az óriási platánt Döbrögi-fának nevezték el.

Na de lássuk a lényeget, a már elkészült Hetedhét Palotát, amelyet az egykori szolgálati lakásokból alakítottak ki. A felújított épületben a klasszikus magyar animációs mesefilmek, Vuk, Dr. Bubó, Pom Pom, Mekk Mester, Süsü, a sárkány, A nagy ho-ho-horgász és Frakk, a macskák réme tematikájú játszóparkot hoztak létre Csukás István erre a célra írt szövegeivel. A dizájn és a szobrok is megidézik a mesék világát, a játékok pedig természettudományos ismereteket is elültetnek a gyerekek kobakjában. Ami azért sem lesz nehéz, mert előszeretettel építenek a digitális kor fejleményeire.

Például lehet homokot túrni úgy, hogy az így létrejött dombokon-völgyeken egy automatikus vetítőrendszer jelzi a térképészetben használatos szintjelöléseket. A Ho-ho-horgász termekben saját testünkkel egyensúlyozva akadályozhatjuk meg, hogy a ponty visszaugorjon a tóba, egy futópályán pedig tesztelhetjük, melyik állatnál futunk gyorsabban a Vukból. Megkísérelhetjük ellopni a Simabőrű pecsenyéjét a nappalijából úgy, hogy ne ébresszük fel a kutyáját (ami voltaképp a mozgásérzékelő – nekünk nem sikerült).

A szobákban (egyelőre még üres) terráriumok és akváriumok gondoskodnak arról, hogy a mesékben megismert állatok élő példányaival is találkozzanak a gyerekek. Csukás István a Hetedhét Palota számára írta meg a Brekk Berek vízi tematikájú meséjét, aminek szellemében egy egész teremnyi beltéri komplex játszóteret húztak fel, és itt aztán tényleg elszabadulhatnak a gyerekek; lóghatnak, tombolhatnak, mászhatnak kedvükre. Anyu és apu pedig a földszinti Kis Gömböc étteremben gyűjthet erőt a továbbiakhoz.

Pontos nyitási időpont még nincsen, valamikor tavaszra várható. Az Állatkert a hétvégén ébred fel a téli álomból, indulnak a főszezonban szokásos programok, látványetetések, állattréningek is várják a látogatókat.

A keddi sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az étkeztetés a tervek szerint a Kemencés Pizzával és a Lacikonyhával, valamint az Édes Mackó Nyalánkságbolttal bővül.

Ottjártunkkor nagy szerencsénk volt, mert nemcsak az egy hete született zebracsikó bújt ki a karámból a látogatók örömére, hanem a féltett – és egy időre a látogatók elől elzárt –, december 23-án született gorillakölyköt is láttuk, akiről végre kiderült, hogy fiú, és pár napon belül nevet is kap.

További sztárbébiket is szemügyre lehet venni, például Árunt, a tavaly novemberben született kiselefántot, valamint  pingvinfiókákat, jegesmedvét, kamaszzsiráfokat és tiniorángutánokat is. Még több képet találsz róluk az alábbi képgalériában!