Októbertől a Vidámpark megszűnik jelenlegi formájában létezni, és helyét, illetve játékállományának egy részét az Állatkertnek adja át. Ezzel lezárul egy korszak Budapest életében, viszont elkezdődik egy egészen új is, hiszen az eredeti, 17,3 hektáros területben rendkívüli lehetőségek rejlenek. Íme, a részletek.

Fontos az állatkert fejlesztése

A budapesti jelenleg az egyik legkisebb állatkert Európában, hazai viszonylatban mégis a legkeresettebb, és az évi stabil egymillió látogatójával a legjobban jövedelmező kulturális intézmény. Sajnálatos módon kapacitásából adódóan mára eltűnt a csimpánzállomány, a nagypatások is kámforrá váltak, illetve medvéből is jóval kevesebb lett, ezért a fejlesztés kiemelkedően fontos. A bővítésnek köszönhetően sok állat győztesen kerül ki a Vidámpark megszűnéséből: nagyobb helyet kapnak például a flamingók, a vízilovak és az elefántok, akik ezentúl családokban is élhetnek majd. Ezen kívül fontos, hogy nagyobb területen történik majd a megmentett állatok elszállásolása és bemutatása.

Ami megmarad

Mindazok a játékok, amelyek műemléki védettséget élveznek, megmaradnak, és az ígéretek szerint az Állatkert továbbra is üzemeltetni fog néhányat. Ilyen a Körhinta, a Barlangvasút, illetve a Mesecsónak, viszont az Óriáskerék hosszú távú működtetése nem szerepel a tervek közt. Emellett megmarad még a jelenlegi Lézerdodzsem néven elhíresült játék tetőszerkezete, ami szintén műemléki védelmet kapott, illetve a régen szolgálati lakásoknak otthont adó épület, amelybe a felújítás után egy gyermekbarát, ElvarázsoltKastélyra hasonlító gyerekparadicsom költözik.

A többi attrakció értelemszerűen távozásra kényszerül, és bár ugyanúgy lesznek mutatványosok, a hánytatógépek kiszorulnak majd az Állatkert területéről - mondta Persányi Miklós főigazgató.


Pannon Park Projekt

Az Állatkert jövőbeli tervei között szerepel a Pannon Park Projekt, amely tulajdonképpen egy futballstadionra hasonlító, 2 hektáros, szubtrópusi csarnok. A 40 méter belmagasságú épületben helyet kap a Pannon Ősvilág, amelynek gazdag állat- és növényvilága bemutatja majd, hogy mi volt Budapesten 10 millió évvel ezelőtt. A Pannon Ősvilághoz fog tartozni még egy vízi szafari, egy kalandpálya és a Pannon-tenger akvárium. Az épület további részeiben Meseparkot rendeznek be a gyerekeknek - játszótérrel, játszóházzal, ugrálóval és magyar meséket feldolgozó Mesevárral. Az új területet olyan játékokkal szeretnék berendezni, amelyek kielégítik a gyermekes családok igényeit.

Egy másik új részen a honfoglaló magyarság házi- és vadállatait is meg lehet majd tekinteni, illetve a felnőttek örömére mélygarázs is épül a területen.

A Vidámpark utoljára 2013. szeptember 30-án lesz látogatható.