A következő években új, komplex látogatóközpont épül az Állatkerthez csatolt egykori Vidámpark területén a Liget-projekt részeként. A fedett Biodóm egy olyan tágas tér lesz, ahol a világ zajától elválasztva, saját eredeti élőhelyükhöz közelítő környezetben élnek majd az állatok. A terveket 14 ország vezető állatkertésze méltatta.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, az idén 150 éves Fővárosi Állat- és Növénykert több újítás elé néz a következő években – ezek kettős motivációja a látogatói élmények javítása és a megfelelési szándék a modern állattartási elvárásoknak. Utóbbi fontos téma, hiszen gyakran éri az a vád a hasonló állatkerteket, hogy az eredeti élőhelyük klímájától és tereitől nagyon távol álló, nem éppen állatbarát környezetben mutatják be az élőlényeket.

Ennek egyik magyar vetülete, hogy sok energiát emészt fel az állatoknak az évszakok változását követve a megfelelő klíma és állandó hőmérséklet fenntartása, ráadásul látogatói szempontból is lehetne hosszabb a szezon. Nincs annál szomorúbb, mint amikor végigsétálunk a késő őszi vagy téli állatkerten, és a velünk lévő gyerek lassan, betűzve olvassa le a kis táblákról az üres szikla előtt, hogy melyik állat választotta ma a kifutó helyett a fűtött barlangot.

A Biodóm, azaz fedett látogatótér nem előkép nélküli, hiszen a Pálmaház és az Akvárium is egész évben látogatható állattartó és növénybemutató teret jelent. Ez a jelenlegi tervek szerint nagyobb területen is megvalósulhat a jövőben, hiszen az úgynevezett Pannon Park és a nagy üvegházként tornyosuló Biodóm kellemes parkos környezetet, tágas látogatóteret és kényelmes, egyenletes klímájú kifutókat jelent majd, ahol akár a csimpánz- vagy elefántméretű állatok is megfelelő, modern térben élhetnek.

A Vidámpark 2010-es csődje után született meg a döntés, hogy a megmaradt területet az Állatkert kapja meg bővítési céljaira. Annak ellenére, hogy ez alapvetően pozitív hír volt, elgondolkodtatta a bővítéssel megbízott szakembereket, hiszen ez a terület egy tízsávos felüljáró elé épül, a Hungária körút zajtól és szmogtól nem mentes részén. Erre született megoldásként a zárt bemutatótér, mely egyébként új zöldterületeivel helyi szinten javítja a környezet állapotát is.

A Mérték Építészeti Stúdió Kft. által tervezett, új látogatótérben gazdag növényzet, csónakkal végigevezhető kis folyó, oktatótér és kiállítófolyosók lesznek. Jó hír, hogy a nagyobb beruházást jelentő Biodómmal szemben a Körhinta mögött épülő új kisgyerek-állatkert és Mesepark már 2017-től várja látogatóit.

A lenyűgöző tervek alapján az Állatkert a 2020-as évekre szép találkozása lehet 150 év állatkerti és építészeti hagyományának és annak a modern víziónak, amely a jövő állattartási igényeit és látogatói élményét tartja szem előtt. Télen-nyáron, életkortól függetlenül.