Élmény

A jövő látogatóközpontja – Biodómmal újít az Állatkert

Fotó : Mérték Építészeti Stúdió
A jövő látogatóközpontja – Biodómmal újít az Állatkert

A következő években új, komplex látogatóközpont épül az Állatkerthez csatolt egykori Vidámpark területén a Liget-projekt részeként. A fedett Biodóm egy olyan tágas tér lesz, ahol a világ zajától elválasztva, saját eredeti élőhelyükhöz közelítő környezetben élnek majd az állatok. A terveket 14 ország vezető állatkertésze méltatta.

Fővárosi Állat- és Növénykert
  • 1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12.
  • Az Állatkert nyitva tartása évszakonként eltérő lehet.
Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, az idén 150 éves Fővárosi Állat- és Növénykert több újítás elé néz a következő években – ezek kettős motivációja a látogatói élmények javítása és a megfelelési szándék a modern állattartási elvárásoknak. Utóbbi fontos téma, hiszen gyakran éri az a vád a hasonló állatkerteket, hogy az eredeti élőhelyük klímájától és tereitől nagyon távol álló, nem éppen állatbarát környezetben mutatják be az élőlényeket.
Fotó: Mérték Építészeti Stúdió
Ennek egyik magyar vetülete, hogy sok energiát emészt fel az állatoknak az évszakok változását követve a megfelelő klíma és állandó hőmérséklet fenntartása, ráadásul látogatói szempontból is lehetne hosszabb a szezon. Nincs annál szomorúbb, mint amikor végigsétálunk a késő őszi vagy téli állatkerten, és a velünk lévő gyerek lassan, betűzve olvassa le a kis táblákról az üres szikla előtt, hogy melyik állat választotta ma a kifutó helyett a fűtött barlangot.
Fotó: Mérték Építészeti Stúdió
A Biodóm, azaz fedett látogatótér nem előkép nélküli, hiszen a Pálmaház és az Akvárium is egész évben látogatható állattartó és növénybemutató teret jelent. Ez a jelenlegi tervek szerint nagyobb területen is megvalósulhat a jövőben, hiszen az úgynevezett Pannon Park és a nagy üvegházként tornyosuló Biodóm kellemes parkos környezetet, tágas látogatóteret és kényelmes, egyenletes klímájú kifutókat jelent majd, ahol akár a csimpánz- vagy elefántméretű állatok is megfelelő, modern térben élhetnek.
Fotó: Mérték Építészeti Stúdió
A Vidámpark 2010-es csődje után született meg a döntés, hogy a megmaradt területet az Állatkert kapja meg bővítési céljaira. Annak ellenére, hogy ez alapvetően pozitív hír volt, elgondolkodtatta a bővítéssel megbízott szakembereket, hiszen ez a terület egy tízsávos felüljáró elé épül, a Hungária körút zajtól és szmogtól nem mentes részén. Erre született megoldásként a zárt bemutatótér, mely egyébként új zöldterületeivel helyi szinten javítja a környezet állapotát is.
Fotó: Mérték Építészeti Stúdió
A Mérték Építészeti Stúdió Kft. által tervezett, új látogatótérben gazdag növényzet, csónakkal végigevezhető kis folyó, oktatótér és kiállítófolyosók lesznek. Jó hír, hogy a nagyobb beruházást jelentő Biodómmal szemben a Körhinta mögött épülő új kisgyerek-állatkert és Mesepark már 2017-től várja látogatóit.
Fotó: Mérték Építészeti Stúdió
A lenyűgöző tervek alapján az Állatkert a 2020-as évekre szép találkozása lehet 150 év állatkerti és építészeti hagyományának és annak a modern víziónak, amely a jövő állattartási igényeit és látogatói élményét tartja szem előtt. Télen-nyáron, életkortól függetlenül.