Egyáltalán nem szokatlan dolog Budapest gasztrokörforgásában a koncepcióváltás, séfcsere, nagyobb konyhatechnológiai fejlesztés, megújulás egy vendéglátóhelyen belül. Az Innió 2011-es indulásától borbárként élt a köztudatban, majd a gasztronómia felé billent a mérleg. Hét év alatt sokat láttak, voltak harmonikus és kevésbé kisimult időszakaik és most új mérföldkőhöz érkeztek: Tóth Szilárd és Sajben Csaba együtt alkotnak és fine dining konyhával várják az Innio régi és új vendégeit.

A generációk óta működő legendákon kívül lássuk be, hogy a jelen Budapestjén nem egyszerű még 5-10 évig sem ugyan azon a néven és profillal vendéglátóhelyet üzemeltetni. A már hétéves Innio pedig egy rövid ideje úgy döntött, hogy végre minden együtt áll a szintemeléshez, így a fine bistro konyhát egy remek szinergiában dolgozó séfpárossal fokozzák, egészen a fine diningig.

A legtöbb esetben Tóth Szilárd és Sajben Csaba szolgálja fel a fogásokat,  és törekednek a sokkal természetközelibb alapanyag-felhasználásra. Elgondolásban tehát a skandináv iskola felé tartanak, míg ízeikben abszolút magyar alapokon állnak, de nem azon, amely a paprika-hagyma-zsír szentháromságot erősíti. Volt szerencsénk megkóstolni a saját pékségükből érkező kovászos kenyerüket és egy hájas tésztás süteményt is – kiválóra vizsgáztak.

Ebédkor és vacsoraidőben ülhetünk be az Innióba, ahol természetesen van lehetőség à la carte is választani az ételekből. A fine dining szcénába való fellépés következtében természetes, hogy ez árazásban is megjelenik. A déli és az esti menüsorok nem térnek el egymástól, de erősen üzleti ebéd kategóriában indulnak. Így egy 2 fogásos ebéd 5500 forintnál kezdődik, az 5 fogásos vacsoramenü pedig 15 000 forintnál végződik.

Kóstolt tételeink közül kiemelkedett például a "töltött káposzta", melynek szinte átlátszó káposztakagylója pontytejet, fermentált retket, ponzut, sózott szardellát rejtett, tetején kis kaporral, zellermaggal. Igazi ázsiai-magyar ízrobbanás. Felkerült az aktuális étlapra egy békéscsabai étel, a cigánka is, persze inniós verzióban tálalva, mégis hagyományos, disznótoros ízvilággal. Nevét onnan kapta, hogy a csabai gazdák anno nem fogyasztottak se disznóvért, se májat és ezeket a kolduló cigányasszonyoknak adták. Kolbászhús, máj és köröm kerül a kolbászkába, s a zsíros-nehéz kombinációt friss lestyánsalátával lazítják, citrusokkal, salottával.

Az abszolút kedvenc a csicsóka consommé lett, ami gyömbéres sópácban marinált nyers tintahallal érkezett. Mély, igazi télies leves, sok mondanivalóval és utána gondolkodni való komplexitással. Figyeljünk oda tehát az Innio-ra, mert fix ebédei és vacsorái mellett vendégséfes alkalmakat is tartanak majd (legutóbb a dán Kadeau séfjével főztek a konyhafőnökök).