Megérkeztek az első látványtervek az M3-as metró felújítás alatt álló állomásairól. A 2017 ősze óta lezárt szakaszon, a Dózsa György út és Újpest-központ között összesen hat állomás újul meg, sőt kettőt át is neveznek! Mutatjuk az első napvilágott látott látványterveket.

Tavaly ősszel, novemberben indult el a M3-as metró legfiatalabb szakaszának felújítása, a Lehel tér és Újpest-központ közötti szakaszon. Nem csupán a pálya, és az alagutak újulnak meg nagyjából egy év alatt, de az állomásokat is átalakítják, sőt kettőt át is neveznek: az Árpád híd helyett Göncz Árpád városközpontnál szállhatunk majd le és fel, míg Újpest-Városkapuból Újpest vasútállomás lett. Az ezen a szakaszon, a megállók területén található műalkotásokról, hipnotikus szemekről és szétszórt puzzle darabokról már írtunk, de azt egészen mostanáig nem lehetett tudni, hiába indultak már el a munkálatok, hogy ezek restaurálásán túl milyenek lesznek az állomások.

A képeket elnézve úgy tűnik, itt is folytatják az M2-es metró felújításakor elindított hagyományt, hogy a megállók egységes, többnyire fehér borítást kapnak, amiért kicsit vérzik a szívünk. A cél az, hogy a vonal megállóinak egységes arculatot adjanak, de ez elsőre elég sivárnak tűnik. Főként ha felidézzük, hogy a metró relatíve legújabb, az Árpád hídtól Újpest-Központig tartó, 1990-ben átadott szakaszának a színtervét Nemcsics Antal színtervező és festőművész készítette, aki amúgy a Coloroid színrendszert, a komplex színharmónia-elméletet és a színdinamikai környezetelméletet is kidolgozta, szóval nem hiába néztek ki olyan jól (főleg újkorukban) ezek a megállók a szivárványos körökkel.

Az, hogy a megállók vajon tényleg akadálymentesítve lesznek-e, az ezekből a képekből nem derül ki, bár ígéretes jel, hogy az utolsó képen egy babakocsi épp begördülni készül a peronra: reméljük már a lifttel érkezett.