A szemet gyönyörködtető építészet, romkocsmákban töltött éjszakák és nagy mennyiségű gulyás már nem újdonságok, ha valaki Budapestet méltatja. A 12 pontba rendezett tipikusan magyar/budapesti hatások között említették a csigatészta megismerését, mind a négy évszak szeretetét, a mindenbe belecsempészett paprikát, a limonádézást és a tömegközlekedési eszközökön történő balanszírozást is.

Mindig jó hír, ha Budapestről posztolnak nagy nemzetközi portálok. Most ismét a Matador Networkon olvashatunk egy szellemes anyagot, amelyből könnyen magunkra ismerhetünk. Sőt, pár olyan jellemvonást is említenek, melyekről eddig akár fel sem tűntek nekünk, hogy máshol nem így történik.

  • Csigát eszel
Persze nem maga az állatot, mint a franciáknál, hanem a levesbetétként használt csigatésztát, valamint a kakaós csigát, pizzás csigát, diós csigát.

  • Limonádét rendelsz egy bárban

A magyarok tudják milyen a tökéletes limonádé: buborékos víz, házi szörp és sok gyümölcs kerül bele. A klasszikusba narancsot szelnek, de eper-bazsalikom, levendula-gyömbér sem ritka a menőbb helyeken.

  • Az aprópénz kérdése

A legkisebb papírpénz az 500-as címlet, ennek ellenére a boltokban mindig a pontos összeget várják. Többször rákérdeznek, és nem hiszik el, ha kijelentjük, hogy nincs. Ha tényleg nincs a tárcánkban a 20 forintos, utálni fognak a sorban.

  • Nem aggódsz a felesleges körök miatt
Helló! Szia! Jó napot! - és ennyi. A HÉV-en és a metrón is csend van, még a reggeli csúcsforgalomban is, a magyarok nem kérdezősködnek egymás hogylétéről. Nincsenek felesleges körök.

  • Nem viselkedsz divatőrültként

A divat kérdése személyes ügy Budapesten. Persze vannak, akik a legfrissebb trendek szerint öltözködnek, de nem élet-halál kérdés a divat, leginkább a praktikum számít, például a réteges öltözködés. Ezzel együtt viselhetsz, amit szeretnél, nem kell azzal foglalkozni, hogy mások mit gondolnak.

  • Megtanulod szeretni és várni mind a négy évszakot
Fagyos telek, virágos tavaszok, tikkasztó nyarak és színpompás őszek váltakoznak Budapesten. Mindegyiket ugyanúgy várjuk, és egy sötét, latyakos téli délutánon felszabadít már a gondolat is, hogy hamarosan beköszönt a tavasz.

  • A privát szférád (vagy annak hiánya) új értelmet nyer
Budapesten orvoshoz menni olyan, mintha múzeumba érkeznénk. Fém-üveg vitrinekben állnak a gyógyszerek és a sokszor régi gyógyászati eszközök is. Az orvos előtt kell levetkőzni, sőt, még az asszisztens és a recepciós is egy légtérben van velünk... az intimitás valahol máshol kezdődik. Gondoljunk csak a gyógyfürdőkre, ahol vad idegenek mellett ejtőzünk.

  • Megismered a "magyar tenger" titkát

A balatoni nyaralások külön rítusként nyernek értelmet: a magyar tenger elég nagy ahhoz, hogy tengernél érezd magad és csak egy óra a fővárostól, ha nyáron hűsölnénk egyet.

  • Mindent jól megpaprikázol

A tradicionális magyar ételek 90%-a piros. Miért? A válasz a paprikában keresendő. Paprika krumplihoz, tojáshoz, uborkához, káposztához, húshoz, leveshez... mindenhez passzol.

  • Hamar építészet-sznob leszel
Budapest mindent visz. Párizs vagy Bécs sem lesz ugyanolyan, miután megismerted a magyar fővárost. A római örökségek mellett gótikus és rengeteg szecessziós épülettel találkozhatunk, nem létezik az az építészeti stílus, amire nincs példa Budapesten.

  • Jobb egyensúlyérzéked lesz, mint egy jóginak
Minden délután ugyanaz a recept: a bőrfogantyúkat markolva balanszírozol a buszon, metrón, villamoson, könnyen alkalmazkodsz a sofőr vezetési stílusához néhány táska, esernyő jelenlétében sem hibázol, talpon maradsz.

  • Megszereted a vízisportokat
Azt gondolnád, hogy a foci a legfontosabb, mivel egy európai országról beszélünk, de a magyarok a vízilabdában jeleskednek. Mit jeleskednek, a világon a legjobbak! Szóval a focilelátót felváltja a medence melletti szurkolás.