Szeptember végén nyitotta meg kapuit a kísérletező kedvűek előtt az összeolvadt CsoPa Playbar és Csodák Palotája. Az idén 21 éves, önmagát tudományos szórakoztatóközpontként definiáló játszóház most két emeleten több mint 250 műszerrel, játékkal, kísérlettel valamint szabadulószobákkal, 9D mozival és tudományos show-műsorokkal várja a családokat, randizókat, zsúrozókat, meg mindenkit, akiben még él a gyermeki kíváncsiság, hogy hogyan is működik a minket körülvevő világ.

Még élénken él emlékeinkben az első találkozás a Csodák Palotájával: amikor egy osztálykirándulás vagy esetleg családi hétvége keretében először találkoztunk a fizika, a kísérletezés és a tudomány világával. Itt minden megtapogatható, elforgatható, megmászható és kipróbálható volt, és a kínálat azóta csak bővült.

Az új, óbudai helyszínen összeolvadt az eddig is itt működő CsoPa Playbar a frissen ideköltözött Csodák Palotájával. Két szinten és 5 ezer négyzetméteren különböző tematikus kiállítások kaptak helyet. A Newton-kiállítás a fizika világáról szól, a tankönyvekből bebiflázott törvényeket itt magunk fedezhetjük fel és próbálhatjuk ki. Az Illúziók termében hamar megtanuljuk, mennyire csalóka is tud lenni a látvány, milyen könnyen átver minket a szemünk vagy az agyunk. Tériszonyosok inkább ne sétáljanak be a terembe, ahol a padlótól a plafonig mindent tükör és pszichedelikus tapéta borít, mert itt leginkább úgy éreztük, hogy egy végtelen liftaknába zuhanunk épp lefele.

A vállalkozókedvűek a Születés világa kiállításon is kalandozhatnak, kezdve onnan, hogy felépíthetik saját DNS-üket odáig, hogy percekre visszabújhatnak az anyaméhbe megnézni, akkor mit és hogyan érzékeltünk a külvilágból. Aki pedig inkább a könnyedebb szórakozásra vágyik, az mindenféle trükkös csocsóasztalnál és biliárdpályán tesztelheti az ügyességét.

Kísérletezésre is lehetőség van, a Richter Gedeon laborban és az Öveges teremben bemutatók és science show-k zajlanak, a részletes program mindig felkerül a  CsoPa honlapjára is. Itt már azért hozzáértő szemek is felügyelik a jövő tudósait, nehogy bármi is lángra kapjon. A legtöbb játék és műszer használata hamar kibogozható és érthető, de ha valahol  mégis tanácstalanul álldogálnánk, biztos pillanatokon belül előkerül valaki, akik lelkesen elmagyarázza és bemutatja, hogy mi mire is való.

A tematikus szabadulószobákban vagy vészhelyzetet kell megoldani és életeket menteni, vagy régészprofesszorok titkai után nyomozni, de lehetőség van egy város energiaellátási krízisének a megoldására is. A sokdimenziós mozitermek pedig minden érzékszervünkre hatnak: füst, köd, szagok, de kapunk itt hideget meleget. 

Pár régi kedves ismerősünket ugyan hiányoltuk, mint a fakírágyat vagy a Faraday-kalitkát, amelyek hosszú évekkel ezelőtt a Váci úti kiállításon még megvoltak, de az új interaktív tudományos játszóházat is nagyon élveztük, és tényleg nem csak a gyerekek foglalják le magukat óráikra, felnőttként is legalább olyan jól elszórakoztunk, és a kissé megkopott fizikatudásunknak is leporolhattuk.