Élmény

Illúziók, fizika és méhszimulátor – megnyitott a Csodák Palotája Playbar

Fotó : Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Illúziók, fizika és méhszimulátor – megnyitott a Csodák Palotája Playbar

A játékokból soha nem lehet igazán kinőni, csupán az igények változnak az évek múlásával. A Csodák Palotájának csapata ennek jegyében nyitotta meg legújabb „játéktermét”, amelyet az eredeti helyszínnel ellentétben az idősebb korosztálynak és a későn érő felnőtteknek terveztek úgy, hogy a szolgáltatások, illetve az ismeretterjesztő kiállítások akár egy legénybúcsú alkalmával is simán megállják a helyüket, de gimnazista csoportok számára is érdekesek lehetnek. Megnéztük a Csodák Palotája Playbart.

Csodák Palotája (Csopa)
  • 1036 Budapest, Bécsi út 38.

Május 12-én nyílt meg a Csodák Palotájának legújabb helyszíne Playbar néven, a Kolosy tér közelében található Buda Entertainment & Gastro épületében. Az új helyen az eddig megszokott, kimondottan gyermekekre szabott lehetőségek helyett az idősebbekre fókuszálnak: az illúziók és a fizika mellett már nagyobb szerepet kap a többi tudományág (mint például a biológia), és olyan szórakoztató csapatjátékokkal is készültek, mint a csocsó (egy nyolcszemélyes, egy háromszemélyes és egy kétszemélyes), vagy a foci-billiárd.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Az izgalmas koktélokkal megrakott bárpulton kívül szerintünk a “váró” egyik legizgalmasabb része a szimpla társalgóasztalnak álcázott, valójában viszont érintőképernyős játékokat tartalmazó bútorok, amelyek egyelőre ingyenesek, később fogyasztáshoz lesz kötve a használatuk. Ezeknek egyébként nem titkolt szándéka, hogy elterelje a figyelmet a mobiltelefon kényszeres nyomkodásáról.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
De persze nem érdemes itt leragadni: ha kicsit jobban bemerészkedünk, akkor három kiállítást, négy szabadulószobát, egy labort, egy előadótermet, egy körmozit és egy 9D mozit találunk. A körmoziban értelemszerűen 360 fokban nézhetünk filmet, a 9D-ben a vizuálisa hatáson kívül rengeteg más input is ér minket.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
A mi kedvencünk a szándékosan arcpirítóra tervezett Születés nevű kiállítás, amely a nemzést, illetve a születést tárgyalja elképesztő, már-már tabukat döntögető részletességgel, és hogy a legénybúcsúsok is jól érezzék magukat itt, egy „spermacélbadobót” és „méhszimulátort” is terveztek. Ez utóbbiból elég nehéz kiszállni.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Az Illúzió kiállítás szintén izgalmas, itt különböző tükrökkel, illetve különböző perspektívákkal találkozunk. Ezek már a régi Csopában is fontos látványosságnak számítottak, így elég magasan volt a léc, de úgy látszik sikerült újat mutatni, bár még nem minden van teljesen készen. Nem szeretnénk szpojlerezni, akit érdekel, az mindenképpen látogasson el, és feltétlenül menjen be az tükörszobába, ha mer.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Az ismeretterjesztő felhozatalba tartozik még egy Richter Gedeon labor is, ahol az amerikai filmekből ismert fehér köpenyes iskolai kísérletek hangulatát élhetik át a gyerekek, védőszemüvegben, rengeteg kémcsővel és üvegcsével körülvéve. Szerintünk egyébként ez felnőtteknek is hatalmas élmény, úgy, ahogy az előadások is, amelyeknek témáit igyekeznek a legváltozatosabban összeválogatni.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
A Csopa Playbar megnyitása az egyik legjobb programötlet, ami mostanában a budapesti családokkal megtörténhet, hiszen kortól és nemtől függetlenül mindenki jól érezheti magát, ennek ellenére az árak pedig kimondottan pénztárcabarátnak mondhatóak: a szabadulószobák 6000 Ft-ba kerülnek, egy kiállítást 1100/900 Ft-ért nézhetünk meg, a moziban egy vetítés 600 Ft, a fizikashow-kon pedig 1100/900 Ft-ért vehetünk részt. Ha mindent szeretnénk, akkor kérhetjük az egész csomagot 5500 Ft-ért (hétvégén 5900 Ft), minden nap reggel 10 és este 10 között. Ha ez nem lenne elég, akkor a helyre külön randicsomag is váltható.