A játékokból soha nem lehet igazán kinőni, csupán az igények változnak az évek múlásával. A Csodák Palotájának csapata ennek jegyében nyitotta meg legújabb „játéktermét”, amelyet az eredeti helyszínnel ellentétben az idősebb korosztálynak és a későn érő felnőtteknek terveztek úgy, hogy a szolgáltatások, illetve az ismeretterjesztő kiállítások akár egy legénybúcsú alkalmával is simán megállják a helyüket, de gimnazista csoportok számára is érdekesek lehetnek. Megnéztük a Csodák Palotája Playbart.

Május 12-én nyílt meg a Csodák Palotájának legújabb helyszíne Playbar néven, a Kolosy tér közelében található Buda Entertainment & Gastro épületében. Az új helyen az eddig megszokott, kimondottan gyermekekre szabott lehetőségek helyett az idősebbekre fókuszálnak: az illúziók és a fizika mellett már nagyobb szerepet kap a többi tudományág (mint például a biológia), és olyan szórakoztató csapatjátékokkal is készültek, mint a csocsó (egy nyolcszemélyes, egy háromszemélyes és egy kétszemélyes), vagy a foci-billiárd.

Az izgalmas koktélokkal megrakott bárpulton kívül szerintünk a "váró” egyik legizgalmasabb része a szimpla társalgóasztalnak álcázott, valójában viszont érintőképernyős játékokat tartalmazó bútorok, amelyek egyelőre ingyenesek, később fogyasztáshoz lesz kötve a használatuk. Ezeknek egyébként nem titkolt szándéka, hogy elterelje a figyelmet a mobiltelefon kényszeres nyomkodásáról.

De persze nem érdemes itt leragadni: ha kicsit jobban bemerészkedünk, akkor három kiállítást, négy szabadulószobát, egy labort, egy előadótermet, egy körmozit és egy 9D mozit találunk. A körmoziban értelemszerűen 360 fokban nézhetünk filmet, a 9D-ben a vizuálisa hatáson kívül rengeteg más input is ér minket.

A mi kedvencünk a szándékosan arcpirítóra tervezett Születés nevű kiállítás, amely a nemzést, illetve a születést tárgyalja elképesztő, már-már tabukat döntögető részletességgel, és hogy a legénybúcsúsok is jól érezzék magukat itt, egy „spermacélbadobót” és „méhszimulátort” is terveztek. Ez utóbbiból elég nehéz kiszállni.

Az Illúzió kiállítás szintén izgalmas, itt különböző tükrökkel, illetve különböző perspektívákkal találkozunk. Ezek már a régi Csopában is fontos látványosságnak számítottak, így elég magasan volt a léc, de úgy látszik sikerült újat mutatni, bár még nem minden van teljesen készen. Nem szeretnénk szpojlerezni, akit érdekel, az mindenképpen látogasson el, és feltétlenül menjen be az tükörszobába, ha mer.

Az ismeretterjesztő felhozatalba tartozik még egy RichterGedeonlabor is, ahol az amerikai filmekből ismert fehér köpenyes iskolai kísérletek hangulatát élhetik át a gyerekek, védőszemüvegben, rengeteg kémcsővel és üvegcsével körülvéve. Szerintünk egyébként ez felnőtteknek is hatalmas élmény, úgy, ahogy az előadások is, amelyeknek témáit igyekeznek a legváltozatosabban összeválogatni.

A CsopaPlaybar megnyitása az egyik legjobb programötlet, ami mostanában a budapesti családokkal megtörténhet, hiszen kortól és nemtől függetlenül mindenki jól érezheti magát, ennek ellenére az árak pedig kimondottan pénztárcabarátnak mondhatóak: a szabadulószobák 6000 Ft-ba kerülnek, egy kiállítást 1100/900 Ft-ért nézhetünk meg, a moziban egy vetítés 600 Ft, a fizikashow-kon pedig 1100/900 Ft-ért vehetünk részt. Ha mindent szeretnénk, akkor kérhetjük az egész csomagot 5500 Ft-ért (hétvégén 5900 Ft), minden nap reggel 10 és este 10 között. Ha ez nem lenne elég, akkor a helyre külön randicsomag is váltható.