A vizes világbajnokság rendezése kapcsán számos olyan tartós fejlesztés is megvalósult Budapesten, amelyeknek még hosszú évekig haszonélvezői lesznek a város lakói. Összeállításunkban megnézzük, hogy mennyit és miben változott Budapest a vizes világbajnokságra készülődve. Uszodák modernizálása, közparkok csinosítása és a BKK fejlesztései.

A budapesti uszoda-hálózat megújulása

A FINA vizes világbajnoksághoz kapcsolódó legnagyobb beruházás a néhai Dagály strand helyén felépítendő, a rendezvény központi helyszínét adó Duna Aréna volt. A mostani bővítésekkel 13 ezer fő befogadására alkalmas uszoda a vizes vb és az azt követő master világbajnokság után az előzetes tervek szerint 2018 tavaszán nyitja meg kapuit a sportolni vágyó városlakók előtt. Ekkorra az ideiglenes lelátókat elbontják és az alapépület egy 6 ezer főt befogadni képes komplexum lesz. Az elbontott lelátók és építmények anyagát pedig, a fém és beton elemeket, felhasználják egy, a közeljövőben építendő parkolóházhoz.

De a Duna Aréna a jövőben sem marad nagy nemzetközi versenyek nélkül: itt rendezik meg  2019 telén a junior úszó-világbajnokságot, majd 2020-ban  az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságának is ez lesz a színhelye, végül a 2024-es rövidpályás úszó világbajnokság, mely szintén télen lesz, szintén a Duna Arénában kerül majd megrendezésre.

A Duna Aréna mellett a világbajnokságra készülve több, régebbi uszodát is felújítottak, korszerűsítetek. Bár nem kapcsolódott szorosan a versenyek helyszínéhez, de a Margitsziget felújításának részeként időszaki, nyári strandból télen-nyáron nyitva tartó termálfürdővé vált a húszas évek óta töretlen népszerűségnek örvendő  Palatinus Strandfürdő. Az akadálymentesített fürdő télen is két gyógyvizes medencével, szaunákkal várja az ide látogatókat.

Befejezték a 2014-es vízilabda Európa-bajnokságra részlegesen felújított  Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda modernizálását is, amely építésekor azzal vált igazán különlegessé, hogy az ország első fedett uszodája volt. A vb lezárulása után itt tartják a masters világbajnokság úszóprogramjainak  egy jelentős részét is, augusztus 7. és 20. között.  Az események lezárulása után az itt felépített ideiglenes lelátókat is visszabontják, a sportolók, főként az itt edző vízilabdázók és a sportos kedvű amatőrök csak ez után vehetik újra birtokba az uszodát. 

Szintén korszerűsítették a budai Császár-Komjádi Sportuszodát. Az intézményt átadása után több mint negyven évvel most először újították fel teljeskörűen. Többek között a nyitható tetőszerkezetet is megjavították, így jó időben a belső medencékben úszva is élvezhető a napsütés.

A világbajnokság ideiglenes helyszínei közül a Batthyányi téri óriás toronyugrás állványzatát és medencéjét teljes mértékben visszabontják, hasonlóképp a Városligeti-tóra épült két szinkronúszó medencéhez, hiszen mind a kettő világörökségi helyszínen áll. Ám a Ligetben felállított medencék nem tűnnek el, csak átalakulnak, a sportoló utánpótlás fejlesztéseként a város két sportegyesületének uszodájába kerülhetnek.

Duna-partok és a Margitsziget felújítása
A Duna Aréna felépítésével nem csak egy új sportközpont létesült, de a komplexum környékét is rendezték. Kiépült egy új rakparti sétány, amelynek új, egy kilométeres szakaszán padokat, ivókutakat, mini játszóteret és bringatárolókat helyeztek el, illetve itt találhatók a VPI Betonmanufaktúra dizájnos finombeton alkotásai is, amelyek egyszerre lehetnek műalkotások és utcabútorok is. A környezet kialakítása során mintegy 4 ezer fát ültettek a XIII. kerületben, és immár kényelmesen, kellemes környezetben végigsétálható a Margit híd és az Árpád híd közötti szakasz is.

Nagyobb volumenű beruházás volt a Margitsziget modernizálása. A megnyitóra éppen elkészült szigetre jócskán ráfért már az utak, utcabútorok, közvécék modernizálása és a növényzet megújítása is. Új padok, napozóágyak, biciklitárolók mellett újra aszfaltozták az utakat is, a biciklisek nagy örömére, és három új MOL Bubi tárolót is építettek. A zenélő szökőkút környéke a mobil székekkel egészen a párizsi Luxemburg kert hangulatát idézi, de a gondozott, zöld gyep is megállná a helyét a legszebb angol park mellett is.

Az Ybl Miklós tervezte Casino épületének felújítása is befejeződött. A volt Holdudvar átalakításakor az eredeti tervek  módosultak ugyan, mivel a csúszás miatt a megnyitóra még nem készült el, de hétfőtől birtokba vehették a FINA szervezői. Későbbi funkciói kapcsán olyan elképzelések vannak, mint leendő konferencia vagy esküvő-helyszín.

Régóta várt közlekedési fejlesztések
Nem maradhatott el a közlekedés fejlesztése sem. Az egyik, régóta és sokak által várt és kifejezetten turistabarát újítás a közvetlen reptéri buszjárat bevezetése. A 100E jelzésű busz a vb után is megmarad, így július 8-a óta átszállás nélkül, a 900 forintos jeggyel akár cirka 30-40 perc alatt is kijuthatunk a Liszt Ferenc nemzetközi reptérre.

A BKK másik újítása az elektronikus jegyrendszer, a RIGO bevezetése, de itt azért még vannak fennakadások. Ám ha a kezdeti hibákat kiküszöbölik, Budapest egy újabb lépést tett meg, hogy a tömegközlekedés kényelmesebb és modernebb legyen.

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft támogatta.