Egy mára szinte elfeledett mesterséget tart életben a Bomo Art kézműves manufaktúrája, ahol kézzel és régi manuális gépekkel készülnek a noteszek, naplók és sok más, nosztalgikus mintával díszített papíráru. A könyvkötő műhelynek 1997 óta védjegye a boldog békeidők világát idéző elegancia, és 20. születésnapjukra sok újdonsággal rukkolnak elő.

Hiába a digitális írásbeliség uralma, még mindig rengetegen bolondulnak a tollvonásokért, a friss papír illatáért és a bőr érintéséért. Ez a szenvedély hamar úrrá lesz az emberen, ha belép a Bomo Art Régiposta utcai vagy a Várkert bazár oldalában lévő kis üzletébe, és kezébe vesz egy félig vagy teljesen bőrkötésű noteszt. A viszonteladóknak hála, a kifinomult, virágos, állatos, térképes, léghajós, vintage hangulatú minták azoknak is ismerősek, akik még nem hallották a márkanevet.

A márka jóval a vintage divat előtt indult, 1997-ben. Boldizsár Károly alapította, Hollósi Éva grafikusművész álmodja meg akvarell technikával és akvarellceruzával a nosztalgikus illusztrációkat, Palásti Kovács András felel a dizájnért és a grafikai anyagokért. 2011-ben született meg a hőlégballonos minta, ami azóta a legkedveltebb motívum lett a vásárlók körében. Sok terméket Budapest motívumai és jellegzetes épületei, régi plakátjai díszítenek, nem csoda, hogy a turisták rajonganak a szép papírárukért. A Bomo Art külföldön talán népszerűbb, mint itthon: rendszeres kiállítója a nemzetközi papíripari vásároknak, papírtermékeik megvásárolhatóak a világ legváltozatosabb tájain Tokiótól kezdve Limáig, még a londoni Fortnum & Mason luxusáruházban, az angol királyi család hivatalos beszállítójának üzletében is kaphatóak.

Ritkaságszámba megy, hogy egy magyar vállalkozás 20 éve töretlenül a legjobbak között van. Évről évre bővül a repertoár, a vászon- és bőrkötésű naplók, jegyzetfüzetek, csomagolópapírok, képeslapok, dobozok, fotóalbumok, iratgyűjtők, naptárak, könyvjelzők, receptkönyvek mellett meseszerű találmányok, a 12 képkockából mozgóképet varázsoló praxinoszkóp, tarka üvegdarabkák végtelen kompozícióját rejtő kaleidoszkóp is kapható.

Előszeretettel együttműködnek kortárs művészekkel és dizájnerekkel, korábban a TATZ csapatával tetoválásokat készítettek legnépszerűbb mintáikkal, a Cellux csoporttal pedig papírmaradékokat hasznosító workshopokat tartottak. Az effajta nyitást a jubileumi évben is folytatni szeretnék. A sajtótájékoztatón megkóstolhattuk azt a kívül-belül ínycsiklandozó tortácskát (a neve: Bomo Art tArt), amit a NekedCake-kel közösen készítettek a szülinapra, és amit további izgalmas projektek követnek majd. Együttműködnek Ducsai Judittal is, aminek eredménye egy vállra akasztható táska lett, illetve szeptembertől kerülnek a boltokba a Barabás Zsófi grafikáival készített kisszériás naplók, amelyek eltérnek a hagyományos Bomo Art-os stílustól.  A 20. születésnapot új mintákkal is ünneplik, a hipnotikus pávák és a spanyol szecesszió motívumai több termékükön is láthatóak lesznek.