Bár az az érzésünk, hogy a várost járva lépten-nyomon food truckokba botlunk, és már minden fontosabb rendezvényen felbukkannak a legváltozatosabb finomságokat kínáló kocsik, a belváros utcái a valóságban nem nyüzsögnek a guruló büféktől. A Magyar Street Food Egyesület változást sürget, és a város gasztrotérképét átrajzoló kezdeményezéssel rukkolt elő.

Közterület-használati engedély és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) áldása is szükséges ahhoz, hogy az utcán mozgóárusítást végezhessen egy vállalkozás. A bonyolult ügyintézést, papírmunkát csak ritkán koronázza siker: az önkormányzatok egyéni jogkörre hivatkozva utasítják el a kérelmeket, ezért is döntött a Magyar Street Food Egyesület a figyelemfelhívó demonstráció mellett. Azért, mert a rendezvényszezon elmúltával kevés lehetőségük van eljutni a vendégekhez, és azért ma, mert a hétvégén kezdődik a legnagyobb hazai food truck rendezvény, a Food Truck Show, így mozgósítható volt az ország összes részéből érkező kocsi.

Joggal vethetjük fel, hogy hiszen a  is van autója a , de az egyrészt magánterületen áll, másrészt fixen rögzítve, és nem hagyhatja el a helyét; a Kazinczy utcai , az Üllői úti egykori laktanya udvarán található  kocsijai sem gurulnak nagyon sehová napközben árulni.

Az autók közterület-foglalási lehetőségeit egyébként semmilyen központi szabályozás nem határozza meg. Vad-Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke a felvonulást megelőző sajtótájékoztatón felhívta rá a figyelmet, hogy a Nébih többek közt azt is előírja, hogy higiéniai és élelmiszerbiztonsági okokból három személyzeti mosdónak is rendelkezésre kell állnia a helyszínen, ami egy kocsi esetében nehezen oldható meg. De nincs is ezzel semmi baj, tette hozzá, ezek fontos szabályok, és ha ő lenne a döntéshozók helyében, ő se nagyon tudna mit kezdene a food truckok kérelmével – éppen ezért szeretnének alternatívával előállni.

Magyar Food Truck Egyesület inkább figyelemfelhívó, békés akciónak szánta a felvonulást, mint a szó mai értelmében vett tüntetésnek. Azt szeretnék kezdeményezni a főváros vezetésénél, hogy bérelt food truck drosztokat alakíthassanak a város különböző pontjain, ahol elképzeléseik szerint cserélődnének a különböző kocsik. Ráadásul nem is kívánnának a belvárosi éttermek és bisztrók konkurenciáivá válni: csupa olyan ponton állítanának fel az állomásokat, amelyek nincsenek sűrűn ellátva gyors kiszolgálást lehetővé tévő vendéglátóipari egységekkel, például a ,  Duna-parton,  és  környékén, vagy éppen a Népligetben.

Vad-Horváth Zoltán szerint külföldön lazábban állnak hozzá a kérdéshez, New Yorkban például parkokban és ebédidőben irodaházaknál lévő parkolókban is lehet pár órát állomásoznia büfékocsiknak. Budapesten egyébként nyolcvan-száz autó is üzembe tudna lendülni, de körülbelül húsz állomás elég lenne.

A demonstráció azon ritka pillanatok közé tartozott, amikor az utcán gurultak az autók: körülbelül tíz-húsz büfékocsi hajtott le a , az  át az Astoriáig rendőri kísérettel. Köztük volt a Babushka, a , a  és a Zabáljcsak, valamint több vidéki truck is. A kocsik a demonstrációt követően továbbhajtottak a , ahol holnap kezdődik a Food Truck Show.